Qızartmaq üçün nə daha yaxşıdır - donuz yağı, yoxsa bitki yağı?

Qızartmaq üçün nə daha yaxşıdır - donuz yağı, yoxsa bitki yağı?Mətbəxdə daim müzakirə olunan məsələ: qızartmaq üçün nə daha yaxşıdır, adi bitki yağı, yoxsa donuz yağı? Və sağlam salatlar üçün hansı yağ seçilməlidir?
Milli.Az xəbər verir ki, Ukraynanın həkimi, professoru və qastroenteroloq-nutritionisti Halyna Anokhina RBC-Ukrayna ilə müsahibəsində mifləri dağıdaraq sağlamlığınızı qorumaq və qidalarınızda zərərli maddələrin yaranmasının qarşısını almaq üçün tövsiyələr verib.
Bitki yağında qızartmaq zərərli ola bilərmi?
Mütəxəssisin sözlərinə görə, adi günəbaxan və ya qarğıdalı yağı kimi bitki yağlarında yüksək temperaturda qızartmaq sağlamlıq üçün ən yaxşı seçim deyil. Bu zaman təhlükəli xərçəngogen maddə, benzo[a]piren əmələ gələ bilər.
Bunun əvəzinə qastroenteroloq qızartmaq üçün donuz yağı və ya rəndələnmiş donuz piyindən (smalets) istifadə etməyi tövsiyə edir. Bu məhsulların tüstü nöqtəsi çox yüksəkdir, təxminən 245-250°C, buna görə də zərərli benzo[a]pirenin əmələ gəlmədən qızartmaq mümkündür.
Alternativ kimi, təmizlənmiş kərə yağı (ghee) də istifadə edilə bilər.
Əgər heyvan mənşəli yağ yemirsinizsə?
Bitki yeməkləri hazırlayarkən həkim buxarda bişirməyi məsləhət görür: tavaya az miqdarda su tökün, tərəvəzləri əlavə edin və öz suyunda bişirin. Bişdikdən sonra isə yeməyə xüsusi qarışıq əlavə edə bilərsiniz:
bir az su
zeytun yağı (qarışıq olsa da olar)
limon suyu, alma sirkəsi və ya adi sirkə
sarımsaq, göyərti, sevdiyiniz ədviyyatlar və dad balansı üçün bir az şəkər
Mütəxəssis izah edir ki, "qarışıq" adətən zeytun yağına kanola yağının əlavə olunması deməkdir. Lakin kanola yağı tərkibinə görə zeytun yağından geri qalmır və hətta zeytun yağında olmayan dəyərli omega-3 yağ turşuları da ehtiva edir.
Əsl, tam saf zeytun yağı çox bahadır, çünki təxminən beş kilo zeytindən cəmi bir litr yağ çıxır və zeytun ağaclarının məhsuldarlığı azdır. Bu səbəbdən dükanlarda satılan zeytun yağlarının çoxu əslində qarışıqlardır.
Lakin həkim deyir ki, bu narahatlıq üçün əsas yoxdur. Belə qarışıqlar adi günəbaxan və ya qarğıdalı yağlarından daha sağlam seçimdir.
Kənan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 710   Tarix: 31 iyul 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kolbasa və sosiskalar xərçəng yaradır

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, emal olunmuş ət məhsulları, xüsusilə də kolbasa və sosiskalar müntəzəm şəkildə qəbul edildikdə sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, bu məhsulları

.

Tualetdə telefonla oturmağın fəsadları

Mütəxəssislər tualetdə telefonla uzun müddət vaxt keçirməyin sağlamlıq üçün ciddi fəsadlar yarada biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, həkimlərin sözlərinə görə, telefonla məşğul olmaq insanın tualetdə lazımi olandan dah

.

Payız yaxınlaşır: Qripdən necə qorunaq?

Payız fəsli ilə birlikdə qrip və digər virus infeksiyalarının yayılma riski artır. Sağlam qalmaq və xəstəliklərdən qorunmaq üçün bəzi sadə, lakin vacib qaydalara riayət etmək vacibdir. xəbər verir ki, şəxsi gigiyena qaydaların

.

Böyrəkləri gücləndirən təbii qida – Hər gün 1 ovuc yeyin

Böyrək sağlamlığını qorumaq həyat keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qidalar böyrəkləri gücləndirir və daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Antioksidant zənginliyi

.

Beyni gücləndirən təbii qida - Açıqlama

Yaşıl çay beynin "təbii dopinqidir". xəbər verir ki, bu sözləri dietoloq Nataliya Çayevskaya söyləyib. O bildirib ki, gündə 2-3 fincan təzə dəmlənmiş yaşıl çay beynin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir. Mütəxəssi

.

Boynunuz səhərlər niyə ağrıyır? - Bu xəstəliyin xəbərçisidir

Səhər oyananda boyun ağrısı kifayət qədər yayılmış problemdir və bir neçə əsas səbəbdən qaynaqlana bilər:. Yatış pozası - Yanlış yastıq hündürlüyü və ya sərtliyi, boynun düzgün dəstəklənməməsi əzələlərin gərilməsinə və ağrıy

.

"Şəkərsiz" şirin qida və içkilər xərçəng yaradır - Açıqlama

"Şəkərsiz" şirin qida və içkilər xərçəng yarada bilər. xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Maria Matveeva bildirib. Onun dediyinə görə "şəkərsiz" məhsullar sağlamlıq üçün o qədər də faydalı deyil və uzu

.

Qəfil yemək istəyi xərçəngin əlaməti ola bilər - DİQQƏT

Britaniyalı alimlər qəfil yemək istəyinin bəzi xərçəng növləri ilə əlaqəli ola biləcəyini açıqlayıb. xəbər verir ki, "Daily Mail" qəzetinin yazdığına görə, şokolad, pizza və ya limon kimi qidalara ani həvəsin yaranmas

.

Turşu xərçəng riskini azaldır

Əhalinin böyük bir hissəsi turşuların mədə üçün yaxşı olmadığına inanaraq istehlak etməkdə tərəddüd edir. Bununla belə, onların ləzzətindən əlavə, ümumi sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olduğu ortaya çıxıb. . xəbər verir ki

turlar.az

toy makiyaji sekilleri geyim seçimi geyim necə seçməli hicab haqqinda usaq masajlari qalstukun baglanmasi geyimler kosmetika qaynanaya aid atalar sözləri tanisliq qiz burcu hakista sozler