Qripdən qorunmağa yardım edən QİDALAR – SİYAHI

Qripdən qorunmağa yardım edən QİDALAR – SİYAHIQış aylarında havanın temperaturunun mövsümi normadan yüksək olması qripə yoluxma hallarının artmasına səbəb olub. Tibb mütəxəssisləri şəxsi gigiyena kimi tədbirlərlə yanaşı, qrip və soyuqdəymə kimi yoluxucu xəstəliklərdən qorunmağın yolunun immunitet sistemini gücləndirməkdən keçdiyini qeyd edirlər. Belə ki, dietoloqlar bunun üçün balanslı qidalanmanın vacibliyini vurğulayırlar.
Milli.Az bizim.media-ya istinadən bildirir ki, dietoloqlar bu aylarda aşağıdakı qidaların qəbulunu tövsiyə edir:
Meyvə və tərəvəzlər
Sitrus meyvələri C vitamini ilə zəngin olduğu üçün güclü immunitetin formalaşmasına kömək edir. Qrip dövründə tez-tez portağal, naringi və qreypfrut kimi meyvələr yemək faydalıdır.
A və C vitaminləri kimi antioksidant vitaminlərlə zəngin olan tərəvəz və meyvələr də orqanizmin müdafiə sistemini gücləndirə bilər. Bu baxımdan kök, brokoli, balqabaq, kələm, portağal, alma kimi qidaları siyahıya daxil etmək tövsiyə olunur.
Hər meyvəni öz mövsümündə yemək daha effektlidir. Ona görə də qidalanmada buna xüsusi diqqət etmək lazımdır.
Təzə sıxılmış meyvə şirələri də vücudun C vitamini və maye ehtiyacını ödəməyə kömək edir.
Qoz-fındıq E vitamini ilə zəngindir və immunitet sisteminin güclənməsinə kömək edir. Gündə bir ovuc ləpə yeməyi unutmaq olmaz.
Yumurta
Yumurta immunitet sistemini gücləndirə bilən yüksək keyfiyyətli protein mənbəyidir. Mütəxəssislər gündə yaxşı qaynadılmış bir yumurta yeməyi məsləhət görürlər.
Balıq 
Balıq əti də bir çox vitamin və yağlarla zəngindir. Xüsusilə, omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan balıq həm də immunitet sistemini gücləndirir. Bu məhsuldan həftədə iki-üç dəfə istifadə etmək olar.
Qida mütəxəssisləri tərəvəzlərin mümkün olduqca qabığı ilə, tərkibində vitamin və minerallar olan hissələri ilə yeyilməli, təravətini və sağlamlığa faydalarını qorumaq üçün mümkün qədər az bişirilməli olduğunu vurğulayırlar. Ümumiyyətlə, hər gün dörd qida qrupundan, yəni süd məhsulları, ət, taxıl, tərəvəz və meyvələrdən kifayət qədər yeyilməli olduğunu vacib hesab edirlər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 831   Tarix: 03 yanvar 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yeməyi bu formada bişirəndə kanserogen maddə yaranır - Diqqət

Sobanın içində yaranan qurumuş yağ qatı və his yalnız estetik problem deyil, həm də sağlamlıq üçün risk yaradır. xəbər verir ki, bunu açıqlamasında Rusiya Texnoloji Universitetinin (RTU MIREA) biotexnologiya və sənaye farmasiyas

.

İllərdir zərərli olduğu deyilirdi, həkim təkzib etdi - Ziyansızdır

Yeməyi içki ilə içməyin zərərli olduğu fikri mifdir. xəbər verir ki, rusiyalı endokrinoloq və dietoloq, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva açıqlamasında bunun sadəcə mif olduğunu bildirib. "Yeməyi su, çay və ya kof

.

Həm dadlı, həm də möcüzəvi - Hər həftə yeməli olduğunuz 5 meyvə

Sağlam qidalanmaq istəyənlər üçün sevindirici xəbər var! Mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi meyvələr tərkibindəki təbii vitaminlər, antioksidantlar və lif sayəsində həm ürək sağlamlığını qoruyur, həm də qan şəkərini tənzimləyir

.

Bu əlamətlər xərçəngin xəbərçisidir - Ginekoloq qadınlara xəbərdarlıq etdi

Uşaqlıq boynu xərçəngi qadınlarda ən çox rast gəlinən bədxassəli şişlərdən biridir. bildirir ki, bunu rusiyalı onkoloq-ginekoloq Yekaterina Çerepanova söyləyib. Onun dediyinə görə xəstələrin çoxu hələ də xəstəliyin gec mərhələsind

.

Sinə xərçəngi halları artır - Riski azalda bilən 6 qida

Döş xərçəngi qadınlar arasında ən çox rast gəlinən xəstəliklərdən birinə çevrilib - təxminən hər 28 qadından biri bu riski daşıyır. xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, düzgün pəhriz seçimi bu riski azaltmağa kömə

.

Səhər yeməyində yeyənin zehni açılır: Alzheymer və demans riskini azaldır

Elm insanlarının fikrincə, qidalanma vərdişində edilən kiçik dəyişikliklər belə erkən yaşda başlayan demansın (yaddaş zəifləməsi) qarşısının alınmasında mühüm rol oynaya bilər. Mütəxəssislər müəyyən qidaların beyni qoruyara

.

Tez-tez acırsınızsa, yemək saatlarınıza diqqət edin – Mütəxəssislərdən vacib tövsiyələr

Bəzi insanlar gün ərzində tez-tez acdığını hiss edir. Bu hal düzgün olmayan qidalanma rejimi ilə bağlı ola bilər. xəbər verir kİ, qidalanma üzrə mütəxəssislər bildirirlər ki, ac qalmaqla arıqlamaq mümkün deyil. Əksinə, uzu

.

Birdən çox partnyoru olmaq qadınlarda xərçəng yaradırmış

Üç və daha çox doğuş qadınlarda uşaqlıq boynu xərçəngi riskini artırır. xəbər verir ki, bu barədə açıqlamasında rusiyalı mama-ginekoloq Nadejda Petrunina məlumat verib. Həkimin sözlərinə görə ən böyük risk qrupuna papillom

.

Ən faydalı payız tərəvəzləri bunlardır

İsti yay günlərini geridə qoyduq. Qarşıdan gələn payız fəslinin özünə xas meyvə və tərəvəzləri var. bu tərəvəzlər arasında ən faydalı olanları təqdim edir. Kərəviz özünə xas ətri və dadı ilə az kalorili qidalar arasında birincidir

turlar.az

yay kolleksiyasi hamiləlik sade makiyaj sekilleri goz altı qırışlar küftələr paltarlar 2025 cox yasa kosmetika insan xerçeng qiz evi ucun ariqla sevgi