Qripə yoluxmaq istəmirsinizsə... - Professor açıqladı

Qripə yoluxmaq istəmirsinizsə... - Professor açıqladıTurş qatıq yeyənlər qışda qripə daha az yoluxur.
Milli.Az xəbər verir ki, turş qatıq qrip və digər tənəffüs yolu infeksiyalarından qoruyur. Bu barədə Mustafa Kamal Universitetinin (MKU) Tibbi Mikrobiologiya kafedrasının rəhbəri, professor Nizami Duran məlumat verib. O, bildirib ki, "Patogenlərə qarşı Probiotik Mikroorqanizmlərin Fəaliyyətinin Tədqiqi" layihəsində qripdən qorunma ilə bağlı mühüm nəticələr əldə olunub.
"Qatıq bakteriyasından çox təəccüblü nəticələr əldə etdik. İnfeksiyalardan qorunmağın ən vacib sahələrindən biri immunitet sistemimiz tərəfindən ifraz olunan immunoqlobulinlərdir. Araşdırmalar göstərib ki, qatıq bakteriyaları ilə müntəzəm qidalanan heyvanlarda qoruyucu mayelər daha yüksəkdir. Bu o deməkdir ki, qatıqla qidalanan canlılar yuxarı tənəffüs yolu iltihablanmasından, xüsusən də qripdən 10 qat daha güclü müdafiə olunur", - deyə Nizami Duran qeyd edib.
Professor daha sonra əlavə edib ki, qrip kimi virus infeksiyalarının qarşısını almağın ən vacib yolu immunitet sistemini gücləndirmək və balanslı pəhrizdir.
Ekspert qatığın maksimum faydalı olması üçün onu bakteriya sayının yüksək olduğu maya ilə mayalamağı və ən azı 24 saat isti şəraitdə, hətta turş dad alana qədər saxlamağı təklif edib. O, bunun daha faydalı olacağını qeyd edib.
Yuxarı tənəffüs yollarının infeksiyasına səbəb olan viruslar və ya bakteriyaların yaratdığı xəstəliklərdən qorunmaq üçün hər naharda mayalanmış qatıq yeyin.
Sonda həkim immun sistemini gücləndirmək üçün səhər uşaqlara qatıq suyu verilməsi təklifi ilə çıxış edib. (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1191   Tarix: 27 yanvar 2020
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Qışda hamının etdiyi səhv - Evdə uşaq varsa, nəticəsi daha da pis olur

Paltarların evin içində paltar ipində və ya radiator üzərində qurudulması rütubəti artırır, kif göbələklərinin yaranmasına şərait yaradır və xüsusilə uşaqlar üçün ciddi sağlamlıq riskləri doğurur. xəbər verir ki, Araşdırmalar

.

Kondisioner yaşlılarda ölüm riskini azaldır – Yeni araşdırma

Kanadalı alimlərin araşdırmasına görə, kondisioner istifadə edən yaşlı insanlar isti havalarda daha uzun yaşayır. Tədqiqat 2010-2023-cü illər arasında qocalar evlərində 74.00 ölüm hadisəsini analiz edib. xəbər verir ki, nəticələ

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Eyni ayaqqabını hər gün geyinməyin - Mikrobioloqdan xəbərdarlıq

Mikrobioloq ayaq qoxusundan qurtulmağın yollarını açıqlayıb. xəbər verir ki, mikrobioloq Primroz Friston ayaqlardan gələn xoşagəlməz qoxunun səbəblərini və ondan xilas olma üsullarını açıqlayıb. Mütəxəssisin tövsiyələri Independen

.

Donuz əti yeyən kişi infarkt keçirdi

Moskvada kişi donuz əti yedikdən dərhal sonra özünü pis hiss edərək xəstəxanaya çatdırılıb. xəbər verir ki, həkimlər ona kardiogen şok və 1-ci tip Kounis sindromu diaqnozu qoyublar. Bu sindrom nadir rast gəlinən, allergi

.

Evdəki "yolka" sizə problem yarada bilər - Həkimdən AÇIQLAMA

Yeni il ağacları bəzi hallarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Aleksandra Filyovanın sözlərinə görə, canlı ağaclar daşınma və saxlanma zamanı qabıq və gövdəsində mikroskopik kif toplay

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

turlar.az

qadın geyimi sac duzumleri qis geyimləri 2025 qış tədarükü salatlar içkilər xalq təbabəti yuxuda balqabaq kosmetika novruz bayramına aid terezi hakista sozler saglam qidalanma xərçəng bürcü