Saçımız niyə tez ağarır? Səbəblər

Saçımız niyə tez ağarır? SəbəblərCəmiyyətdə saçların ağarmasını qocalma prosesinin bir siqnalı kimi qəbul edirlər.
Bu təbii proses olduğundan, gec və ya tez hər bir insanda baş verir. Adətən tək-tək ağ saçların peyda olması 30-35 yaşlara, 50-55 yaşlarda isə bu prosesin tezləşməsi müşahidə olunur.
Bəs bu prosesin cavan yaşlarda əmələ gəlməsini necə qəbul etmək lazımdır?
Tibb sahəsində vaxtından əvvəl saçların ağarması, yalnız saçların 50% -nin 40 yaşa qədər ağarması və ya ağ saçların 30 yaşdan əvvəl əmələ gəlməsi hallarında qəbul edilir.
Terapevt Anar Ağayev Xeberle.com-a bildirib ki, saçın erkən yaşlarda ağarmasının əsas səbəbi irsi faktorlarla bağlıdır:
"Saçların erkən ağarması 30-50 faiz irsiyyətlə bağlıdır. İrsiyyətlə bağlı saç ağardıqda onun qarşısını almaq mümkün deyil, çünki bu artıq onun genetik fondunda var və nəsildə özünü göstərir. Maddələr mübadiləsinin pozğunluğu, vitamin və mikroelementlərin çatışmazlığı ilə bağlı da saçların ağarması mümkündür. Əslində hər şey uşaqlıqdan başlayır. Uşaqların düzgün qidalanmaması daha sonra bu kimi problemlərin yaranması ilə nəticələnə bilər. Stress, qorxu, həyəcan mühitində çalışmaq da saçların ağarma səbəblərindən biridir. Hər saç teli rəngini "melanosit" adlanan və rəng piqmenti ifraz edən hüceyrələrdən alır. Bu hüceyrələrin funksiyasını itirməsi, piqment azalması, ya da yox olması saçlarda ağarma ilə nəticələnir.Çünki bizim dərimizə, saçımıza qara rəng verən "melanosit" piqmentidir.Bu piqment çatışmayanda dərimizdə ağ-ağ ləkələr əmələ gəlir ki, bu xəstəliyə də vitiliqo deyilir".
A. Ağayev erkən saç ağarması problemi olanların kardioloji müayinədən keçməsini tövsiyə edir.
Psixoloq Elvira Əliyeva isə erkən yaşlarda saç ağarmasını stresslə əlaqələndirir: "Stress bütün xəstəliklərə təkan verən amil olduğu kimi, eyni zamanda saçların ağarmasını da sürətləndirə bilir. Stresslə yanaşı üzüntü, işsizlik, yaxınların erkən itirilməsi də saçın ağarmasını sürətləndirən amilərdəndir. Saçın ağarmasına genetik faktorların da rolu yüksəkdir. Bəzən insan çox üzüntü keçirsə də, bu onda saçların ağarması ilə müşahidə olunmaya bilər. Deməli, həmin insanın orqanizmi saç ağarmasına qarşı həssas deyildir. Saç ağarmasına bir çox xəstəliklər də səbəb ola bilər".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1005   Tarix: 22 yanvar 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Evdə qadını yaşlandıran 5 amil: Bunları etməyin

Mütəxəssislər bildirirlər ki, qadınların gündəlik həyatında fərq etmədən etdikləri bəzi vərdişlər və evdəki müəyyən amillər dərinin daha tez yaşlanmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, aşağıdakı 5 faktor həm görünüşə, hə

.

"Halal pivə"lərlə bağlı həkimdən xəbərdarlıq

"Alkoqolsuz" içkilər də zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim-fizioloq Aleksandr Kalyujin deyib. "Alkoqolsuz içkilər heç də tam "təhlükəsiz" deyil. Onlarda spirt səviyyəsi 0,5%-ə qədər ol

.

Kivini qabığını soymadan yeyin

Sosial mediada "Dr. GI Joe" kimi tanınan qastroenteroloq Cozef Səlhab dünyanın ən faydalı meyvələrindən biri olan kivinin yanlış istehlakı ilə bağlı xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, bi

.

Sonsuzluq yaradan qidalar

Son illərdə sonsuzluq hallarının artmasında tibbi problemlərlə yanaşı, gündəlik qidalanmanın da böyük rolu var. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar hormon balansını pozaraq həm qadınlarda, həm də kişilərdə reprodukti

.

"Mayalı məhsullar ürəyin "evini yıxır"

Kardioloq ürəyin sağlam qalmasına kömək edən qidaları açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı kardioloq Anton Vaxlyaev gündəlik qidalanmada daha çox təzə tərəvəz, meyvə və göyərtiyə yer verilməsini tövsiyə edib. "Kaliuml

.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. . Bu barədə Rusiyanı

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Spirtli içki ürək sağlamlığına belə təsir edir

Alimlər alkoqolun ürəyə mümkün təsirlərini təhlil ediblər. . -ın məlumatına görə, onlar müəyyən ediblər ki, hətta orta dərəcədə içmək də ürək ritmində dəyişikliklərə səbəb ola bilər və müxtəlif ürək-damar xəstəliklərini

.

Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir

Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə gör

turlar.az

qadin sayti hamiləlik geymler 2025 xolesistit xolesterini azaldan qidalar intim piercing ulduz falı kosmetika sekis porno webnem tovuzlu ikizler novruz haqistalari