Şabalıdın bilinməyən faydaları: Siz də yararlanın

Şabalıdın bilinməyən faydaları: Siz də yararlanınŞabalıd pəhriz lifləri, minerallar, sağlam yağlar, vitaminlər və antioksidantlar da daxil olmaqla qida maddələri ilə zəngindir.
Milli.Az baku.ws-ə istinadən bildirir ki, şabalıd C vitamini ilə zəngindir.
Xüsusilə soyuq qış günlərində qızardılmış, qaynadılmış və ya desert kimi istehlak edilə bilən şabalıd immunitet sistemini gücləndirmək, xroniki xəstəliklərin qarşısını almaq kimi bir çox sağlamlıq faydası təmin edir.
100 qram qovrulmuş şabalıdın qida dəyəri:
190 kalori 41 qram karbohidrat, 10 qram şəkər 2,4 qram yağ 3,7 qram protein 8,3 qram lif.
Şabalıdın tərkibində C, E və B vitaminləri, (B1, B2, B3, B6 və B9), fosfor, maqnezium, kükürd və kalsium kimi digər minerallar da var.
Qovrulmuş şabalıd daha çox vitamin və mineral ehtiva edir. Şabalıd C vitamini ehtiva edir və zəngin B6 vitamini mənbəyidir.
Həm də həzm sisteminin düzgün işləməsi üçün lazım olan yaxşı bir lif mənbəyidir.
Antioksidant və C vitamini mənbəyi olan şabalıdın faydaları aşağıdakılardır:
Şabalıd iltihabın qarşısını almağa kömək edir.
Qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edərək ürək sağlamlığını qoruyur.
Şabalıd həzmi dəstəkləyir və bağırsaq florasını qoruyur.
Xolesterolu azaltmağa kömək edir.
Tərkibində kalsium, fosfor və maqnezium olduğu üçün sümükləri qoruyur.
Tərkibindəki B vitamini xoşbəxtlik hormonu olan serotonin istehsalını dəstəkləyir.
Arıqlamağa kömək edir.
Tərkibində yüksək karbohidrat olduğu üçün şabalıdın nəzarətli istehlakı diabet və ya piylənmə olan xəstələrə tövsiyə olunur.
Şabalıd çiy istehlak edildikdə həzm problemlərinə səbəb ola biləcək bəzi aktiv maddələr ehtiva edir. Həzmsizlik və ya qastrit kimi bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər. Şabalıd bişmiş halda yeyilməlidir.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 683   Tarix: 21 may 2024
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Diabet xəstələri üçün möcüzəvi "qızıl çay"

2-ci diabet bir çox insanın həyatını çətinləşdirən xəstəliklərdən biridir. Xüsusilə qan şəkərinin yüksəlməsi bu xəstələr üçün olduqca narahatedici haldır.   -a istinadən xəbər verir ki, elmi araşdırmalar yeməkdən sonra qa

.

Azərbaycanda 700-ə yaxın ixtioz xəstəsi var - RƏSMİ

Bu gün Azərbaycanda 700-ə yaxın ixtioz xəstəsi var.  Trend-ə istinadən xəbər verir ki, bunu Səhiyyə Nazirliyi Səhiyyə siyasəti şöbəsinin Ana və uşaqların sağlamlığının qorunması sektorunun müdiri Aynurə Zeynalova parlamentd

.

İnsan orqanizmində hansı saatda nə baş verir?

"Bədənimizin bir iş mexanizmi var. Müəyyən olunmuş saatlarda bədənimizin müxtəlif funksiyaları olur. Hansı saatlarda bədən zəif olar, hansı saatlarda gümrah olar, nə zaman nəbz tənbəlləşər, idman üçün ən yaxşı saat n

.

Dəhşətli xəstəliyin dərmanı tapıldı - Yapon alimlərindən müjdə

Yaponiyanın Kioto Universitetinin alimlər qrupu "iPS" skrininqi əsasında innovativ yanaşmadan istifadə etməklə yan amiotrofik sklerozun (ALS) müalicəsində mühüm irəliləyiş əldə ediblər. -a istinadən bildirir ki

.

Qarpızı kəsəndə bu baş verirsə... - Zəhərlidir, yeməyin

Qarpız ən çox istehlak edilən yay meyvələrindən biridir. Həm sağlam, həm də təravətləndirici qida olan qarpız xüsusilə yüngül qəlyanaltı istəyənlər üçün ideal meyvə kimi tanınır. Ancaq hər yay qarpızdan zəhərlənmələr ba

.

Evdə dəfnə yarpaqları yandırın: Nəticə sizi təəccübləndirəcək

Dəfnə yarpağı təkcə yemək bişirən zaman istifadə ediləcək ədviyyat deyil. Belə ki, dəfnə yarpağı sayəsində mənzildə xoşagəlməz qoxulardan xilas ola bilərsiniz.   -a istinadən xəbər verir ki, bunun üçün yalnız yarpaqları qazı

.

Qəhvə dənəcikləri ağacdan fincanınıza belə gəlir - FOTOLENT

Dünyanın hər yerində insanların sevimlisi olan qəhvə, çətin şərtlər altında yığılır və yığılan qəhvə dənəcikləri qurudulduqdan sonra üyüdülüb süfrələrimizə gəlir.   -a istinadən xəbər verir ki, Şərqi Afrika ölkəsi olan Efiopiy

.

Fərqində olmadan zəhər "yeyirsiniz" - DİQQƏT

Günəşdən qoruyucu vasitələr yay aylarının vazkeçilməz məhsullarıdır. Ancaq mütəxəssislər bu məhsulların təhlükəli ola biləcəkləri barədə xəbərdarlıq edirlər.   -a istinadən xəbər verir ki, buna səbəb əksər günəşdən qoruyuc

.

Niyə yaşlı insanlar çörək yeməməlidirlər?

İnsan nə qədər yaşlıdırsa, məhsul seçimində bir o qədər diqqətli olmalıdır. Qidalanma mütəxəssisləri deyirlər ki, çörək və digər taxıl məhsulları yemək yaşlı insanlar üçün təhlükəli ola bilər. 60 yaşdan sonra ya bu qidalarda

turlar.az

sonxeber.az qadin sayti kosmetika mehsullari yaz geyimleri 2024 elme aid atalar sozleri arıqlamaq qaydaları hamilə qalmaq 2024 yaz geyimleri kosmetika kurtlar vadisi cinsi əlaqə yemekler dovsan bürclər