Qızardılmış yemək çox zərərlidir - XƏBƏRDARLIQ
Hər kəs bilir ki, qida rasionunda qızardılmış yeməkdən daha zərərli heç nə yoxdur.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, qızardılmış qidaların tərkibində kanserogenlər olur.
Bunlar bədəndə xərçəngin inkişafına kömək edən birləşmələrdir. Kanserogenlər ya DNT-ni zədələyir, hüceyrə mutasiyasına səbəb olur, bu da onların fəaliyyətinin pozulması ilə nəticələnir. Yaxud hüceyrənin bölünməsi prosesini sürətləndirir ki, bu da yenidən DNT dəyişikliklərinə gətirib çıxarır.
Kanserogenlər fiziki (günəş şüaları, rentgen şüaları və s.), kimyəvi (tütün, nitratlar, qida və ya tikinti əlavələri) və bioloji olaraq bölünür.
Yeməkdə çoxlu karbohidratlar varsa, qızartma zamanı (180 dərəcədən yuxarı temperaturda) akrilamid buraxılacaq.
Amma əsas təhlükə ət və ya balıq və digər məhsullar deyil, yeməyin qızardıldığı yağdır.
Qızdırıldıqda peroksidlər əmələ gəlir, nəticədə DNT-də mutasiyalara səbəb olur və hüceyrələri məhv edir. Günəbaxan yağı ən zərərli yağ hesab olunur.
Mütəxəssislər sadəcə olaraq həddən artıq qızardılmış qidalara qapılmamağı məsləhət görürlər. Eyni qidalar bişmiş halda daha sağlam olur.
Milli.Az









8 mart – Beynəlxalq Qadınlar günü münasibətilə təbrik
Yuxuda sevdiyin insanı görmək
Kişiləri ehtiraslandıran sözlər
İbn Sinanın şəfa sirri: Qaraciyəri təmizləyir, sümükləri "daş" kimi edir
Aktrisa 100 yaşında vəfat etdi
Kirkorov məhkəməyə verildi
Tez sağalmaq üçün bu supu için
Həyatla mübarizəm hər zaman səssiz olub, içimdə çəkmişəm' - İradədən etiraf
Qaraciyəri təmizləyir, immuniteti gücləndirir
Bu iki qidanı birlikdə yemək yaddaşınızı möhkəmləndirir
Oğlu Nüşabə Ələsgərlinin arzusunu ürəyində qoydu
Gözümüzə baxıb xəstəliyimizi tapacaqlar - Tibbdə yeni era
Mədə xərçənginin dərmanı tapıldı
Bu antidepresanların daha ciddi yan təsirləri var - Xəbərdarlıq