Səhərlər acqarnına kofe içənlərin NƏZƏRİNƏ

Səhərlər acqarnına kofe içənlərin NƏZƏRİNƏBir çox insanın səhərlər bəzən acqarına qəhvə içməsi sağlamlıq üçün bəzi risklərə səbəb ola bilər. Acqarına içilən qəhvə mədədəki turşuluğu artırır, çünki qəhvənin tərkibindəki kafein mədə turşusunun istehsalını stimullaşdırır.
Milli.Az xəbər verir ki, bu vəziyyət artıq turşu istehsalı ilə əlaqədar olaraq mədə ağrılarına, qıcqırmaya (reflüks), həzm problemlərinə və mədə xorasına səbəb ola bilər. Mədəsində həssaslıq olan şəxslər acqarına qəhvə içdikdə bu simptomları daha da artırmaq riski ilə üzləşə bilərlər. Acqarına içilən qəhvə həmçinin bədənin kortizol adlı stress hormonunun səviyyəsini artıra bilər. Yüksək kortizol səviyyələri uzun müddət davam etdikdə enerji səviyyələrini tükəndirə, emosional vəziyyəti pisləşdirə və immun sistemini zəiflədə bilər.
Səhər saatlarında acqarına qəhvə içmək bədənin kortizol səviyyəsini daha da yüksəldə bilər. Qəhvə turşulu olduğu üçün acqarına içildikdə dişlərin minerallarını azaldaraq dişlərə zərər verə bilər. Bu da uzun müddət davam etdikdə dişlərdə çürük və həssaslıq problemlərinə səbəb ola bilər. Acqarına qəhvə içmək bədənin yuxusuzluğa səbəb ola biləcək kafein maddəsini qısa müddətə sürətlə qəbul etməsinə səbəb olur. Bu da bədənin səhər saatlarında yuxusuzluğa səbəb ola bilər və ümumilikdə gün boyu yorğunluğa gətirib çıxara bilər. Kafeinin bədənin təbii yuxu ritmini pozaraq daha gec saatlarda yatmağa imkan verməməsi mümkündür. Acqarına qəhvə içməkdən çəkinməli olan şəxslər arasında mədə problemləri yaşayanlar, həssas mədə turşuluğuna sahib olanlar, stress və ya anksiyete problemi olanlar, yuxusuzluqdan əziyyət çəkənlər yer alır. Alimlər acqarına qəhvə içməyin zərərlərini azaltmaq üçün səhər yeməyindən sonra qəhvə içməyin daha faydalı olduğunu tövsiyə edirlər. Əgər qəhvə içmək istəyirsinizsə, yeməkdən 30-60 dəqiqə sonra içmək mədənin normal turşuluq səviyyələrini qorumağa kömək edəcək və kafeinin mənfi təsirlərini azaldacaq. Acqarına qəhvə içmək bəzi insanlar üçün sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Mədə turşuluğunu artırmaq həzm sisteminə təsir etmək və kortizol səviyyələrini yüksəltmək kimi mənfi təsirlərini nəzərə alaraq qəhvəni yeməkdən sonra içmək daha məsləhətlidir. Bu həm mədə, həm də ümumi sağlamlıq baxımından daha sağlam bir seçim olacaq. Həmçinin, hər kəsin bədəni fərqli olduğu üçün qəhvənin təsiri də fərqli ola bilər, buna görə də öz bədəninizin reaksiyalarını izləmək və ona uyğun qərarlar qəbul etmək vacibdir.
Asya
Milli.Az 

Xəbərlər     Baxılıb: 266   Tarix: 15 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Daim gənc qalmağın sirri

Gec yaşlanmaq üçün sağlam həyat tərzi sürmək vacibdir. Bunun üçün ilk növbədə düzgün və balanslı qidalanmaq lazımdır. Tərəvəz, meyvə, tam taxıllar, faydalı yağlar və proteinlə zəngin qidalar qəbul etmək orqanizmin gənc qalmasın

.

Hər 12 nəfərdən birində var - Su içməyənlərə XƏBƏRDARLIQ

Hər 12 nəfərin birində rast gəlinən böyrək daşları əzab verici ağrılarla və ani başlayan ciddi şikayətlərlə həyatımızı mənfi təsir edə bilər. Ürəkbulanma, qusma və dözülməz ağrılar, çox vaxt təcili yardımın çağırılmasın

.

Yumurta, yoxsa badam: Hansında daha çox protein var?

Yumurtanın yoxsa badamın daha çox protein ehtiva etdiyini bilirsinizmi? Protein, bədənin əsas quruluş daşlarından biri olub, əzələ quruluşu, toxuma bərpası və ümumi sağlamlıq üçün vacibdir. İnsanlar tez-tez protein mənbəy

.

Hamilə qadınlar bu qidalardan uzaq durmalıdır

Hamiləlik dövrü qadınlar üçün həyatlarının ən həssas və vacib mərhələlərindən biridir. Bu dövrdə bədənin və inkişaf edən körpənin ehtiyacları çox fərqlidir və hər hansı bir qidanın, dərman və ya əlavə məhsulun qəbul edilməsind

.

Yoluxma halları artdı - ÜST-dən təcili xəbərdarlıq

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) Avropada qızılcaya yoluxma hallarının sürətlə artdığını bildirib. 2024-cü ildə yoluxma halları iki dəfə artaraq 127 min 350-yə çatıb. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, ÜST-ün Avrop

.

Pomidorun tərkibindəki bu maddə xərçəng yaranmasının qarşısını alır

Elm adamlarının apardığı tədqiqatlara görə, pomidorun tərkibindəki "likopen" adlı piqment ümumi xərçəngə tutulma riskini və xüsusilə ağciyər xərçəngindən ölmə ehtimalını azaldır. Bu təbii maddə pomidora qırmız

.

Hansı qidalar xərçəngin inkişafına səbəb ola bilər?

Vaxtı ötmüş və acı tam verən qidaların qəbul edilməsi xərçəng xəstəliyinin inkişafına səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Grow Food"un baş texnoloqu, qidalanma üzrə rusiyalı mütəxəssis Svetlan

.

Uşaqlar neçə yaşdan qəhvə içə bilər?

Böyüklər üçün faydalı hesab edilən bəzi qidalar uşaqlar üçün uyğun olmaya bilər. Məsələn, araşdırmalar göstərir ki, qəhvə şəkərli diabet, ürək xəstəlikləri, insult və demensiya riskini azalda bilər. Lakin bu, uşaqlar üçü

.

"Reels" izləmək beyni zəiflədir

Araşdırmalar göstərir ki, sosial şəbəkələrdə qısa videolar, xüsusilə TikTok, Instagram Reels və YouTube Shorts kimi platformalarda yayımlanan məzmun beynin diqqət müddətinə, dopamin sisteminə və ümumi kognitiv funksiyaların

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim və ayaqqabılar kosmetoloq yemek reseptleri uşaq xəstəlikləri paxla cigirtmasi sağlamlıq xəbərləri soyuqdəymə müalicə ziyafet geyimleri arxadan olmag uzeyir rus dilini öyrənək 2 ci dərs xlor lekesi