Səhərlər acqarnına kofe içənlərin NƏZƏRİNƏ
Bir çox insanın səhərlər bəzən acqarına qəhvə içməsi sağlamlıq üçün bəzi risklərə səbəb ola bilər. Acqarına içilən qəhvə mədədəki turşuluğu artırır, çünki qəhvənin tərkibindəki kafein mədə turşusunun istehsalını stimullaşdırır.
Milli.Az xəbər verir ki, bu vəziyyət artıq turşu istehsalı ilə əlaqədar olaraq mədə ağrılarına, qıcqırmaya (reflüks), həzm problemlərinə və mədə xorasına səbəb ola bilər. Mədəsində həssaslıq olan şəxslər acqarına qəhvə içdikdə bu simptomları daha da artırmaq riski ilə üzləşə bilərlər. Acqarına içilən qəhvə həmçinin bədənin kortizol adlı stress hormonunun səviyyəsini artıra bilər. Yüksək kortizol səviyyələri uzun müddət davam etdikdə enerji səviyyələrini tükəndirə, emosional vəziyyəti pisləşdirə və immun sistemini zəiflədə bilər.
Səhər saatlarında acqarına qəhvə içmək bədənin kortizol səviyyəsini daha da yüksəldə bilər. Qəhvə turşulu olduğu üçün acqarına içildikdə dişlərin minerallarını azaldaraq dişlərə zərər verə bilər. Bu da uzun müddət davam etdikdə dişlərdə çürük və həssaslıq problemlərinə səbəb ola bilər. Acqarına qəhvə içmək bədənin yuxusuzluğa səbəb ola biləcək kafein maddəsini qısa müddətə sürətlə qəbul etməsinə səbəb olur. Bu da bədənin səhər saatlarında yuxusuzluğa səbəb ola bilər və ümumilikdə gün boyu yorğunluğa gətirib çıxara bilər. Kafeinin bədənin təbii yuxu ritmini pozaraq daha gec saatlarda yatmağa imkan verməməsi mümkündür. Acqarına qəhvə içməkdən çəkinməli olan şəxslər arasında mədə problemləri yaşayanlar, həssas mədə turşuluğuna sahib olanlar, stress və ya anksiyete problemi olanlar, yuxusuzluqdan əziyyət çəkənlər yer alır. Alimlər acqarına qəhvə içməyin zərərlərini azaltmaq üçün səhər yeməyindən sonra qəhvə içməyin daha faydalı olduğunu tövsiyə edirlər. Əgər qəhvə içmək istəyirsinizsə, yeməkdən 30-60 dəqiqə sonra içmək mədənin normal turşuluq səviyyələrini qorumağa kömək edəcək və kafeinin mənfi təsirlərini azaldacaq. Acqarına qəhvə içmək bəzi insanlar üçün sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Mədə turşuluğunu artırmaq həzm sisteminə təsir etmək və kortizol səviyyələrini yüksəltmək kimi mənfi təsirlərini nəzərə alaraq qəhvəni yeməkdən sonra içmək daha məsləhətlidir. Bu həm mədə, həm də ümumi sağlamlıq baxımından daha sağlam bir seçim olacaq. Həmçinin, hər kəsin bədəni fərqli olduğu üçün qəhvənin təsiri də fərqli ola bilər, buna görə də öz bədəninizin reaksiyalarını izləmək və ona uyğun qərarlar qəbul etmək vacibdir.
Asya
Milli.Az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Bu 3 içki ömrü uzadır - Sübut edildi
Anasının öldüyünü üç gün qızından gizlətdik' - Yaşar Nurinin qızı
Yatmazdan əvvəl nəyi, nə vaxt yemək lazımdır? - Mütəxəssislərin tövsiyələri
Ülviyyə onu tənqid edənlərə cavab verdi
Əfsanə geri qayıtdı: Bakıda möhtəşəm rok gecəsi - FOTOLAR
Tanınmış aktrisa Bakı-Sumqayıt avtobusunun sürücüsünü '102'yə şikayət edəcək
Məşhur aktrisanın içkisinə narkotik maddə atdılar, xəstəxanalıq oldu
Həftədə bir dəfə yeməklə damarları "təmizləyən" möcüzəvi qida
Samirə Əfəndi Akif Nağını məhkəməyə verir
Bu qidadan uzaq durun - Bədənə gizli təsirləri VAR