Qırmızı kürünün ZƏRƏRLƏRİ
Qırmızı kürü ən məşhur Yeni il təamlarından birinə çevrilib. Bununla belə, bəzi sağlamlıq riskləri yarada bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə mütəxəssis Natalya Morozova danışıb.
O, qırmızı kürü ilə sendviç yeməyin allergiyaya səbəb olduğunu qeyd edib. Bununla belə, mədə-bağırsaq traktında problemləri olanlar üçün kürü yemək də təhlükəli ola bilər. Pankreatit, xolesistit və xolelitiyazın kəskinləşməsinə gətirib çıxarır.
Bundan əlavə, həkimlər bəzən yalançı allergiya ilə qarşılaşırlar. Yeni ildən sonra insanlar allergik reaksiyaya bənzər əlamətlər yaşamağa başlayırlar, baxmayaraq ki, bu, allergendən qaynaqlanır. Bu, histaminin sərbəst buraxılmasına səbəb olan müxtəlif qəlyanaltıların, ədviyyatların, hisə verilmiş ətlərin və turşuların istehlakı ilə əlaqədar ola bilər. Allergiya olmasa belə, bir insan qaşınma və səpgilərlə qarşılaşır.
Əsas qayda odur ki, hər şey ölçülü olmalıdır. Qırmızı kürünün tərkibində sağlamlıq üçün çoxlu faydalı elementlər var: asanlıqla həzm olunan zülal, omeqa-3 və omeqa-6 yağ turşuları, vitaminlər, yod, fosfor və kalsium.
Bununla belə, ekspertlər xatırladırlar ki, qırmızı kürü də əhəmiyyətli miqdarda duz ehtiva edir - 100 qram məhsula təxminən 10 qram. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının tövsiyələrinə görə, duz qəbulu gün ərzində bütün qidalarla birlikdə gündə 4,5 qramdan çox olmamalıdır.
Beləliklə, bütün insanlar üçün uyğun olan xüsusi bir norma yoxdur. Bütün bunlar bədənin fərdi xüsusiyyətlərindən asılıdır.
Milli.Az