Səhərlər gözlərin kənarında seliyin əmələ gəlmə səbəbini bilirdinizmi?

Səhərlər gözlərin kənarında seliyin əmələ gəlmə səbəbini bilirdinizmi?Hər səhər gözlərin kənarında seliyin əmələ gəlməsi demək olar ki, əksər insanların rastlşdığı bir vəziyyətdir. Xalq arasında bu seliyi müxtəlif cür adlandırırlar. Bu adlar arasında gözün quruması, şəkərləməsi, gözün tutulması və s.də var. Gözün səhərlər seliklə tutlması səbəbindən az adam həkimə müraciət edir. Amma bu vəziyyət bəzən narahatçılıq əmələ gətirir. Düzdür gözün səhərlər seliklə tutulması orqanizm üçün təhlükəli hesab edilmir, lakin onun əmələ gəlməsi heç də xoş hal hesab edilmir. Əslində yuxudan durarkən gözlərin ətrafında qurumuş seliyin olmasında təəccüblü heç nə yoxdur. İnsanlar daxil olmaqla bütün məməlilərin göz alaması üç qat qoruyucu təbəqədən ibarətdir. Bu təbəqələrlə göz alması arasında olan məsafədə qoruyucu nəmlik olur.  
Birinci qat gözün buynuz qişaını qoruyur. Həmin hissənin nəmliyi polsaxarid tərkibli selikdən ibarətdir.
İkinci qat maye təbəqədən ibarətdir. Mayenin əsas hissəsini su təşkil edir. Bu qatın olması göz üçün çox əhəmiyytlidir. Çünki, ikinci qat göz üçün əhəmiyyətli funksiyanı idarə edir. Onun işi gözü oksigenlə qidalandırmaqdan ibarətdir.
Üçüncü qat yağlı təbəqə sayılır. Bu təbəqə bizim gözümüzün görünən hissəsinin daima nəm olmasına səbəb olur və yad çisimlərin gözü zədələməsindən qoruyur. Üçüncü qat bir növ gözü plyonka kimi tutur. Bu hissənin fəaliyyətini ilk dəfə tibb elminə Henrix Meybom açıqlamışdır. Bu səbəbdən də həmin qatın fəliyyəti onun adı ilə bağlıdır. Üçüncü qat gözümüzü quruluqdan və zədələrdən qoruyur. Onun fəaliyyəti isə bədənimizin temperaturundan asılı olur.
Biz yatarkən bədənimizin temperaturu tədricən aşağı düşməyə başlayır. Bu zaman gözünüzdəki meybum göz kənarlarına süzülür və quruyur. Bu da səhərlər yuxudan durana kimi bizim göz ətrafımızda olan qurumuş seliyin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Üçüncü təbəqədə olan meybum vəzilərinin fəal işləməsi isə seliyin miqdarının çox olmasına səbəb olur.Selik gözün daxilində olduqda yumşaq, xaricə axıb hava ilə reaksiyaya girdikdə isə quruyub qənd kimi olur. Səhərlər gözünüzün ətrfında gördüyümüz bu maddə gözümüzün sağlamlığı üçün vacib rol oynayır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1011   Tarix: 17 dekabr 2022
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Azərbaycanda da yoluxma aşkarlanan meymunçiçəyi virusu nədir?

Xəbər verdiyimiz kimi, Azərbaycan meymunçiçəyinə yoluxma halı aşkarlanıb. 22 yaşlı Azərbaycan vətəndaşı 02-11 yanvar 2025-ci il tarixlərində xarici ölkəyə turistik səfər edib və oradan döndükdən bir-neçə gün sonra halsızlıq

.

Mineral suya qatıb gündə 1 stəkan için - Böyrəkləri "saat kimi işlədir"

Mineral qazlı su və limonun təbii birləşməsi bədəninizə yenilənmək və enerjinizi artırmaq üçün ideal bir fürsət təqdim edir. xəbər verir ki, bu sadə qarışım sağlamlığınızı dəstəkləmək üçün kiçik, lakin təsirli bir addımdır

.

Bu şəxslərə şaurma yemək olmaz

Şaurma fəst-fud qidalar siyahısına daxildir, amma bəzi insanlar özləri də bilmədən onu yeməklə xəstəliklərini artırır. xəbər verir ki, həkim Nataliya Lazurenko kimlərə şaurmanın zərərli ola biləcəyini açıqlayıb. "Şaurmanı

.

Pomidor şirəsi için, görün nələr olur

Pomidor şirəsi ən faydalı içkilərdən biridir. bildirir ki, bir çox xəstəliklərin profilaktikası məqsədi ilə təbii müalicəvi vasitə kimi istifadə olunan bu şirə A, C, B qrupu, PP kimi vitaminlər və bir çox əvəzolunmaz minerallarl

.

Öz-özünə danışmağın faydaları – Psixoloq AÇIQLADI

ABŞ-ın Viskonsin-Madison Universitetinin psixologiya professoru Qari Lupyan deyir ki, özünüzlə yüksək səslə danışmaq normaldır və hətta bəzən faydalıdır. Ekspertin fikrincə, belə vərdiş problemlərin və mürəkkəb tapşırıqları

.

Ağciyər xərçənginin qarşısını ala bilən İSTİOT

Təbii alkaloid olan çili və ya nazik qırmızı acı bibər ağciyər xərçəngi zamanı metastazların yaranmasının qarşısını ala bilər.  xəbər verir ki, ABŞ Marşal Universitetinin əməkdaşları yeni elmi araşdırmalarını təqdim ediblər

.

Kifli məhsulların sağlamlığa zərərləri - Bu xəstəliyə yol açır

Kif basmış məhsullar, müxtəlif xəstəliklərə səbəb ola bilər. Kif və digər mikroorqanizmlərin inkişafı xüsusilə nəmlik və yüksək temperatur şəraitində, məhsulların tərkibində zərərli toksinlərin və bakteriyaların yaranmasın

.

Balığı necə təzə saxlayaq? – Qadınların 90 faizinin etdiyi SƏHV

Balığı təzə saxlamağın ən yaxşı yolu soyuducuda saxlamaqdır. Amma balığı sadəcə soyuducuya qoymaq kifayət etmir. bildirir ki, balıqları soyuducuya qoymazdan əvvəl soyuq suda yaxşıca yuyun və kağız dəsmallarla qurudun. Bunda

.

Bu balıq növlərində omeqa-3 daha çoxdur - Somon, skumbriya

Mütəxəssislər hansı balıqda daha çox omeqa-3 olduğu müəyyən ediblər. xəbər verir ki, Somon, siyənək, skumbriya və sardina omeqa-3 yağ turşuları ilə ən zəngin balıqlardır. Araşdırmalar göstərir ki, bu balıqlar ürək xəstəliklər

turlar.az

sonxeber.az adlarin menasi geyim şəkilləri hamilelikde qidalanma kəpəklə mübarizə qadin saytlari sevismeyin menasi kostyum modelleri 2025 nizami gencevi xanım az haxista baldiza aid tərəzi