Sağlamlığı və gəncliyi qorumaq üçün ən faydalı göyərtilər AÇIQLANDI

Sağlamlığı və gəncliyi qorumaq üçün ən faydalı göyərtilər AÇIQLANDIİspanaq haqlı olaraq superfood adlanır və bunun bir çox səbəbi var. O, vacib mikroelementlərlə zəngindir və demək olar ki, heç bir kalori ehtiva etmir, bu da onu fiquramızı qorumaq üçün ideal edir. 
İspanaq orqanizmin tam işləməsi üçün lazım olan zülal, dəmir, antioksidant və vitaminlər anbarıdır.
İspanaq kimi tünd yarpaqlı tərəvəzlər sümükləri gücləndirir, sağlam dərini dəstəkləyir və xərçəng, diabet və damar xəstəlikləri riskini azalda bilər. Onun müntəzəm istifadəsi yalnız fayda gətirir, gəncliyi və gözəlliyi qoruyur.
İspanağın sağlamlığa faydaları
İspanaq əsl vitamin və mineral kokteylidir.
• Vitamin A: İspanaq karotenoidlərlə zəngindir, orqanizm onları A vitamininə çevirir, bu da yaşlandıqca görmə kəskinliyini qorumaq üçün vacibdir.
• Vitamin C: İmmunitet sistemini gücləndirən və dərini vaxtından əvvəl qocalmadan qoruyan, gəncliyini uzadan güclü antioksidantdır.
• Vitamin K1: Qanın düzgün laxtalanması üçün vacibdir. Yalnız bir ispanaq yarpağı bu vitaminin gündəlik tələbatının demək olar ki, yarısını ehtiva edir.
• Fol turşusu (vitamin B9): Sinir sisteminin sağlamlığı və hüceyrənin normal fəaliyyəti, həmçinin toxumaların bərpası üçün əsas elementdir.
• Dəmir: oksigenin bütün bədənə daşınmasını təmin edən hemoglobinin sintezini təşviq edir, bu da ispanağı anemiyası olan insanlar üçün əvəzolunmaz edir.
• Kalsium: Güclü sümüklər, sağlam dişlər, dırnaqlar və saçlar üçün vacibdir, həmçinin ürəyin, sinir sisteminin və əzələlərin işini dəstəkləyir. 
• Vitamin E, kalium və maqnezium: Bu komponentlər astmanın qarşısını alır və tənəffüs sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. 
İspanaq yeməyin ən yaxşı yolu nədir?
İspanaq həm təzə, həm də bişmiş halda faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır. Gənc yarpaqlar ət və ya dəniz məhsulları ilə verilə bilən salatlar və souslar üçün idealdır.
Yetişmiş ispanaq yarpaqlarını qaynatmaq, bişirmək və ya yüngülcə qızartmaq olar. O, həmçinin pürelərə, şorbalara, pizzalara, pirojnalara, makaronlara əlavə oluna bilər və smoothies və sendviçlərdə istifadə edilə bilər. Bunun sayəsində ispanaq müxtəlif yeməklərə universal əlavədir, onların dadını və qida dəyərini artırır. 
Kimə ispanaq yemək tövsiyə edilmir?
İspanaq yeməyin bir sıra əks göstərişləri var. Böyrək xəstəliyi, podaqra (podaqra oynaqların xroniki iltihabi xəstəliyidir - red.), revmatoid artrit (əsasən oynaqları təsir edən otoimmün, xroniki, mütərəqqi, sistemli bir xəstəlikdir - red.) və mədə xorası olan insanlar bu tərəvəzdən uzaq durmalıdırlar. Bununla belə, bu xəstəliklər olmadıqda, ispanaq sağlamlığı və gözəlliyi qorumaq üçün rasiona təhlükəsiz şəkildə daxil edilə bilər.
Saxlama və istehlak üçün tövsiyələr
İspanağın optimal gündəlik dozası 75-90 qramdır. Satın alındıqdan sonra 3-4 gün ərzində istifadə etmək yaxşıdır, çünki uzun müddət saxlandıqda faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Təravəti saxlamaq üçün ispanaqları 5-6 dərəcə temperaturda deşikli plastik torbalarda saxlayın./lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1067   Tarix: 06 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Çox addam ciddiyə almır - Ağır xəstəliklərin əlaməti ola bilər

Kəpəyin yaranması təkcə baş dərisinin qıcıqlanması və ya düzgün şampun seçimindəki səhvlərlə bağlı deyil. xəbər verir ki, bu problem bəzən orqanizmdə daha ciddi proseslərdən xəbər verə bilər. Bunu açıqlamasında rusiyalı dermatoveneroloq

.

Səhərlər enerjili oyanmağın sirri: Yatmazdan əvvəl otağınıza qoyun

Gündəlik yorgunluq, motivasiya çatışmazlığı və bitməyən halsızlıq çox vaxt keyfiyyətli yuxunun olmamasından qaynaqlanır.  xəbər verir ki, səhərlər enerjili oyanmağın yolu isə düşündüyünüz qədər mürəkkəb deyil. . Ev şəraitind

.

Kompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri

Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlə

.

Son zamanlar "8-12" yaş arası uşaqlarda bel və boyun ağrılarının səbəbi

"Son zamanlar 8-12 yaş aralığındakı uşaqlarda bel və boyun ağrıları ilə bağlı şikayətlər nəzərəçarpacaq dərəcədə artıb. Halbuki, illər öncə uşaqlarda belə problemlər olmurdu. Bunu fizioterapevt Səidə Kərimova "Xəzə

.

Az siqaret çəkmək də öldürür- Erkən ölüm riski 60% artır

Gündə yalnız iki siqaret çəkmək belə ürək-damar xəstəlikləri riskini 50%-dən çox, erkən ölüm riskini isə 60% artırır.  xəbər verir ki, ABŞ-nin Johns Hopkins Universitetindən alimlərin araşdırması göstərir ki, özünü "sosia

.

Böyrək daşlarının yaranmasına səbəb olan qidalar açıqlandı

Böyrək daşlarının təxminən 60-80 faizi kalsium oksalatlarından ibarətdir. Bu daşlar möhkəm, həllolunmaz və parçalanması çətin olur. xəbər verir ki, qarabaşaq, pomidor, qara çay, çuğundur və digər oksalatla zəngin qidaları

.

3 min insanın nə yeyib-içdiyini illərlə izlədilər - Ürəyi yormayan qidalar açıqlandı

Rusiya və Avropa alimləri apardıqları uzunmüddətli tədqiqat nəticəsində sübut ediblər ki, gündəlik qidalanmada çay, qəhvə, giləmeyvə, qoz-fındıq, kakao, tam taxıllar və zeytun yağı kimi məhsulların olması ürək sağlamlığın

.

Nə mal, nə qoyun... - Ən sağlam ət növü açıqlandı

Az yağ nisbəti, yüksək qida dəyəri və asan həzm olunması ilə diqqət çəkən keçi əti mütəxəssislərə görə ən sağlam ət seçimlərindən biridir. xəbər verir ki, Araşdırmalar göstərir ki keçi əti protein, dəmir və B12 vitamini baxımında

.

Bu məşqin 1 dəqiqəsi gəzməkdən 6 dəfə daha təsirlidir

Hərəkət, uzun və sağlam həyatın ən vacib elementlərindən biridir. Lakin yeni bir araşdırma göstərir ki, idmana uzun saatlar ayırmaq həmişə zəruri deyil.  xəbər verir ki, Nature Communications jurnalında dərc olunan yeni elm

turlar.az

gozel gorunmek yay kolleksiyasi qadin sayti otaq dizaynlari kabab reseptləri qadin dunyasi kulinariya peçenyelər kosmetika kahfe fali gəncə tapmacalar vətən həsrətinə aid bayatılar vetene aid atalar sozleri