Qəbizlikdən əziyyət çəkənlər bunları yesin - PƏHRİZ

Qəbizlikdən əziyyət çəkənlər bunları yesin - PƏHRİZQəbizlik zamanı bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdıran qidaların qəbulunu artırmaq lazımdır. Bir çox hallarda qəbizliyin səbəbi məhz qidalanmada olan pozulmalarıdır ki, düzgün pəhriz insanı bu xoşagəlməz problemdən qurtula bilər.
Saglamolun.az bildirir ki, qəbizlik zamanı pəhriz N3 istifadə olunur. Qıdanı gündə 4-6 dəfə qəbul etmək lazımdır.
Beləliklə qəbizlikdən əziyyət çəkənlər hansı qidaları seçməli, hansılardan isə əksinə imtina etməlidir?
1. Təzə və ya bişirilmiş şəkildə tərəvəzlər (kök, çuğundur, kabaçki, pomidor, xiyar, balqabaq, kələm və s.), göyərti (kahı, şüyüd, cəfəri, kərəviz və s.). Kartofun istehlakı azaldılır, soğan, sarımsaq, turp, göbələk qidalanmadan çıxarılır.
2. Meyvələr. Tam dəymiş şirin meyvələr və meyvə quruları (əncir, ərik, qara gavalı, kişmiş). Zoğal və heyva qadağandır.   
3. Müxtəlif duru yeməklər, suplar. Əsasən tərəvəzlərdən hazırlanır (borş və s.). Yağlı bulyonlar olmaz.
4. Buğda və ya arpa kəpəyi əlavə olunmuş çörək. Təzə ağ çörək, mayalı və qat-qat xəmirdən hazırlanmış un məmulatları pəhrizdən çıxarılır.
5. Buğda və arpa kəpəyi (salatlara, hazır yeməklərə əlavə etmək, dəmləmə şəklində qəbul etmək olar).
6. Qarabaşaq, yulaf, darı və s. yarmalardan hazırlanmış sıyıqlar. (Düyü və manna sıyıqları olmaz.)
7. Süd məhsulları (kefir, qatıq, kəsmik, xama, pendir).
8. Yağlı olmayan ət növləri. Yağlı ət, konserva, hisə verilmiş məhsullar pəhrizdən çıxarılır.
9. Kərə yağı və bitki yağları. Marqarin, heyvan piyi olmaz.
10. İlıq yumurta (3 dəqiqə qaynatmaq). Qızardılmış və bərk yumurta olmaz.   
Həmçinin suyun miqdarını artırmaq lazımdır. Səhər acqarına bal əlavə olunmuş su, axşam kefir və həmçinin ərik, kişmiş, buğda kəpəyi, itburnu dəmləmələri içmək lazımdır.
Tünd çay, təbii qəhvə, kakao içmək olmaz.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1015   Tarix: 26 fevral 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dərdlərin dərmanı olan narı bu insanlar qəti yeməsin

Nar (nar meyvəsi) ümumiyyətlə sağlamlıq üçün faydalı olsa da, bəzi hallarda müəyyən insanlar üçün problem yarada bilər. xəbər verir ki, aşağıdakı hallarda nar yeməkdən çəkinmək tövsiyə olunur:. Mədə-bağırsaq problemləri olanlar

.

Yarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq

Yarpaq dolmasını qatıqla yeməyin zərərləri əsasən fərdi qida həssaslığından və müəyyən tibbi hallardan asılıdır. . xəbər verir ki, sağlam insanlar üçün dolmanın qatıqla yeyilməsi zərərsizdir. Buna baxmayaraq bəzi hallar

.

Yuxuda heyva görmək hansı mənaya gəlir?

Yuxuda heyva görmək yuxu görən şəxsin əgər xəstədirsə sağlamlıq və şəfaya qovuşacağına yozulur. Yuxuda heyva görmək, insanın müjdə alacağına, şad və hüzurlu olacağına işarədir. Yuxuda heyva və ya heyva mürəbbəsi görmək xeyirl

.

"Azərbaycanlıların ən çox əziyyət çəkdiyi xəstəliyin çarəsi budur"

Azərbaycanda zob xəstəliyi (qalxanabənzər vəzin böyüməsi və ya disfunksiyası) kifayət qədər yayılmış sağlamlıq problemidir. Demək olar ki, əhalinin 50 faizi bu xəstəlikdən əziyyət çəkir. bildirir ki, mövzu ilə bağlı -a danışan tanınmı

.

ÜST: "Səs-küy insan sağlamlığı üçün gizli təhlükədir

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, 85 dB (desibel)-dən yuxarı səkkiz saatlıq fon səs-küyü ürək-damar və həzm sistemlərinin patologiyalarını təhrik edə, həmçinin beyin və eşitmə orqanlar

.

Gündə 6 dənəsini yemək bədəni dəmir və kalsiumla doldurur

Antioksidantlarla zəngin əncir südü immunitet sistemini gücləndirir. Əncir südündə olan antioksidantlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qorumağa kömək edir. -a istinadla xəbər verir ki, bu süd kalsium, maqneziu

.

Bir çox insan turşu ilə bağlı bu səhvə yol verir: hansı duzu seçmək lazımdır?

Kələm turşusunun dadlı olub-olmaması ən azı istifadə olunan inqrediyentlərdən asılıdır. Düzgün duz seçmək xüsusilə vacibdir. Kələm turşusu üçün hansı duzdan istifadə etmək lazımdır?. xəbər verir ki, təcrübəli aşpazlar kələ

.

Bu tərəvəz qış xəstəliklərindən qoruyur

Qışda salatları bəzəyən turp tərkibindəki vitaminlər, minerallar və liflə tam sağlamlıq qaynağıdır. xəbər verir ki, çoxsaylı araşdırmalar nəticəsində turp yeməyin immuniteti gücləndirdiyini sübut edib. O sizi qış xəstəliklərində

.

Niyə 25 yaşdan sonra orqanizmdə problemlər başlayır?

25 yaşdan sonra orqanizmdə ağrılar yaranmağa başlaya bilər, çünki bədən bir sıra fiziki və bioloji dəyişikliklərdən keçir. xəbər verir ki, bu dövr, bədənin inkişaf mərhələsinin sona çatması və həyatın yeni bir fazasına keçməs

turlar.az

sonxeber.az donlar 2024 yay geyimləri 2024 həkim məsləhəti qidalandirici maskalar fitrə kimlərə verilir valideyn haqqinda qazan katleti qizliq perdesi qız bürcü baldiza aid haxisda novruza aid hakistalar novruz bayramına aid bakışta