Qurban əti kəsildikdən 12 saat ərzində yeyilməlidir

Qurban əti kəsildikdən 12 saat ərzində yeyilməlidirTürkiyəli diyetoloq Elif Sena Ay hesab edir ki, heyvan kəsildikdən 24 saat sonra onun əti yeyilməlidir.
Ekspert Qurban bayramı ilə bağlı tövsiyələrini verib.
"Yeni kəsilən heyvan ətinin sərtliyi həm yemək bişirəndə, həm də həzmdə çətinlik yaradır. Mədədə şişkinlik və həzmsizlik kimi problemlərə səbəb olur. Bu səbəbdən ət ən azı 24 saat saxlanmalı və sonra istehlak edilməlidir.
Qırmızı ət ən yaxşı protein mənbəyidir, eyni zamanda B12, B6, B1 və A vitaminləri, dəmir, sink, fosfor, maqnezium mineralları ilə zəngindir. Lakin E və C vitaminləri ehtiva etmədiyi üçün ət yeməklərini C vitamini ilə zəngin tərəvəzlərlə, salatlarla və ya meyvə suları ilə birlikdə yemək faydalıdır. Tərəvəzlərdəki C vitamini dəmirin sovrulmasını artıracaq.
Qırmızı ətdən görünən yağ və piylər ayrılsa da, yağlılığı təxminən 20 faidir. Yağlı ətdə doymuş yağ və xolesterin yüksəkdir. Qurbanlıq əti çalışın kərə yağında deyil, zəif odda öz suyunda bişirin. Ümumiyyətlə, ət yeməklərinə kərə yağı əlavə edilməməlidir, öz yağında bişməlidir. Qırmızı ət yeməkləri əsasən günorta saatlarında yeyilməlidir, axşam isə tərəvəz və lobya kimi lifli məhsullara üstünlük verin. Qazlı içkiləri ayranla əvəz etmək daha faydalıdır. Ət yemisinizsə, qəbul edilən mayenin də miqdarı çox olmalıdır, 2 litr və daha çox. Su ətin həzm olunmasını asanlaşdıracaq. Xəmir və şərbətli şirniyyatları isə südlü desertlərlə əvəz edin".
Həkim qeyd edib ki, ürək-damar xəstələri cız-bız kimi yağlı yeməklərdən uzaq durmalıdır:
"Əti suda qaynatmaq və ya sobada bişirmək ən yaxşı variantdır. Qızartma və qovurma üsullarından qaçınılmalıdır. Əgər ət manqalda bişiriləcəksə, çox qızartmayın. Kömürləşdirilmiş ət xərçəng riski daşıyır. Fol turşusu kimi vitaminlərin itirilməsinə səbəb olur.
Ətləri qiymə və ya xırda-xırda doğrayıb torbalara yerləşdirin. -2 dərəcə istilikdə soyuducuda 1-2 həftə, dondurucuda isə -18 dərəcə Selsidə daha uzun müddət saxlamaq olar. Bişirmək üçün dondurucudan çıxarılıb əridilmiş ət dərhal bişirilməli və yenidən dondurulmamalıdır".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 932   Tarix: 10 iyul 2022
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Evdə qadını yaşlandıran 5 amil: Bunları etməyin

Mütəxəssislər bildirirlər ki, qadınların gündəlik həyatında fərq etmədən etdikləri bəzi vərdişlər və evdəki müəyyən amillər dərinin daha tez yaşlanmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, aşağıdakı 5 faktor həm görünüşə, hə

.

89 yaşlı dietoloq bir gündə nə yediyini açıqladı: Yeganə əl çəkə bilmədiyi şey

89 yaşlı, hələ də aktiv işləyən və qida sənayesinə qarşı apardığı mübarizə ilə tanınan məşhur qidalanma professoru Marion Nestle uzun ömrünün sirrini paylaşıb.  xəbər verir ki, Nestle günə süd və şəkərsiz bir neçə finca

.

Şizofrenlərin ən çox istifadə etdiyi söz açıqlandı

"Mən" sözündən daha çox istifadə edənlər əsasən şizofrenlərdir. xəbər verir ki, bunu psixiatr Vladimir Skavış açıqlayıb. Onun dediyinə görə şizofreniyası olan insanlar danışanda "mən" sözündən sağlam adamlar

.

Metanol zəhərlənməsi ilə bağlı xəbərdarlıq

Alkoqol qəbulundan 12-48 saat sonra yaranan görmənin dumanlanması, göz qarşısında "şimşəklər"in görünməsi və kəskin zəiflik təhlükəli metanol zəhərlənməsinə işarə edir. xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanı

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

D vitaminini kim hansı formada qəbul etməlidir? - Açıqlama

Yaşlı insanlarda vitamin D çatışmazlığı varsa, yağlı formasından deyil, suda həll olunan formadan istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. xəbər verir ki, bunu qidalanma üzrə mütəxəssis və endokrinoloq Diana Erikenova açıqlamasınd

.

Ən sağlam süd növü açıqlandı– İnək südü siyahıda deyil

Son araşdırmalar südlərin qida dəyərini müqayisə edərək ən faydalı növü müəyyən edib. Mütəxəssislərin açıqlamasına görə, ən yüksək qida dəyərinə malik süd keçi südü hesab olunur. xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislə

.

Qadınlar niyə kişilərlə müqayisədə daha tez-tez insult keçirir?

Qadınların kişilərlə müqayisədə daha tez-tez insult keçirməsinin səbəbi məlum olub. xəbər verir ki, insult hələ də dünyada əlilliyin əsas səbəblərindən biridir və getdikcə yalnız yaşlılara deyil, həm də həyatının ən akti

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

turlar.az

geymler 2025 qaşların formalari makiyaj etmek qaydalari zaur gunay qan qruplari haqqinda melumat arıqlamaq qaydaları şirniyyat resepti kosmetika sekis şəkərbura qogal arxadan olmag veten