Qızardılmış yemək çox zərərlidir - XƏBƏRDARLIQ

Qızardılmış yemək çox zərərlidir - XƏBƏRDARLIQHər kəs bilir ki, qida rasionunda qızardılmış yeməkdən daha zərərli heç nə yoxdur. 
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, qızardılmış qidaların tərkibində kanserogenlər olur.
Bunlar bədəndə xərçəngin inkişafına kömək edən birləşmələrdir. Kanserogenlər ya DNT-ni zədələyir, hüceyrə mutasiyasına səbəb olur, bu da onların fəaliyyətinin pozulması ilə nəticələnir. Yaxud hüceyrənin bölünməsi prosesini sürətləndirir ki, bu da yenidən DNT dəyişikliklərinə gətirib çıxarır.
Kanserogenlər fiziki (günəş şüaları, rentgen şüaları və s.), kimyəvi (tütün, nitratlar, qida və ya tikinti əlavələri) və bioloji olaraq bölünür.
Yeməkdə çoxlu karbohidratlar varsa, qızartma zamanı (180 dərəcədən yuxarı temperaturda) akrilamid buraxılacaq.
Amma əsas təhlükə ət və ya balıq və digər məhsullar deyil, yeməyin qızardıldığı yağdır.
Qızdırıldıqda peroksidlər əmələ gəlir, nəticədə DNT-də mutasiyalara səbəb olur və hüceyrələri məhv edir. Günəbaxan yağı ən zərərli yağ hesab olunur.
Mütəxəssislər sadəcə olaraq həddən artıq qızardılmış qidalara qapılmamağı məsləhət görürlər. Eyni qidalar bişmiş halda daha sağlam olur.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 736   Tarix: 05 mart 2024
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Cəmi 3 sualla Alsheymer xəstəliyini aşkar et

Yapon alimləri ən ciddi beyin xəstəliklərindən olan Alsheymerin aşkarlanması üçün diaqnostikada kömək olan 3 sualı təyin ediblər. "Medicina"ya istinadən xəbər verir ki, koqnitiv düşüyün başlandığını xəstəyə bu suallar

.

"Zob" dərmanları buna səbəb olur

Con Hopkins Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qalxanabənzər vəzi dərmanları ümumi sümük kütləsinin itirilməsinə və sümük sıxlığının azalmasına səbəb ola bilər. . bildirir ki, bu barədə məlumat yayıb. Bir neçə mark

.

Çoxumuz öskürürük - Mövsüm dəyişikliyi, ya virusdur?

Son günlər havaların soyuq keçməsi nəticəsində qripə yoluxanların sayı artıb. Bu isə əhali arasında yeni virusun yayılması ilə bağlı narahatlığa yol açıb. Bəs insanlar arasında artan bu xəstəlik mövsüm dəyişikliyi ilə bağlıdır

.

Arıqlamağa mane olan 6 məkrli "pəhriz" qidası - SİYAHI

Bəzi qidalar arıqlamaq üçün faydalı kimi reklam edilir, lakin əslində, dietoloqların fikrincə, arıqlama prosesini çətinləşdirə bilər.  həmin qidaların siyahısını sizə təqdim edir:. 1. Pəhriz içkiləri. Sıfır kalori ehtiv

.

Baş ağrısının səbəbləri

Baş ağrısı, müxtəlif səbəblərdən meydana gələ bilən bir simptomdur. Onun səbəbləri sadə yorğunluqdan ciddi tibbi vəziyyətlərə qədər dəyişə bilər. xəbər verir ki, baş ağrısının ən geniş yayılmış səbəbləri aşağıdakı kimi təsni

.

Dondurulmuş qidaların gizli təhlükəsi

Dondurulmuş qidalar düzgün istehsal, saxlanma və istifadə qaydalarına əməl edildikdə təhlükəsizdir. bildirir ki, bununla belə, onların təhlükəsizliyi və qidalanma dəyəri bir neçə faktordan asılıdır:. Dondurulmuş Qidaları

.

Gündə 6 dənəsini yemək bədəni dəmir və kalsiumla doldurur

Antioksidantlarla zəngin əncir südü immunitet sistemini gücləndirir. Əncir südündə olan antioksidantlar bədəni sərbəst radikalların zərərli təsirlərindən qorumağa kömək edir. -a istinadla xəbər verir ki, bu süd kalsium, maqneziu

.

ÜST: "Səs-küy insan sağlamlığı üçün gizli təhlükədir

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, 85 dB (desibel)-dən yuxarı səkkiz saatlıq fon səs-küyü ürək-damar və həzm sistemlərinin patologiyalarını təhrik edə, həmçinin beyin və eşitmə orqanlar

.

Qəfil ölüm bu qan qrupundan yan keçir

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxır və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landtheiner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub. -a istinadla xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tib

turlar.az

sonxeber.az yay kolleksiyasi qadin dunyasi yemek reseptleri sidik ifrazı sistemi erotik fantaziya qadın və texnologiya çanta novruz hakısdası veten haqqinda bayatilar badambura laylalar mikayıl abdullayev