Qvineya quşu yumurtası

Qvineya quşu yumurtasıQvineya quşunun yumurtası dietik qidalardan hesab edilir. Qvineya quşu yumurtasında xolesterinin miqdarı çox azdır və o allergiya əlamətlərinin əmələ gəlməsinə səbəb olmur. Qvineya quşunun yumurtası armud formasında, sarı-qəhvəyi rəngdə və möhkəm qabığa malik olur. Qabığının möhkəm olması onun quşdan salmonella mikrobuna yoluxmasının qarşısını alır. Bu yumurtanın tərkibində olan faydalı maddələr onun uzun müddət təzə qalmasına səbəb olur. Qvineya quşunun yumurtası 0-10* tempraturda 6 aya qədər saxlamaq olur. Orta ölçüdə olan qivineya yumurtası 45-48 qram çəkidə olur. Əksər Avropa ölkələrində toyuqdan çox qvineya quşunun ətindən və yumurtasından istifadə edilir.
Dünyaya yayılması
Qvineya quşu ev quşlarından biridir. Onun vətəni Afrika hesab edilir. Qvineya quşu Afrika ölkələrindən bütün ölkələrinə yayılmağa başlayıb. Bu quş əvvəlcə Qədim Yunanıstana və Romaya sonra isə bütün dünya ölkələrinə yayılıb. Onun əti və yumurtasının dadı ev quşlarının dadından geri qalmır. Bəzi ölkələrdə isə qvineya quşunu dekorativ quş kimi bəsləyirlər.Qvineya quşunun yumurtası çox bahalı yumurtalardandır. 100 qram qvineya quşunun qida dəyəri:
- Zülallar - 13,2 qr
- Yağlar - 0,5 qr
- Karbohidratlar - 0,7 qr
- Su - 70 qr
- Kalori - 43 kKal.
Bu yumurtanın qida dəyəri çox yüksəkdir. Onun tərkibində E, D, B qrup, PP vitaminləri, fosfor, kalium, kalsium, maqnium, kolbat, dəmir mineralları, müxtəlif amin turşular(lizin, metionin, asparaqin, qlütamin, sistin və s)var. Yumurtanın sarısı iri və parlaq sarı rəngə malik olur. Onun tərkibində çoxlu miqdarda A vitamini, karotinoidlər var.
Xəstəliklər zamanı istifadəsi
Qvineya yumurtasından dəmir defisit anemiya, periferik və mərkəzi sinir sisteminin patologiyaları zamanı, göz xəstəliklərində, mədə və bağlrsaq pozulmalarında, maddələr mübadiləsinin dəri səpgiləri ilə müşayiət olunan formasında geniş istifadə edilir.
Hamiləlik və uşaqəmizdirmə dövrtündə anaların bu yumurtadan istifadə etməsi məsləhət görülmür. Başqa yumurtalara qarşı allergiyası olan uşaqlara qvineya quşunun yumurtasını vermək olar.
Qvineya yumurtası qabığının faydalı xüsisiyyətləri
Orqanizm üçün qvineya yumurtasının ağı və sarısından onun qabığı daha çox faydalıdır. Onun tərkibi bağırsaqlar tərəfindən asan sorulan kalsium və 26 növ mineralla zəngindir. Bu yumurta qabığının tərkibində ftor, dəmir, molibden, kükürd, fosfor, kremin, sink və s elementlərlə zəngindir. Sintetik yollarla hazırlanmış kalsium həbindən fərqli olaraq qvineya yumurtasının tərkibində olan kalsium orqanizm tərəfindən asan sorulur. Bu məqsədlə yumurtanın içi boşaldılır, qabıq təmizləndikdən sonra 5 dəqiqə qaynadılıb qurudulduqdan sonra qəhvəüyüdəndə toz şəklinə salınır. Toz şəklinə salınmış yumurta qabığı gündə 1 dəfə olmaqla 1 çay qaçığı içilir. Toz su ilə birlikdə içilməlidir.
Kosmetologiyada qvineya yumurtası
Qvineya yumurtasından üz, bədən və saçlar üçün keyfiyyətli maskaların hazırlanmasında istifadə edilir. Yumurta sarısı və yulaf kəpəyindən hazırlanmış maska üzün dərisində olan məsamələri təmizləyir, dərini elastikləşdirir, parıldadır və qidalandırır. Yumurta sarısını gillə qarışdırıb üzə sürtüb 20 dəqiqə sonra isti su ilə yuduqda dəri gözəlləşir.
100 qram qatıq, 3-4 damcı E vitamini və 1 yumurta sarısını qarışdırıb massaj edərək dəriyə sürtüb və 20 dəqiqə sonra isti su ilə yumaq dərinin möhkəmlənməsinə, elastikliyinin atmasına səbəb olur. Qalan qarışımı isə qurumaması üçün polietilen paketə qoyub saxlamaq lazımdır.
Saçların möhkəmlənməsi üçün xırda doğranmış yaşıl soğan, yumurta sarısı və bal qarışımından hazırlanan maskanı saçların dibinə və özünə sürtərək 15-20 dəqiqə saxlamaq və yumaq lazımdır. Maskanı sürtdükdən sonra saçları polietilen paketlə bükmək lazımdır. Əks təqdirdə yumurta saçlarada quruyub qalır və yuyub təmizləmək çətin olur.
Qvineya quşunun zərərli xüsusiyyətləri
Qvineya yumurtasının zərərləri barədə heç bir məlumata rast gəlinməyib. Ehtiyyat tədbiri almaq üçün peyvənd olunan körpələrə peyvəndin ilk günündə yumurta vermək məsləhət görülmür.
Orqanizmindən zülalın çətin sorulması müşahidə edilən xəstələr qvineya yumurtası yeyən zaman diqqətli olmalıdırlar.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1394   Tarix: 20 sentyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır

Kiflənmiş meyvələri qətiyyən yeməyin. xəbər verir ki, bu barədə ekspert Mariya Zolotaryova xəbərdarlıq edib. "Kif göbələkləri insan sağlamlığı üçün təhlükəli sayılır. Onlar təkcə məhsulların görünüşünü korlamır. Hə

.

"Kişilər performans üçün dərman atır, amma bilmirlər ki, arıqlamaq bəs edir"

Uroloq Rodriqo Braz kişilərdə erektil disfunksiya ilə əlaqəli xəstəliklər barədə danışıb. xəbər verir ki, "Metropoles" nəşrinə açıqlamasında həkim bu problemin bir çox hallarda şəkərli diabet və ürək-damar sistem

.

Ən sağlam süd növü açıqlandı– İnək südü siyahıda deyil

Son araşdırmalar südlərin qida dəyərini müqayisə edərək ən faydalı növü müəyyən edib. Mütəxəssislərin açıqlamasına görə, ən yüksək qida dəyərinə malik süd keçi südü hesab olunur. xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislə

.

Səhər yeməyində bu qidanı yeyin - İnfarkt riskini kəskin azaldır

Səhər yeməyində tam taxıl lifinin müntəzəm qəbulu ürək və damar sağlamlığını əhəmiyyətli dərəcədə qoruyur. xəbər verir ki, Kolumbiya Universitetinin Mailman İctimai Səhiyyə Məktəbində aparılan tədqiqatda müəyyən edilib ki

.

Bu vitamin çatışmırsa insan daim əsəbi olur

Tez-tez sümüklərin sınması, xroniki yorğunluq, qəbizlik və həddindən artıq tərləmə orqanizmdə D vitamini çatışmazlığından xəbər verə bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt İrina Volqina məlumat verib. "Yetki

.

Dəri xərçəngindən bu sadə üsulla qorunmaq olar

ABŞ-nın Çikaqo Universitetinin alimləri günəş işığının sağlam dəri hüceyrələrini xərçəng hüceyrələrinə çevirə bilən mexanizmini də müəyyən ediblər. . xəbər verir ki, araşdırmaya görə, uzunmüddətli ultrabənövşəyi (UB) şüalanm

.

Orqanizm üçün ən "zərərsiz" spirtli içki

Nutrisioloqlar hesab edir ki, cin-tonik alkoqollu içkilər arasında orqanizm üçün ən "zərərsiz" içkidir. -a istinadən xəbər verir ki, ekspertlərın fikrincə, cin-tonik aşağıkalorili və asan həzm edilə bilən olmasın

.

Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir

Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə gör

.

Ürək üçün faydalıdır deyə ovuc-ovuc yeyilir- qaraciyəri məhv edirmiş

Bu gün ürək sağlamlığı üçün tez-tez tövsiyə olunan bir qida əslində qaraciyərə zərər verir. Ürək sağlamlığına faydaları ilə tanınan bu qida, həddindən artıq istehlak edildikdə yağlı qaraciyər xəstəliyinə səbəb ola bilər

turlar.az

reseptler geyim dəbləri yay kolleksiyasi kombinler 2025 yay sevgi kosmetoloq edebi janrlar kosmetika baldiz xanım az sac modelleri tut ağacı tutdudu rus dili 2ci ders