Sağlamlığı və gəncliyi qorumaq üçün ən faydalı göyərtilər AÇIQLANDI

Sağlamlığı və gəncliyi qorumaq üçün ən faydalı göyərtilər AÇIQLANDIİspanaq haqlı olaraq superfood adlanır və bunun bir çox səbəbi var. O, vacib mikroelementlərlə zəngindir və demək olar ki, heç bir kalori ehtiva etmir, bu da onu fiquramızı qorumaq üçün ideal edir. 
İspanaq orqanizmin tam işləməsi üçün lazım olan zülal, dəmir, antioksidant və vitaminlər anbarıdır.
İspanaq kimi tünd yarpaqlı tərəvəzlər sümükləri gücləndirir, sağlam dərini dəstəkləyir və xərçəng, diabet və damar xəstəlikləri riskini azalda bilər. Onun müntəzəm istifadəsi yalnız fayda gətirir, gəncliyi və gözəlliyi qoruyur.
İspanağın sağlamlığa faydaları
İspanaq əsl vitamin və mineral kokteylidir.
• Vitamin A: İspanaq karotenoidlərlə zəngindir, orqanizm onları A vitamininə çevirir, bu da yaşlandıqca görmə kəskinliyini qorumaq üçün vacibdir.
• Vitamin C: İmmunitet sistemini gücləndirən və dərini vaxtından əvvəl qocalmadan qoruyan, gəncliyini uzadan güclü antioksidantdır.
• Vitamin K1: Qanın düzgün laxtalanması üçün vacibdir. Yalnız bir ispanaq yarpağı bu vitaminin gündəlik tələbatının demək olar ki, yarısını ehtiva edir.
• Fol turşusu (vitamin B9): Sinir sisteminin sağlamlığı və hüceyrənin normal fəaliyyəti, həmçinin toxumaların bərpası üçün əsas elementdir.
• Dəmir: oksigenin bütün bədənə daşınmasını təmin edən hemoglobinin sintezini təşviq edir, bu da ispanağı anemiyası olan insanlar üçün əvəzolunmaz edir.
• Kalsium: Güclü sümüklər, sağlam dişlər, dırnaqlar və saçlar üçün vacibdir, həmçinin ürəyin, sinir sisteminin və əzələlərin işini dəstəkləyir. 
• Vitamin E, kalium və maqnezium: Bu komponentlər astmanın qarşısını alır və tənəffüs sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. 
İspanaq yeməyin ən yaxşı yolu nədir?
İspanaq həm təzə, həm də bişmiş halda faydalı xüsusiyyətlərini saxlayır. Gənc yarpaqlar ət və ya dəniz məhsulları ilə verilə bilən salatlar və souslar üçün idealdır.
Yetişmiş ispanaq yarpaqlarını qaynatmaq, bişirmək və ya yüngülcə qızartmaq olar. O, həmçinin pürelərə, şorbalara, pizzalara, pirojnalara, makaronlara əlavə oluna bilər və smoothies və sendviçlərdə istifadə edilə bilər. Bunun sayəsində ispanaq müxtəlif yeməklərə universal əlavədir, onların dadını və qida dəyərini artırır. 
Kimə ispanaq yemək tövsiyə edilmir?
İspanaq yeməyin bir sıra əks göstərişləri var. Böyrək xəstəliyi, podaqra (podaqra oynaqların xroniki iltihabi xəstəliyidir - red.), revmatoid artrit (əsasən oynaqları təsir edən otoimmün, xroniki, mütərəqqi, sistemli bir xəstəlikdir - red.) və mədə xorası olan insanlar bu tərəvəzdən uzaq durmalıdırlar. Bununla belə, bu xəstəliklər olmadıqda, ispanaq sağlamlığı və gözəlliyi qorumaq üçün rasiona təhlükəsiz şəkildə daxil edilə bilər.
Saxlama və istehlak üçün tövsiyələr
İspanağın optimal gündəlik dozası 75-90 qramdır. Satın alındıqdan sonra 3-4 gün ərzində istifadə etmək yaxşıdır, çünki uzun müddət saxlandıqda faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Təravəti saxlamaq üçün ispanaqları 5-6 dərəcə temperaturda deşikli plastik torbalarda saxlayın./lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 990   Tarix: 06 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidalar üzdə sızanaq yaradır - Açıqlama

Soyuq fəsillər yaxınlaşdıqca üz dərisinə düzgün qulluq daha da vacib olur. xəbər verir ki, dermatoloq Qalina Amosovanın açıqlamasına görə səpkilərin qarşısını almaq üçün ilk növbədə üzü düzgün təmizləmək lazımdır. "Yumşa

.

Yaponların sirri bu imiş - Gündə cəmi 5 dəqiqə edin

Qədim Yapon samuraylarının intizamlı hərəkətlərindən irəli gələn Rei-ho təcrübəsi yaşlı insanlarda əzələ gücünü qorumağın və müstəqilliyi saxlamağın sirləri arasında göstərilir. xəbər verir ki, Tohoku Universitetinin araşdırmasın

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Beyni gücləndirən təbii qida - Açıqlama

Yaşıl çay beynin "təbii dopinqidir". xəbər verir ki, bu sözləri dietoloq Nataliya Çayevskaya söyləyib. O bildirib ki, gündə 2-3 fincan təzə dəmlənmiş yaşıl çay beynin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir. Mütəxəssi

.

Qəfil yemək istəyi xərçəngin əlaməti ola bilər - DİQQƏT

Britaniyalı alimlər qəfil yemək istəyinin bəzi xərçəng növləri ilə əlaqəli ola biləcəyini açıqlayıb. xəbər verir ki, "Daily Mail" qəzetinin yazdığına görə, şokolad, pizza və ya limon kimi qidalara ani həvəsin yaranmas

.

Səhər belə oyanırsınızsa dərhal həkimə gedin - Terapevtdən açıqlama

Gecə tərləmələri ağır xəstəliyin xəbərçisi ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə terapevt Syuzanna Uayli xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə davamlı gecə tərləmələri bəzi təhlükəli xəstəliklərin ilkin əlaməti sayılır. Həki

.

Bütün piştaxtalarda satışa çıxdı: Cəmi 50 qəpiklik möcüzə

Hazırda paytaxtın bazar və marketlərində yaşıl limon bolluğu müşahidə olunur. xəbər verir ki, mövsüm qiymətləri alıcıları sevindirir - bir ədəd yaşıl limon hazırda cəmi 50 qəpiyə satılır. Mövsümi pik dövrə daxil olunmas

.

Hər kəsin istifadə etdiyi bu şampunlar riskli ola bilər

Son dövrlərdə saç boyası tərkibli şampunlara maraq artıb. Bir çox insan saçlarını həm tez, həm də rahat şəkildə rəngləmək üçün bu məhsullara üstünlük verir. xəbər verir ki, xarici mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu ti

.

Turşu xərçəng riskini azaldır

Əhalinin böyük bir hissəsi turşuların mədə üçün yaxşı olmadığına inanaraq istehlak etməkdə tərəddüd edir. Bununla belə, onların ləzzətindən əlavə, ümumi sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olduğu ortaya çıxıb. . xəbər verir ki

turlar.az

kosmetoloq sade makiyaj sekilleri aksessuarlar royanin oglu islamda qadinlar kisiler yataqda zeytunun hazirlanmasi kosmetika novruza aid toyuq salati tərəzi aysel rəksanə