Şəkər xəstəliyinə tutulma riskini artıran məhsul
Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qırmızı ət (mal əti, quzu, donuz əti) və qırmızı ət məhsulları (bekon və salam) 2-ci tip diabetin inkişaf riskini artıra bilər.
Milli.Az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "The Lancet" nəşrində dərc olunub.
Alimlər Şimali və Cənubi Amerikadan, Aralıq dənizi ölkələrindən, Avropadan, Cənub-Şərqi Asiyadan və Qərbi Sakit Okean hövzəsindən (ümumilikdə 20 ölkə) iki milyona yaxın insanın qidalanması və sağlamlığı ilə bağlı məlumatların təhlili nəticəsində bu qənaətə gəliblər.
Qırmızı ətin yüksək doymuş yağ tərkibi insulin həssaslığına mənfi təsir göstərə bilər. Bu, mədəaltı vəzinin bir hormonudur, bunun sayəsində qandan qlükoza hüceyrələrə daxil olur.
Tədqiqat həmçinin müəyyən edib ki, heyvan zülalının yüksək istehlakı (bitki zülalından fərqli olaraq) budaqlanmış zəncirvari amin turşularının (BCAA) həddindən artıq tədarükü səbəbindən 2-ci tip diabetin inkişaf riskini artıra bilər.
Qırmızı ət yeyənlərdə diabetin inkişafının digər potensial mexanizmi bağırsaq mikrobiotası ilə bağlıdır. Tədqiqatçıların fikrincə, bağırsaq bakteriyaları birliyi qırmızı ətdə bol olan xolini (suda həll olunan əsas qida maddəsi) və L-karnitini (təbii olaraq qidada olan amin turşusu) metabolizə edir.
Bu proses təbii birləşmə trimetilamin istehsal edir. Bədəndə trimetilamin səviyyəsinin artması 2-ci tip diabetin inkişaf riskinin daha yüksək olması ilə əlaqələndirilir. /Report
Milli.Az









Vətən haqqında bayatılar
Ehtiraslı öpüşmək üçün bunlara mütləq əməl edin
Qaravəllilər
Arzuolunmaz hamiləlik
Qadınlarda hormonal pozğunluğun əlamətləri açıqlandı
Təranə Qumral: 'Şəbnəm yaxşı qızdır amma xarakterinə görə heç kəsə yapışmır
Yaddaşı gücləndirən 8 əsas vitamin:Beynin qocalmasının qarşısını alırlar
Məşhur müğənni əməliyyat olundu
Heç kəs yaxşı əri başqa qadına verməz
Məşhur türkiyəli sənətçi xəstəxanaya yerləşdirildi
Məşhur aktyor tanımadığı şəxsə böyrəyini bağışlayacaq
NASA Kardaşyana görə açıqlama yaydı
Fahriye 28 milyon qazanacaq