Qrip, soyuqdəymə zamanı nələri yemək olmaz?

Qrip, soyuqdəymə zamanı nələri yemək olmaz?Qrip, soyuqdəymə, zökəm zamanı hər qidanı qəbul etmək olmaz. Xəstəlik şikayətlərini artıran yox, azaldan, faydalı qidalara üstünlük vermək lazımdır.
Türkiyədən olan dietoloq Aslıhan Altuntaşın yuxarı yənəffüs yolları infeksiyaları zamanı hansı qidaları qəbul etməyin lazım olmadığını açıqlayıb.
Milli.Az e-tibb.az-a istinadən onun fikirlərini təqdim edir:
Ditoloq bildirib ki, qrip, zökəm, soyuqdəymə, faringit, sünusit kimi hallarda həkimə müraciət edəndə daha çix antihistamin tərkibli dərmanlar təyin olunur. Çünki yuxarı tənəffüs yolları infeksiyaları və allergiyalar zamanı bədəndə yaranan şikatətlərə səbəb olan maddə histamin sayılır.
Orqanizmdə histamin midqraı artan zaman belə narahatlıqlar ortaya çıxır. Beləliklə də dolayısıyla soyuqdəymə olan zamanlarda histamini azaldan, tərkibində histamine olmayan, histamin səviyyəsini artıran qidalar qəbul etmək lazım deyil.
Bəzi qidalar təbii olaraq histamin mənbəyi sayılır. Bəzi qidalar bədəndə histaminin artmasına şərait yaradır. Bəzi qidalar isə histamini parçalayaraq qanda onun miqdarını artmasına şərait yaradır.
Dietoloq bildirib ki, histaminlə zəngin olan qidalar sırasında ilk yerdə mayalı qidalar gəlir. Əsasən mayalı qidalar, alkoqollu içkilərdən uzaq durmaq tövsiyə olunur.
Turşuların, sirkə, qatıq, ayranın histamin ifrazını artırmaq qabiliyyəti var. Amma bu halda onların fayda və zərər nisbətini götür-qoy etmək, tamamilə imtina etmək yox, balanslı olaraq qəbul etmək, immun sistemini gücləndirmək kimi faydalarının olduğunu da yaddan çıxarmaq olmaz.
Kolbasa, sosiska kimi işlənmiş ət qidaları histaminlə zəngin sayılır.
Bu qidalar həm qrip, zökəm zamanı yeyilməməlidir, həm də ümumiyyətlə, sağlam qidalanan insanlar bunlardan uzaq dursalar, yaxşı olar.
Histaminlə bağlı pendirlərə də diqqət etmək lazımdır.
Ələlxüsus histamin tərkibi yükəsk olan köhnə pendirlər, bərk, eləcə də pasterizə edilən süddən hazırlanan pendirləri gündə 60-90 qramdan çox yemək olmaz.
Tərəvəz və göyərtilərdən badımcan, ispanaq, pamidor histaminlə çox zəngindir. Amma bu kimi hallarda onların heç qəbul etməmək deyil, qəbulunu azaltmaq məsləhət görülür.
Eynilə işlənmiş balıq məhsulları da histaminlə zəngindir. Amma xəstəlik olduğu müddətdə daha çox hisə verilən, duza qoyulan yox təzə balıqları yemək tövsiyə olunur.
Bundan başaqa, şokolad da xəstəlik şikayətlərinin artmasına səbəb olur. Şokolad histamin ifrazına səbəb olduğuna görə, xəstəlik müddətində yemək olmaz.
Onun tərkibində olan rafinə edilmiş şəkər həm histamini artırır, həm də immun sisiteminin güclənməsinə əngəl olur.
İnək südü də histamin ifraz etdiyindən xəstəlıik zamanı içmək tövsiyə olunmur. Əvəzində keçi südü içmək olar.
Amma ən yaxşısı süd yox, qatıq və kefiri gündə 400 qramdan çox olmamaq şərti ilə yemək məsləhət görülür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1330   Tarix: 08 mart 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dünya əhalisi ilə bağlı HƏYƏCAN TƏBİLİ: 2050-ci ilə qədər

Dünyada doğum nisbətləri azalmağa davam edir. -a istinadən bildirir ki, bu barədə beynəlxalq alimlər qrupunun "MedicalXpress"də dərc olunan araşdırmalarında bildirilir. Məlumatda deyilir ki, dünya ölkələrinin yarısınd

.

İmsakda bunları yemək ziyanlıdır

Ramazan ayında istehlak edilən qidalara diqqət etmək lazımdır. Qida qəbulu gün ərzində baş vermədiyi üçün imsak vaxtı yediyimiz qidaların müəyyən tarazlıqda olması lazımdır. Bəzi qidaların qəbulu toxluq hissinin azalmasın

.

Qatığı daha faydalı etməyin yolu

Şəfa mənbəyi olan qatığın içinə 1 qaşıq kətan toxumu əlavə etdikdə, verdiyi güclü təsirlərə inanmayacaqsınız. Toxumlar sağlamlığımız üçün vacib vitamin və minerallar təmin edən qidalardır. Omeqa-3 yağ turşuları, lif, zülal

.

Tünd şokoladın müalicəvi əhəmiyyəti üzə çıxdı

Alimlər ürək-damar sağlamlığını dəstəkləmək üçün yeni yollar tapmağa davam edirlər. Çindən edilən son araşdırmalar maraqlı nəticə ilə diqqəti cəlb edir: tünd şokolad təkcə müalicəvi deyil, həm də hipertoniya ilə mübarizəd

.

Bağırsaq xərçəngini yaradan faktor aşkarlandı

ABŞ-ın Fred Hatçinson Xərçəng Mərkəzinin alimləri aşkar ediblər ki, ağız boşluğunda yaşayan "Fusobacterium nucleatum" bakteriyası bağırsaqlara keçərək aqressiv şişlərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Araşdırmanı

.

Banan adı ilə aldığımız meyvə "afrika kartofu" imiş - Diqqət

Banan çoxlarının sevdiyi meyvədir. Onu öz cinsindən olan plantainlə tez-tez qarışıq salırlar. -a istinadən banan və plantainin fərqi barədə məlumat verir. Banan daha sarı, ətirli, yumşaq və şirin olur. Forması qövsvaridir

.

Beyin sağlamlığı üçün ən yaxşı 5 balıq növü

Beyin insan bədəninin ən mürəkkəb və sirli orqanlarından biridir. Optimal qidalanma ilə qocalığa qədər tam gücü ilə işləyir. Ancaq təəssüf ki, bir çox yemək vərdişlərimiz onun sağlamlığına xələl gətirə bilər.   -a istinadən xəbə

.

Yeməkdən sonra yatmaq arıqlamağa necə təsir edir?

Yuxunun normal beyin funksiyasını bərpa etdiyi məlumdur və bunun da arıqlamaq prosesi ilə birbaşa əlaqəli olduğu ortaya çıxır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, yaxşı yuxu arıqlamağa inanılmaz təsir göstərir

.

Dişlərin saralmasının əsas 9 səbəbi

Dişlərin təbii rəngi diş minasının sıxlığı, diş toxumasının keyfiyyəti (dentin) və dişlərin mikrorelyefi ilə müəyyən edilir. Bu amillər də öz növbəsində genetikadan asılıdır. Bundan əlavə, sağlamlıq vəziyyəti və ya xaric

turlar.az

sonxeber.az qaşların formalari sade makiyaj sekilleri kosmetoloq gavali murebbesi donlar ureyin isemik xestelikleri əbdürrəhim bəy haqverdiyev kosmetika rəksanə laylalar şəkərbura ariqla narin faydasi