Şirniyyatı "ürəyimiz" yox, bağırsaqlarımız istəyirmiş

Şirniyyatı Şirniyyat istəyi bağırsaqlardakı bakteriyaların fəaliyyəti ilə əlaqəlidir.
Milli.Az xəbər verir ki, bağırsaqlarda yaşayan mikroblar oradakı mikroflora ekosistemi üzərində mühüm rol oynayır. Bağırsaqlarda müxtəlif növ bakteriyalar, mikrobial balansı təmin edərək, həmçinin bəzi qida maddələrinin və şəraitin tərkibinə uyğun olaraq davranışlarımızı təsir edə bilər. Məsələn, şəkər və karbohidratlarla zəngin qidalarla zəngin pəhrizdə müəyyən bakteriyalar daha sürətlə çoxala bilər və bu, şirniyyatlara olan istəyi artırır.
Bağırsaqlarda yaşayan bakteriyalar qidaları parçalayaraq bəzi maddələr istehsal edirlər. Bu maddələr, beynə və digər orqanlara göndərilən siqnalları təsir edərək, iştahı idarə edən hormonları (məsələn, leptin və grelin) tənzimləyir. Bəzi bakteriya növləri, şirniyyat və şəkər kimi qidaları daha çox tələb edə bilər, çünki onlar bu qidaları enerji mənbəyi olaraq istifadə edirlər. Həmin bakteriyalar qida maddələrini istifadə edərək, orqanizmdə olan enerji səviyyəsini dəyişdirə bilər və nəticədə beynə daha çox şəkər və şirniyyat istəyi siqnalı göndərə bilər.
Bundan əlavə, bağırsaq mikrobial balansı, psixoloji vəziyyətə də təsir göstərə bilər. Bağırsaqlarla beyinin qarşılıqlı əlaqəsi (bağırsaq-beyin oxu sistemi) müxtəlif növ bakteriyaların davranışları üzərində təsirə malikdir. Məsələn, bağırsaqlarda çox sayda patogen mikroorqanizm və ya disbakterioz halında olan bakteriyalar, stress və narahatlıq hissini artıra bilər, bu da şirniyyat və ya rahatlıq verən digər qidalar axtarmağa səbəb ola bilər.
Bir çox araşdırmalar göstərir ki, düzgün qidalanma və sağlam bağırsaq mikrobial balansı, şirniyyat istəklərini və digər qida asılılıqlarını azaltmağa kömək edə bilər. Bu baxımdan bağırsaqdakı bakteriyaların balansını qorumaq və sağlam pəhriz qəbul etmək şirniyyat istəyini tənzimləməkdə mühüm rol oynaya bilər.
Şirniyyat yeməyi dayandıranda bu bakteriyalar ölür?
Şirniyyat yeməyi dayandıranda bağırsaqdakı bakteriyaların növü dəyişə bilər, amma bu bakteriyalar dərhal "ölməz". Bağırsaqlarda yaşayan bakteriyalar fərqli növlərdən ibarət olduğu üçün bəzi bakteriyalar şəkər və karbohidratlara çox bağlı ola bilər, amma bu onların həyatı üçün tək şərt deyil. Şəkər və yüksək karbohidratlı qidaların azalması, bəzi şirniyyatları və şəkəri çox sevən bakteriyaların sayını azalda bilər, amma bu, onların tamamilə yox olmasına səbəb olmur.
Əgər şəxs şəkərdən və şirniyyatlardan uzaq durmağa başlasa, bağırsaqlarında olan bakteriyaların balansı zamanla dəyişə bilər. Şəkər ehtiyacı olan bakteriyaların sayı azalacaq və yerini şəkərdən daha az asılı olan bakteriyalar tuta bilər. Yəni bağırsaqdakı bakteriyalar çevikdir və pəhrizdəki dəyişikliklərə uyğunlaşa bilər.
Bu zaman yeni balans formalaşacaq və bağırsaqların mikroflorası, sağlam pəhrizlə daha uyğunlaşmış və şirniyyatlardan asılı olmayan bakteriya növləri ilə zənginləşəcək. Bununla yanaşı, bağırsaqların mikroflorasında sağlıqlı bakteriyalar (məsələn, probiyotiklər) artarsa, bu da şirniyyatlara olan istəyi azalda bilər və ümumi sağlamlıq vəziyyətini yaxşılaşdıra bilər.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 874   Tarix: 30 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Azərbaycanda kişilərin əsas probleminin səbəbi açıqlandı

Azərbaycanda kişilərin çoxunun problemlərindən biri olan erkən eyakulyasiyanın səbəbi açıqlanıb. bildirir ki, androloq Ruslan Qüdrətov bu barədə danışarkən qeyd edib ki, erkən eyakulyasiyanın əsas səbəbi kişilərin yanlı

.

Kranın üzərində saxlanılan yaş bezlər təhlükəlidir - eşidən dərhal zibilə atır

Mətbəxdə diqqət yetirmədiyiniz kiçik bir vərdiş sağlamlığınız üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, təmizlədikdən sonra kranın üzərində saxlanılan yaş mətbəx bezləri nəmli mühitdə bakteriyaların sürətlə çoxalmasın

.

Azkalorili pəhriz düşündüyünüz kimi faydalı deyil – Diyetoloqdan xəbərdarlıq

Arıqlamaq məqsədilə kalori miqdarını kəskin şəkildə azaltmaq və salat əsaslı pəhrizlərə keçmək düşündüyünüz qədər effektiv olmaya bilər. Əksinə, bu cür yanaşma orqanizmdə əks reaksiyalara səbəb olaraq, yağ toplanmasına v

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Mütəxəssislər hər gün artıq yeməyin qarşısını almaq üçün sadə üsullar təqdim edirlər

Düzgün qidalanma vərdişləri və bir neçə sadə texnika artıq yeməyin qarşısını almağa, sağlam çəkini qorumağa və xroniki xəstəliklərin yaranma riskini azaltmağa kömək edə bilər. xəbər verir ki, "Live Strong" saytını

.

Xərçəngin ilk siqnalları: diqqətli olun

Xərçəng - ən məkrli xəstəliklərdən biridir, çünki ilkin mərhələlərdə demək olar ki, heç bir əlamət verməyə bilər. Məhz buna görə də orqanizmin ilk xəbərdarlıq siqnallarını bilmək və onları laqeyd yanaşmamaq çox vacibdir

.

Qarpız tumunu udmaqla partlayan appendisit: Mif, yoxsa gerçək?

Yay aylarında süfrələrin bəzəyi olan qarpızla bağlı tez-tez rast gəlinən suallardan biri budur:. Qarpız tumları udularsa, appendisit partlamasına səbəb ola bilərmi?. xəbər verir ki, tibbi ekspertlərin sözlərinə görə, bu inan

.

Bu supermeyvə ürək və beyin sağlamlığını gücləndirə bilər

Üzüm həm ilin ən dadlı, həm də ən sağlam mövsümi meyvələrindən biridir. Təkcə şirin dadı ilə deyil, həm də ürək və qan damarlarını gücləndirməsi ilə seçilir. Hazırda mövsümünün zirvəsində olan üzüm gündəlik rasiona daxi

.

Bu səhvlər infarkt riskini artırır – İsti havalarda ürəyi qorumağın 7 əsas qaydası

Yüksək temperatur və rütubət ürək sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yaradır. İsti havada sürətli tərləmə bədənin susuz qalmasına, qan təzyiqinin dəyişməsinə səbəb olur və bəzi yanlış vərdişlər infarkt riskini artırır. -ın məlumatın

turlar.az

kosmetika mehsullari yay kolleksiyasi makiyaj instagram cinsi mövzular mətbəx uc baci dolmasi pizza reseptləri kosmetika həsən bəy zərdabi gözəllik novruza aid hakisdalar dovsan vetene aid bayatilar