Qurban əti kəsildikdən 12 saat ərzində yeyilməlidir

Qurban əti kəsildikdən 12 saat ərzində yeyilməlidirTürkiyəli diyetoloq Elif Sena Ay hesab edir ki, heyvan kəsildikdən 24 saat sonra onun əti yeyilməlidir.
Ekspert Qurban bayramı ilə bağlı tövsiyələrini verib.
"Yeni kəsilən heyvan ətinin sərtliyi həm yemək bişirəndə, həm də həzmdə çətinlik yaradır. Mədədə şişkinlik və həzmsizlik kimi problemlərə səbəb olur. Bu səbəbdən ət ən azı 24 saat saxlanmalı və sonra istehlak edilməlidir.
Qırmızı ət ən yaxşı protein mənbəyidir, eyni zamanda B12, B6, B1 və A vitaminləri, dəmir, sink, fosfor, maqnezium mineralları ilə zəngindir. Lakin E və C vitaminləri ehtiva etmədiyi üçün ət yeməklərini C vitamini ilə zəngin tərəvəzlərlə, salatlarla və ya meyvə suları ilə birlikdə yemək faydalıdır. Tərəvəzlərdəki C vitamini dəmirin sovrulmasını artıracaq.
Qırmızı ətdən görünən yağ və piylər ayrılsa da, yağlılığı təxminən 20 faidir. Yağlı ətdə doymuş yağ və xolesterin yüksəkdir. Qurbanlıq əti çalışın kərə yağında deyil, zəif odda öz suyunda bişirin. Ümumiyyətlə, ət yeməklərinə kərə yağı əlavə edilməməlidir, öz yağında bişməlidir. Qırmızı ət yeməkləri əsasən günorta saatlarında yeyilməlidir, axşam isə tərəvəz və lobya kimi lifli məhsullara üstünlük verin. Qazlı içkiləri ayranla əvəz etmək daha faydalıdır. Ət yemisinizsə, qəbul edilən mayenin də miqdarı çox olmalıdır, 2 litr və daha çox. Su ətin həzm olunmasını asanlaşdıracaq. Xəmir və şərbətli şirniyyatları isə südlü desertlərlə əvəz edin".
Həkim qeyd edib ki, ürək-damar xəstələri cız-bız kimi yağlı yeməklərdən uzaq durmalıdır:
"Əti suda qaynatmaq və ya sobada bişirmək ən yaxşı variantdır. Qızartma və qovurma üsullarından qaçınılmalıdır. Əgər ət manqalda bişiriləcəksə, çox qızartmayın. Kömürləşdirilmiş ət xərçəng riski daşıyır. Fol turşusu kimi vitaminlərin itirilməsinə səbəb olur.
Ətləri qiymə və ya xırda-xırda doğrayıb torbalara yerləşdirin. -2 dərəcə istilikdə soyuducuda 1-2 həftə, dondurucuda isə -18 dərəcə Selsidə daha uzun müddət saxlamaq olar. Bişirmək üçün dondurucudan çıxarılıb əridilmiş ət dərhal bişirilməli və yenidən dondurulmamalıdır".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 936   Tarix: 10 iyul 2022
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Yanğında zərər görən uşaqlarda psixoloji problemlər: Nələrə diqqət etmək lazımdır?

Yanğın hadisələri yalnız fiziki təhlükə yaratmır, həm də uşaqların psixoloji dünyasında uzunmüddətli izlər buraxır. Xüsusilə binada böyüklərlə birlikdə olan uşaqlar bu cür fəlakətlər zamanı qorxu, çaşqınlıq və travma yaşay

.

Gündə neçə banan yemək olar? - Faydaları

Sağlam qidalanma mövzusu yenidən gündəmə gəlib.  xəbər verir ki, dietoloqlar gündə nə qədər yemək qəbul edilməli olduğu və düzgün porsiya seçiminin insan orqanizminə hansı faydalar verdiyi barədə maraqlı açıqlamalar yayıb

.

Kökəlmə başlayıbsa, bu vitamin çatışmır

Vitamin D çatışmazlığı artıq çəkiyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq və dietoloq Diana Erikanova bildirib. "Piylənməsi olan insanlarda vitamin D səviyyəsi normal bədən çəkisinə malik insanlarl

.

Bu müddətdə insanlar daha tez qocalır – iki əsas yaş dövrü

Mütəxəssislər insan orqanizmində qocalma prosesinin bütün yaşlarda eyni templə getmədiyini bildirir. Son elmi araşdırmalar göstərir ki, bədənin qocalma sürəti iki müəyyən dövrdə kəskin şəkildə artır və bu mərhələlərdə sağlamlı

.

Ucuz olsun deyə texniki silikondan hazırlayırlar, hamı da "bəh-bəh"lə yeyir

Çoxları mətbəxdə istifadə etdiyi silikon şirniyyat bişirmə formalarının təhlükəli ola biləcəyindən xəbərsizdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı kimyaçı Aleksandr Mixalev deyib. "Belə məhsulların rəsmi sertifikasiyası yoxdur

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı

Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası v

.

Kartof qızartması yemək qalıcı fəsadlara yol açır - Diqqət

Unutqanlıq son illərdə nəinki yaşlı insanlarda, hətta gənclərdə də getdikcə daha çox yayılmışdır. Sağlam olmayan, çox yağlı qidaların müntəzəm istehlakının unutqanlıq problemini daha da artırdığı bildirilir. Gündəlik həyatd

.

Bu makaron resepti ilə 100 yaşına qədər yaşayırlar

Dünyanın ən uzunömürlü cəmiyyətlərindən ilhamlanaraq hazırlanan xüsusi makaron resepti sosial mediada böyük marağa səbəb olub. Adətən yüksək karbohidrat tərkibli olduğu üçün mütəxəssislər tərəfindən çox tövsiyə olunmaya

turlar.az

yaz geyimleri 2025 həkim məsləhəti qis geyimləri 2025 biznes qurmagin yollari gənc ana pol breqq aybasi ucun derman kosmetika ağır itki turpun nağlı ikizler dolca nizami gəncəvi