Qəbizlikdən əziyyət çəkənlər bunları yesin - PƏHRİZ

Qəbizlikdən əziyyət çəkənlər bunları yesin - PƏHRİZQəbizlik zamanı bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdıran qidaların qəbulunu artırmaq lazımdır. Bir çox hallarda qəbizliyin səbəbi məhz qidalanmada olan pozulmalarıdır ki, düzgün pəhriz insanı bu xoşagəlməz problemdən qurtula bilər.
Saglamolun.az bildirir ki, qəbizlik zamanı pəhriz N3 istifadə olunur. Qıdanı gündə 4-6 dəfə qəbul etmək lazımdır.
Beləliklə qəbizlikdən əziyyət çəkənlər hansı qidaları seçməli, hansılardan isə əksinə imtina etməlidir?
1. Təzə və ya bişirilmiş şəkildə tərəvəzlər (kök, çuğundur, kabaçki, pomidor, xiyar, balqabaq, kələm və s.), göyərti (kahı, şüyüd, cəfəri, kərəviz və s.). Kartofun istehlakı azaldılır, soğan, sarımsaq, turp, göbələk qidalanmadan çıxarılır.
2. Meyvələr. Tam dəymiş şirin meyvələr və meyvə quruları (əncir, ərik, qara gavalı, kişmiş). Zoğal və heyva qadağandır.   
3. Müxtəlif duru yeməklər, suplar. Əsasən tərəvəzlərdən hazırlanır (borş və s.). Yağlı bulyonlar olmaz.
4. Buğda və ya arpa kəpəyi əlavə olunmuş çörək. Təzə ağ çörək, mayalı və qat-qat xəmirdən hazırlanmış un məmulatları pəhrizdən çıxarılır.
5. Buğda və arpa kəpəyi (salatlara, hazır yeməklərə əlavə etmək, dəmləmə şəklində qəbul etmək olar).
6. Qarabaşaq, yulaf, darı və s. yarmalardan hazırlanmış sıyıqlar. (Düyü və manna sıyıqları olmaz.)
7. Süd məhsulları (kefir, qatıq, kəsmik, xama, pendir).
8. Yağlı olmayan ət növləri. Yağlı ət, konserva, hisə verilmiş məhsullar pəhrizdən çıxarılır.
9. Kərə yağı və bitki yağları. Marqarin, heyvan piyi olmaz.
10. İlıq yumurta (3 dəqiqə qaynatmaq). Qızardılmış və bərk yumurta olmaz.   
Həmçinin suyun miqdarını artırmaq lazımdır. Səhər acqarına bal əlavə olunmuş su, axşam kefir və həmçinin ərik, kişmiş, buğda kəpəyi, itburnu dəmləmələri içmək lazımdır.
Tünd çay, təbii qəhvə, kakao içmək olmaz.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1221   Tarix: 26 fevral 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

turlar.az

aksessuarlar geyim seçimi kosmetik vasiteler infeksion xestelikler elm aid atalar sozleri kişi üzükləri xinayaxdi hakista kosmetika vetene aid atalar sozleri vetene aid bayatilar rus dili veten haqqinda atalar sozu muellim seiri