Qidaların təkibindəki bu əlavələr xərçəng və diabet yaradır - ALİMLƏR

Qidaların təkibindəki bu əlavələr xərçəng və diabet yaradır - ALİMLƏR2021-ci ilin son ayında Texas ştatında süd vəzi xərçənginə həsr olunmuş beynəlxalq simpoziumda qadınlarda xərçəngin və digər xroniki xəstəliklərin yaranma səbəbləri açıqlanıb.
Medicina.az xəbər verir ki, Fransa alimlərinin apardığı elmi araşdırmada qida əlavələri, süni rəngləndiricilər, trans yağlar, nitrat və nitritlərin xərçəng riskini artırması sübut olunub.
Nutrinet-Sante adlanan elmi işdə 171 min iştirakçı araşdırılıb.
"Nitrat və nitritlət termiki işlənmiş ət, ət məhsulları, kolbasa, sosisdə istifadə edilir. Bu əlavə maddələr məhsulun rəf və saxlanma müddətini uzadır, xarab olmağa qoymur. Tədqiqat zamanı 3311 nəfərdə xərçəng aşkarlanıb, onların 966-sı süd vəzi, 400 prostat xərçəngi idi. Qidalarında nitrat və nitritlər çox olan qadınlar arasında süd vəzi xərçəngi riski 25% artır.
Kişilərdə isə bu rəqəm 58%-dir".
Professor Şazelasın fikrinə görə, qida əlavəsi olan nitratlar süd vəzi, nitritlər isə prostat xərçəngini artırır.
Alimlər zərərli qida əlavələrinin kod adlarını belə sıralayıblar.
- Süni rəngləndirici - aspartam E 951
- Asesulfam kaliy - E 950
- Sukrolaza - E 955
Bu maddələr piylənmə, diabet, süf vəzi və prostat xərçəngi yaradır
_ Eləcə də hazır qidalara qatılan süni şirinləşdirici dadlandırıcılar 25% hallarda xərçəng yaradır.
Süni şirin dadlandırıcı və rəngləndirici maddələr marketlərdə və satışda olan 10 000 adda ərzaq və içkilərdə var.
Eləcə də qida sənayesində istifadə olunan trans yağ turşuları, marqarin və spred yağlar fast-food və şirniyyatların hazırlanmasında istifadə olunan yağdır.
Onlar da piylənmə, diabet, qadınlarda süd vəzi, kişilərdə prostat xərçəngi riskini 25-50%-ə qədər artırır.
"Elmi araşdırmaların bu nəticələri göstərir ki, ÜST qida sənayesində ərzaqlardan bu yağları istisna etməli və çıxarmalıdır. İnsanlar hidrogenirizə olunmuş yağlar olan qidalardan uzaq durmalıdır.
Aşağı keyfiyyətli və zərərli tərkibli qidaların reklam və marketinqi məhdudlaşdırılmalıdır. İstehsalçılar öz məhsullarında bu maddələri azaltmaldır. Xüsusən uşaq qidaları yüksək keyfiyyətli olmalıdır".
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 882   Tarix: 18 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qış mövsümünə hazırlıq - Bədənin bu vitaminlərə ehtiyacı var

Qış mövsümünə keçid zamanı bədən immuniteti gücləndirmək və mövsümi xəstəliklərdən qorunmaq üçün müəyyən vitaminlərə daha çox ehtiyac duyur. əsas vitaminlər və onların faydaları haqqında sizə məlumat verir:. Vitamin C (Askorbi

.

Möcüzə yaradan vazelin nələrə qadir imiş?

Vazelin (petrolatum) uzun illərdir dəriyə qulluqda geniş istifadə edilən, çoxfunksiyalı bir məhsuldur. Onun nəmləndirici və qoruyucu xüsusiyyətləri bir çox dəri problemlərinin həlli üçün əlverişli vasitədir. xəbər vazelini

.

Təhlükəli 8 çiçək - Bu çiçəkləri bağınızda əkməyin

Bağçanıza əkməkdən çəkinməli olduğunuz bəzi bitkilər müxtəlif səbəblərdən problem yarada bilər: zəhərli olmaları, invaziv davranışları, allergik reaksiyalara səbəb olmaları və ya bağçanıza zərər vermə potensialı ilə.  qaçınmal

.

Bu dərmanların istifadəsi ölümə səbəb olur - XƏBƏRDARLIQ

Ağrıkəsicilərin, xüsusən də qeyri-steroid iltihab əleyhinə preparatların (NSAİİ) müntəzəm istifadəsi mədə zədələnməsinə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bu dərmanlar mədənin qoruyucu selikli qatını zəiflədə və ya turşu istehsalın

.

Dərmanları soyuducuda saxlamaq olmaz

Dərmanları vanna otağı və mətbəxdə saxlamaq tövsiyyə olunmur. xəbər verir ki, Biotexnologiya və Sənaye Əczaçılığı kafedrasının dosenti, kimya elmləri namizədi Aleksey Panov dərmanların düzgün saxlanmasının onların effektivliyin

.

İnsanların ən böyük peşmanlıqları - Altı ay ömrünüz qalsaydı

Ömrünün sonuna çatan insanlara səkkiz ildən çox vaxt sərf edən tibb bacısı Culi Makfedin xəstələrindən eşitdiyi ən böyük üç peşmanlıqları bölüşüb. -a istinadən xəbər verir ki, onun təcrübəsi həyatda xoşbəxtlik və məna axtaranla

.

2 manata yarım saatlıq xoşbəxtlik necə olur?

Tünd şokolad az miqdarda yeyildikdə orqanizm üçün heç də zərərli deyil. xəbər verir ki, tünd şokolad yedikdən sonra ilk yarım saat ərzində bədəndə bir sıra biokimyəvi proseslər baş verir:. Enerji artışı. Tünd şokoladın tərkibindək

.

Cəmi 3 sualla Alsheymer xəstəliyini aşkar et

Yapon alimləri ən ciddi beyin xəstəliklərindən olan Alsheymerin aşkarlanması üçün diaqnostikada kömək olan 3 sualı təyin ediblər. "Medicina"ya istinadən xəbər verir ki, koqnitiv düşüyün başlandığını xəstəyə bu suallar

.

Yatmazdan əvvəl dişlərinizi fırçalamağı unutmaq nəyə səbəb ola bilər?

Həkimlər dişlərinizi fırçalamağı unutmağınız ağız boşluğunda böyük problemlərə yol açacağını bildirib. xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, daimi diş baxımı uzun illər sağlamlıq sərmayənizdir. Dişlərin müntəzəm fırçalanmas

turlar.az

sonxeber.az qadin dunyasi geyim və ayaqqabılar toy makiyaji sekilleri 2024 hicab qiymenin hazirlanmasi 2024 burcler makiyaj qaynanaya aid qizlar laylalar maya maskasi efsaneler