Şabalıdın bilinməyən faydaları: Siz də yararlanın

Şabalıdın bilinməyən faydaları: Siz də yararlanınŞabalıd pəhriz lifləri, minerallar, sağlam yağlar, vitaminlər və antioksidantlar da daxil olmaqla qida maddələri ilə zəngindir.
Milli.Az baku.ws-ə istinadən bildirir ki, şabalıd C vitamini ilə zəngindir.
Xüsusilə soyuq qış günlərində qızardılmış, qaynadılmış və ya desert kimi istehlak edilə bilən şabalıd immunitet sistemini gücləndirmək, xroniki xəstəliklərin qarşısını almaq kimi bir çox sağlamlıq faydası təmin edir.
100 qram qovrulmuş şabalıdın qida dəyəri:
190 kalori 41 qram karbohidrat, 10 qram şəkər 2,4 qram yağ 3,7 qram protein 8,3 qram lif.
Şabalıdın tərkibində C, E və B vitaminləri, (B1, B2, B3, B6 və B9), fosfor, maqnezium, kükürd və kalsium kimi digər minerallar da var.
Qovrulmuş şabalıd daha çox vitamin və mineral ehtiva edir. Şabalıd C vitamini ehtiva edir və zəngin B6 vitamini mənbəyidir.
Həm də həzm sisteminin düzgün işləməsi üçün lazım olan yaxşı bir lif mənbəyidir.
Antioksidant və C vitamini mənbəyi olan şabalıdın faydaları aşağıdakılardır:
Şabalıd iltihabın qarşısını almağa kömək edir.
Qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edərək ürək sağlamlığını qoruyur.
Şabalıd həzmi dəstəkləyir və bağırsaq florasını qoruyur.
Xolesterolu azaltmağa kömək edir.
Tərkibində kalsium, fosfor və maqnezium olduğu üçün sümükləri qoruyur.
Tərkibindəki B vitamini xoşbəxtlik hormonu olan serotonin istehsalını dəstəkləyir.
Arıqlamağa kömək edir.
Tərkibində yüksək karbohidrat olduğu üçün şabalıdın nəzarətli istehlakı diabet və ya piylənmə olan xəstələrə tövsiyə olunur.
Şabalıd çiy istehlak edildikdə həzm problemlərinə səbəb ola biləcək bəzi aktiv maddələr ehtiva edir. Həzmsizlik və ya qastrit kimi bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər. Şabalıd bişmiş halda yeyilməlidir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 910   Tarix: 21 may 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Covid keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarlar

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

turlar.az

geyim şəkilləri geyim necə seçməli maskalar daglar haqqinda tanınmış qadınlar endirimli paltarlar şalvar modelləri kosmetika suni mayalanma yemekler faydalı məsləhətlər qaynana fitat