Qoxu itkisi qorxulu xəstəlikdən xəbər verir

Qoxu itkisi qorxulu xəstəlikdən xəbər verirHarvard Tibb Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, qoxu itkisi beyində tau proteininin yığılması nəticəsində yarana bilər. Bu orqanın strukturlarında zülal lövhələrinin əmələ gəlməsi Alzheimer xəstəliyi üçün xarakterikdir.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri Nature jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda koqnitiv pozğunluğu olmayan 89 yaşlı insan iştirak edib. İştirakçılar əvvəlcə qoxu kəskinliyini qiymətləndirmək üçün bir sıra testləri tamamlayıblar. İlk təcrübədə subyektlər soğan, fıstıq və tüstü qoxusunu müəyyən etməli olublar. İkinci təcrübə daha mürəkkəbdir - bu dəfə iştirakçılar oxşar aromalar, məsələn, limon və əhəng arasındakı fərqi müəyyən ediblər.
Lazımi məlumatlar toplandıqdan sonra mövzunun təxminən iki il yarım davam edən müşahidə dövrü başlanıb. Testin sonunda bütün iştirakçılar beyin skanından keçiblər. Məlum olub ki, yaşlı insanlarda iybilmə qabiliyyətinin pisləşməsi çox vaxt beynin müəyyən nahiyələrində tau zülalının yığılması ilə əlaqələndirilir.
Tau proteini ən çox mərkəzi sinir sisteminin neyronlarında olan bir maddədir. Normalda bu zülal mikrotubulların yığılmasında, hüceyrənin daxili möhkəmləndirilməsində iştirak edir. Ancaq bəzən düzgün işləməyi dayandırır və beyin hüceyrələrinə dəstək ola bilməyən özünəməxsus dolaşıqlar əmələ gətirir. Alzheimer xəstəliyində koqnitiv qabiliyyətləri azaldan neyronların nasazlığına səbəb olan və onları məhv edən tau proteininin yığılmasıdır.
Alimlərin fikrincə, müəyyən qoxuların qəbulunun pisləşməsi neyrodegenerativ proseslərin başlanğıcının ilkin göstəricisi ola bilər. Əldə edilmiş məlumatlara əsasən, ekspertlər açıq-aşkar klinik simptomları müəyyən etməzdən əvvəl Alzheimer xəstəliyinin diaqnostik testləri siyahısına iybilmə testlərinin daxil edilməsini zəruri hesab edirlər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1007   Tarix: 30 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Covid keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarlar

.

Kimyəvi zəhər yükü ən yüksək olan meyvə və tərəvəzlər açıqlandı

Bir qrup mütəxəssisin daxil olduğu Pesticide Action Network UK (Böyük Britaniya Pestisitlərə Qarşı Fəaliyyət Şəbəkəsi) ölkənin hökumət nəzarətində olan kənd təsərrüfatı məhsullarındakı kimyəvi qalıqlara dair məlumatları təhli

.

Diş həkimindən qorxursunuzsa, şirniyyatı azaldın

Yeni il ərəfəsində şirniyyatların çoxluğu dişlər üçün risk yaradır. xəbər verir ki, mikrobioloqlar bildirirlər ki, şirniyyat ağıza daxil olduqda dişlərdə yaşayan bakteriyalar onu enerji üçün istifadə edir və bir-iki dəqiq

.

Sinə xərçəngindən tam qurtulmaq mümkün deyil - Onkoloq

Onkoloq süd vəzi xərçənginin təkrarlanma riskinə diqqət çəkib. xəbər verir ki, onkoloq Vladimir İvaşkov xəbərdarlıq edib ki, süd vəzisinin çıxarılmasından sonra belə xərçəngin təkrarlanma riski mövcuddur. "Əməliyyatda

.

Nə üçün əsnəyirik və niyə yoluxucudur?

Əsnəmək sadəcə yuxu əlaməti deyil, mürəkkəb bioloji prosesləri işə salır. xəbər verir ki, alimlər bildirir ki, əsnəmək beynin soyumasından, əzələlərin rahatlamasına, stresin azalmasına və diqqətin artmasına qədər bir sır

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

.

Səhərlər qətiyyən yemək olmaz, ancaq bütün restoranların menyusunda var

Bəzi ənənəvi səhər yeməyi məhsulu əslində səhər saatlarında orqanizmə zərər verə bilər. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Halit Furkan deyib. O bildirib ki, səhər yeməyi bədən üçün ən kritik vaxt hesab olunur. "B

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

turlar.az

yaz geyimleri 2025 geyim necə seçməli sac duzumleri praktiki məsləhətlər varikosel qidalanma qaydaları xina haqqinda melumat kosmetika novruz bayramına aid bakışta bahar bakire vicdan sirniyatlar