Şirniyyatı "ürəyimiz" yox, bağırsaqlarımız istəyirmiş

Şirniyyatı Şirniyyat istəyi bağırsaqlardakı bakteriyaların fəaliyyəti ilə əlaqəlidir.
Milli.Az xəbər verir ki, bağırsaqlarda yaşayan mikroblar oradakı mikroflora ekosistemi üzərində mühüm rol oynayır. Bağırsaqlarda müxtəlif növ bakteriyalar, mikrobial balansı təmin edərək, həmçinin bəzi qida maddələrinin və şəraitin tərkibinə uyğun olaraq davranışlarımızı təsir edə bilər. Məsələn, şəkər və karbohidratlarla zəngin qidalarla zəngin pəhrizdə müəyyən bakteriyalar daha sürətlə çoxala bilər və bu, şirniyyatlara olan istəyi artırır.
Bağırsaqlarda yaşayan bakteriyalar qidaları parçalayaraq bəzi maddələr istehsal edirlər. Bu maddələr, beynə və digər orqanlara göndərilən siqnalları təsir edərək, iştahı idarə edən hormonları (məsələn, leptin və grelin) tənzimləyir. Bəzi bakteriya növləri, şirniyyat və şəkər kimi qidaları daha çox tələb edə bilər, çünki onlar bu qidaları enerji mənbəyi olaraq istifadə edirlər. Həmin bakteriyalar qida maddələrini istifadə edərək, orqanizmdə olan enerji səviyyəsini dəyişdirə bilər və nəticədə beynə daha çox şəkər və şirniyyat istəyi siqnalı göndərə bilər.
Bundan əlavə, bağırsaq mikrobial balansı, psixoloji vəziyyətə də təsir göstərə bilər. Bağırsaqlarla beyinin qarşılıqlı əlaqəsi (bağırsaq-beyin oxu sistemi) müxtəlif növ bakteriyaların davranışları üzərində təsirə malikdir. Məsələn, bağırsaqlarda çox sayda patogen mikroorqanizm və ya disbakterioz halında olan bakteriyalar, stress və narahatlıq hissini artıra bilər, bu da şirniyyat və ya rahatlıq verən digər qidalar axtarmağa səbəb ola bilər.
Bir çox araşdırmalar göstərir ki, düzgün qidalanma və sağlam bağırsaq mikrobial balansı, şirniyyat istəklərini və digər qida asılılıqlarını azaltmağa kömək edə bilər. Bu baxımdan bağırsaqdakı bakteriyaların balansını qorumaq və sağlam pəhriz qəbul etmək şirniyyat istəyini tənzimləməkdə mühüm rol oynaya bilər.
Şirniyyat yeməyi dayandıranda bu bakteriyalar ölür?
Şirniyyat yeməyi dayandıranda bağırsaqdakı bakteriyaların növü dəyişə bilər, amma bu bakteriyalar dərhal "ölməz". Bağırsaqlarda yaşayan bakteriyalar fərqli növlərdən ibarət olduğu üçün bəzi bakteriyalar şəkər və karbohidratlara çox bağlı ola bilər, amma bu onların həyatı üçün tək şərt deyil. Şəkər və yüksək karbohidratlı qidaların azalması, bəzi şirniyyatları və şəkəri çox sevən bakteriyaların sayını azalda bilər, amma bu, onların tamamilə yox olmasına səbəb olmur.
Əgər şəxs şəkərdən və şirniyyatlardan uzaq durmağa başlasa, bağırsaqlarında olan bakteriyaların balansı zamanla dəyişə bilər. Şəkər ehtiyacı olan bakteriyaların sayı azalacaq və yerini şəkərdən daha az asılı olan bakteriyalar tuta bilər. Yəni bağırsaqdakı bakteriyalar çevikdir və pəhrizdəki dəyişikliklərə uyğunlaşa bilər.
Bu zaman yeni balans formalaşacaq və bağırsaqların mikroflorası, sağlam pəhrizlə daha uyğunlaşmış və şirniyyatlardan asılı olmayan bakteriya növləri ilə zənginləşəcək. Bununla yanaşı, bağırsaqların mikroflorasında sağlıqlı bakteriyalar (məsələn, probiyotiklər) artarsa, bu da şirniyyatlara olan istəyi azalda bilər və ümumi sağlamlıq vəziyyətini yaxşılaşdıra bilər.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 570   Tarix: 30 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidalar beynimizi məhv edir - DİQQƏT

Bu gün qida asılılığı böyüklərin 14%-ni, uşaqların isə 15%-nə təsir edən ciddi problemə çevrilib. xəbər verir ki, bu asılılıq əsasən, son 50 ildə geniş yayılmış və insanları daha çox yağ və şəkərlə zəngin qidalar yeməyə təşvi

.

Məşhur çipsi markası marketlərdən yığışdırılır - Ölüm riski var

Dünyaca məşhur qida markaları ardıcıl geri çağırma qərarları ilə gündəmə gəlir. xəbər verir ki, "Coca-Cola" məhsullarında yüksək miqdarda xlorat aşkar edilməsindən sonra bu dəfə "Lays" çipslərində bəya

.

"Baş ağrısının əsas səbəbi xəstəliklərdir" - HƏKİM

"Əslində, "baş ağrısı" adlı bir xəstəlik yoxdur". xəbər verir ki, bu sözləri tibbi ekspert, həkim-terapevt Rasif Bağırov -a açıqlamasında deyib. O bildirib ki, baş ağrısı sadəcə hansısa xəstəliyin əlamət

.

Xərçəngdən qorunmaq bu bitkini YEYİN

Rukkola (argula) müntəzəm olaraq istehlak edilərsə, immuniteti, ürək-damar sistemini gücləndirməyə və toksinləri çıxarmağa kömək edir.  xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Kristina Prişvina yerli KİV-ə açıqlamasınd

.

Pivə içməyin pis nəticələri barədə xəbərdarlıq: ciddi problem…

Daimi pivə istehlakı səbəbindən böyüyən qarının kişinin statusu ilə heç bir əlaqəsi yoxdur. Aydındır ki, alkoqol heç vaxt heç kimə xeyir gətirməyib, amma pivə ilə bağlı ayrı bir söhbətin mövzusudur. xarici KİV-ə istinadl

.

Böyrəklərin sağlamlığı üçün faydalı ÇAY

Guangzhou Çin Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırma qara və yaşıl çayın faydaları ilə bağlı əsrlərdir davam edən mübahisələrə aydınlıq gətirib. .  xəbər verir ki, qara çay böyrəklərə müsbət təsir edi

.

Dünyanın ən təhlükəli 5 qidası – 20 dəqiqədə ÖLDÜRÜR - FOTO

Bəzi qidalar düzgün hazırlanmadıqda və ya istehlak edildikdə ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST), National Geographic və BC Xəstəliklərə Nəzarət Mərkəzinin məlumatlarına əsasən

.

Virus infeksiyaları zamanı nədən ishal baş verir və ilkin olaraq nə etmək olar?

Artan dəlillər göstərir ki, qrip və digər respirator viruslar (sinsitial virus HRSV, metapnevmovirus - HMPV) bağırsaqda immun reaksiyalara, iltihaba və bağırsaq mikrobiotasında ( insan bağırsaqlarında milyardlarla faydal

.

Xurma yeməyin düzgün yolu nədir?

Xurma yalnız ləzzətli deyil, həm də faydalı bir qida mənbəyidir və öz qidalandırıcı və enerji artıran xüsusiyyətlərinə görə getdikcə daha çox populyarlıq qazanır. xəbər verir ki, bir çox insan xurmanı necə düzgün yeməli olduğun

turlar.az

sonxeber.az toy gecesi gelinlikler donlar 2025 hind filmleri maskaların hazırlanması xəmir reseptləri vannalar google nagillar sağlıq ariqla cinsi elaqe