Səhərlər acqarnına kofe içənlərin NƏZƏRİNƏ

Səhərlər acqarnına kofe içənlərin NƏZƏRİNƏBir çox insanın səhərlər bəzən acqarına qəhvə içməsi sağlamlıq üçün bəzi risklərə səbəb ola bilər. Acqarına içilən qəhvə mədədəki turşuluğu artırır, çünki qəhvənin tərkibindəki kafein mədə turşusunun istehsalını stimullaşdırır.
Milli.Az xəbər verir ki, bu vəziyyət artıq turşu istehsalı ilə əlaqədar olaraq mədə ağrılarına, qıcqırmaya (reflüks), həzm problemlərinə və mədə xorasına səbəb ola bilər. Mədəsində həssaslıq olan şəxslər acqarına qəhvə içdikdə bu simptomları daha da artırmaq riski ilə üzləşə bilərlər. Acqarına içilən qəhvə həmçinin bədənin kortizol adlı stress hormonunun səviyyəsini artıra bilər. Yüksək kortizol səviyyələri uzun müddət davam etdikdə enerji səviyyələrini tükəndirə, emosional vəziyyəti pisləşdirə və immun sistemini zəiflədə bilər.
Səhər saatlarında acqarına qəhvə içmək bədənin kortizol səviyyəsini daha da yüksəldə bilər. Qəhvə turşulu olduğu üçün acqarına içildikdə dişlərin minerallarını azaldaraq dişlərə zərər verə bilər. Bu da uzun müddət davam etdikdə dişlərdə çürük və həssaslıq problemlərinə səbəb ola bilər. Acqarına qəhvə içmək bədənin yuxusuzluğa səbəb ola biləcək kafein maddəsini qısa müddətə sürətlə qəbul etməsinə səbəb olur. Bu da bədənin səhər saatlarında yuxusuzluğa səbəb ola bilər və ümumilikdə gün boyu yorğunluğa gətirib çıxara bilər. Kafeinin bədənin təbii yuxu ritmini pozaraq daha gec saatlarda yatmağa imkan verməməsi mümkündür. Acqarına qəhvə içməkdən çəkinməli olan şəxslər arasında mədə problemləri yaşayanlar, həssas mədə turşuluğuna sahib olanlar, stress və ya anksiyete problemi olanlar, yuxusuzluqdan əziyyət çəkənlər yer alır. Alimlər acqarına qəhvə içməyin zərərlərini azaltmaq üçün səhər yeməyindən sonra qəhvə içməyin daha faydalı olduğunu tövsiyə edirlər. Əgər qəhvə içmək istəyirsinizsə, yeməkdən 30-60 dəqiqə sonra içmək mədənin normal turşuluq səviyyələrini qorumağa kömək edəcək və kafeinin mənfi təsirlərini azaldacaq. Acqarına qəhvə içmək bəzi insanlar üçün sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Mədə turşuluğunu artırmaq həzm sisteminə təsir etmək və kortizol səviyyələrini yüksəltmək kimi mənfi təsirlərini nəzərə alaraq qəhvəni yeməkdən sonra içmək daha məsləhətlidir. Bu həm mədə, həm də ümumi sağlamlıq baxımından daha sağlam bir seçim olacaq. Həmçinin, hər kəsin bədəni fərqli olduğu üçün qəhvənin təsiri də fərqli ola bilər, buna görə də öz bədəninizin reaksiyalarını izləmək və ona uyğun qərarlar qəbul etmək vacibdir.
Asya
Milli.Az 

Xəbərlər     Baxılıb: 923   Tarix: 15 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Evdə nəmlik və kifə qarşı 7 effektli bitki - Ekspert məsləhəti ilə

Ev şəraitində toplanan nəmlik zamanla küfün yaranmasına və xoşagəlməz qoxulara yol açır. Bu problemi yalnız dezinfeksiya və havalandırma ilə həll etmək çətin ola bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, düzgün seçilmiş ev bitkilər

.

Depressiyanın əsl səbəbi açıqlandı

Alimlər depressiyanın yaranmasının gözlənilməz səbəbini açıqlayıb. xəbər verir ki, KAIST tədqiqatçıları depressiyanın yalnız beyin fəaliyyəti ilə məhdudlaşmadığını müəyyən edib. Yeni araşdırma göstərir ki bu vəziyyət immu

.

Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı

Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası v

.

İshalın gizli səbəbləri: allergiya, ferment çatışmazlığı və daha nələr…

İshal çox vaxt mikroblarla əlaqələndirilsə də, həmişə səbəb infeksiya olmur. Yay aylarında bu halların artmasına diqqət çəkən qastroenteroloq Prof. Dr. Murat Sarıkaya bildirib ki, ishalın arxasında həzm sistemi pozuntuları

.

Hindistanda 24 uşaq öskürək dərmanından öldü

Hindistanda son aylarda ən azı 24 uşaq öskürək əleyhinə "Coldrif" şərbətindən ölüb. xəbər verir ki, Tamilnad ştatının səhiyyə və dərman təhlükəsizliyinə cavabdeh məmurları şərbətin istehsalında istifadə olunan maddələri

.

Ucuz olsun deyə texniki silikondan hazırlayırlar, hamı da "bəh-bəh"lə yeyir

Çoxları mətbəxdə istifadə etdiyi silikon şirniyyat bişirmə formalarının təhlükəli ola biləcəyindən xəbərsizdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı kimyaçı Aleksandr Mixalev deyib. "Belə məhsulların rəsmi sertifikasiyası yoxdur

.

Soyuqdəyməyə qarşı təbii dərman - Bir stəkan için

Mütəxəssislər soyuqdəymə və qrip mövsümündə itburnu çayının faydalı olduğunu bildirir. xəbər verir ki, itburnu tərkibində yüksək miqdarda C vitamini, antioksidantlar və iltihab əleyhinə maddələr ehtiva edir. Həkimlər deyi

.

Təmizlik vasitələrinin üzərində bu simvollar yoxdursa, əsla istifadə etməyin

Ev təmizliyində istifadə olunan vasitələrin üzərindəki təhlükəsizlik nişanları bir çox insanın fərqinə varmadığı həyati əhəmiyyətli xəbərdarlıqları əks etdirir. Avropa Kimyəvi Maddələr Agentliyi (ECHA) mütəxəssisləri bildirirlə

turlar.az

kosmetik vasiteler yay geyimləri 2025 kosmetoloq uz ucun cavanlasdirici maskalar romantik pozalar hamilelikden qorunmaq ucun samlar səyahət kosmetika vətən həsrəti bayatılar novruz bayramina aid hakista mekteb novruza aid hakisdalar