Qozun bir çox xəstəliklərə faydası
Penn Steyt Universitetinin professoru Kris Eterton kolleqaları ilə 105 adam üzərində bir araşdırma aparmışdır. O, qanda xolesterolun miqdarının artıb-azalmasını öyrənmək üçün 105 adamı 4 qidalanma rejimi ilə qidalandırmışdır.
* 85 qram bütöv qoz
* 6 qram qoz qabığı
* 34 qram yağı çıxarılmış qoz
* 51 qram qoz yağı.
Alimlər yuxarıda sadalananları yedikdən sonra həmin adamların qanlarını analiz etmişlər. Analizlər həmin qidalar qəbul edildikdən 30 dəqiqə, 1 saat, 2 saat, 4 saat, 6 saat sonra sonra götürülmüş və
qanda xolesterolun miqdarı, ürək-damar sisteminin fəaliyyəti yoxlanılmışdır. Nəticələr göstərmişdir ki, qoz yağı ürək-damar fəaliyyətini yaxşılaşdırır və ürək əzələsini qüvvətləndirir. Analizlərin nəticələri qoz yağının qanda xolesterolu azaltdığını da sübut etmişdir.
Alimlər hətta qozun ürək xəstəliklərinin əmələ gəlməsinin qarşısını almaq qabiliyyətinə də sahib olduğunu söyləmişlər.
Qoz orqanizmi qüvvətləndirir, tərkibində Omeqa 3 və Omeqa 6 yağ turşuları var. O orqanizmdəki zərərli maddələririn zərərsizləşməsində böyük rol oynayır, həzmə kömək edir.
Qoz yaddaşı gücləndirir və beyin hüceyrələrini yeniləyir, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır.
Qoz yemək boğazdakı iltihab əlamətlrini azaldır və badamcıqlardakı iltihabi xəstəliyi sağaldır.
Milli.Az / news.milli.az









Ledi Qaqa 'Kleopatra'nı canlandıracaq
Rejissor və ekoaktivist Robert Redford vəfat edib
Uğur yalnız işləməklə deyil, həm də özünə qayğı göstərməklə gəlir' - Nərgiz Babayeva
Fatimə Nazilənin iddiaları haqda danışdı: 'Xəbərsizəm
Uşağınız yeməkdən imtina edirsə, bunları edin - Dietoloqdan 5 tövsiyə
"Bütün xəstəliklərin çarəsi budur" - Tanınmış həkim
Çoxlarının ciddiyə almadığı bu əlamət əslində xəbərdarlıqdır - Açıqlama
Nazpəri Dostəliyeva: Onun məzarına gəlməyi özümə borc bildim
Ailələri kənar müdaxilələr dağıdır' - İlahə
Qızım əsla qısa ətək geyinməyəcək' - Əməkdar artist
Anamın ölümünü qardaşımın paylaşımından öyrəndim' - Namiq Qaraçuxurlu
Hər gün soğan yeyin - Xəstəliklərə qarşı qoruyucu güc