Şokolad desertlərində xərçəng yaradan - maddə tapıldı

Şokolad desertlərində xərçəng yaradan - maddə tapıldıBelçikanın Luvenski Biomolekulyar intitutunun alimləri şokolad desertləri ilə bağlı şok nəticələr əldə edib.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry elmi dərgisində çap olunan məqalədə desertlərdə aşkarlanan maddədən danışılıb.
Əsl, təbii şokoladda zərərli birləşmələr çox az konsentrasiyada olur, amma artıq hazır şirniyyatlarda yüksək dozalardadır.
Məsələn, hazır blinlər, vafli, pirojna, içliyi şokoladlı kekslərdə daha çox kanserogen maddələr var ki, onlar istehsal prosesində yaranır.
İstehsalçı şirkətlər məhsulun görünüşünü yaxşılaşdırmaq və ömrünü uzatmaq üçün fərqli maddələrdən istifadə edir.
Nəticədə daha mürəkkəb molekul birləşmələri, alfa, betta doymamış karbonillər əmələ gəlir.
Bu sinif karbonillər çox reaktivdir, potensial təhlükəlidir, insan orqan, toxumalarını, DNT-ni zədələyir.
Mədəyə düşdükdə mədə turşusu, zülal və mədəaltı vəz fermentləri ilə təsirə girərək, çox sürətlə bölünür və normal hüceyrələri xərçəng hüceyrəsinə çevirə bilər.
Avropa Birliyi ölkələrində, eləcə də 5H, furan 2 qadağan olunub.
Alimlər 10 növ nümunə şokolad və şirniyyatları test ediblər.
Onlar müəyyən edib ki, alfa, betta karbonillər qızdırılma və kakao yağının əlavə edilməsi zamanı yaranır.
Daha sonra 22 adda tort, peçenye, vafliləri yoxlayıblar.
Qablaşdırılmış şirniyyatlarda onlar 10 karbonil aşkar ediblər.
Blin, vafli və tortlarda hər kq-a 4,3 mlq genetoksiki furan -2 aşkarlanıb.
Alimlər müəyyən edib ki, insana gün ərzində 0, 15 mkq genotiksiki maddə düşür. Amma bu desertləri hər gün aşırı yedikdə bu norma 2 dəfəni keçir.
Bu isə xərçəng xəstəliyinin yaranmasına səbəb ola bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 778   Tarix: 31 may 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Alimlər qoxunun xoş və ya xoşagəlməz olmasına beynin necə qərar verdiyini kəşf ediblər

UF Health-in yeni araşdırması bəzi qoxuların niyə iyrənc olduğunu və beynin onlara necə emosional reaksiya verdiyini izah edir. Mikrodalğada sobada bişirilən balıq təkcə mətbəxdə qalıcı bir qoxu deyil, həm də xoşagəlməz xatirələ

.

Sağlamlıq üçün daha pis hansıdır: aşağı, yoxsa yüksək təzyiq?

Aşağı qan təzyiqi olan insanlar çox vaxt özlərini sağlam hesab edirlər. . -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, əslində, həm çox aşağı, həm də çox yüksək təzyiq ağırlaşma riskini daşıyır və ciddi sağlamlıq problemlərin

.

Bu meyvə virusun düşmənidir, mədənin isə

Əncir mədə və bağırsaq üçün tapıntı hesab olunur.  istinadən xəbər verir ki, əncirin qabığı həzm sistemindəki faydalı bakteriyalar üçün əla qida mənbəyidir. O, antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir və zərərli mikroorqanizmləri

.

Arıqlama dərmanlarının ölümcül təsirləri: Mütəxəssislərdən xəbərdarlıq

Son dövrlər arıqlamaq istəyən insanlar arasında sürətlə populyarlaşan bəzi arıqlama dərmanları sağlamlıq üçün ciddi təhlükələr yaradır. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu preparatların düzgün istifadə edilmədiyi və ya həki

.

Yumurtanı qaynadıb suyunu tökməyin – Bilmədiyiniz faydaları

Əksər insanlar yumurtanı qaynadıqdan sonra suyunu heç düşünmədən kanalizasiya ilə axıdır. Halbuki, bu sadə suyun orqanizm və gündəlik həyat üçün bir çox faydası var. Mütəxəssislər bildirirlər ki, yumurta qaynadılan su tamamil

.

Kimlərə yumurta yemək olmaz?

Yumurta çox faydalı qida olsa da, bəzi insanlar üçün sağlamlıq baxımından riskli ola bilər. Aşağıdakı hallarda yumurta yemək məsləhət görülmür və ya ciddi nəzarətlə qəbul edilməlidir:. Yumurta allergiyası olanlar. Ən ço

.

Stress "evimizi yıxır"

Dərimiz gündəlik həyatımızın qaçılmaz hissəsi sayılan stressin ən ağır yükünü daşıyır. Buna görə də bir çox dəri xəstəlikləri yaranır. . xəbər verir ki, dərimiz bədənimizin ən böyük orqanıdır və ətraf mühit faktorlarına qarş

.

İsti havalarda bu məhsulları yemək təhlükəlidir

Yayda əksər insanlar "soyuq" yeməklərə üstünlük verir, lakin bu yanaşma xüsusilə qastrit, pankreatit, xolesistit və mədə-bağırsaq traktının digər xroniki xəstəlikləri olan xəstələrdə sağlamlıq problemlərinə səbə

.

Kondisioner bu xəstəlikləri müalicə edirmiş - bir şərtlə

Ağciyər xəstəlikləri üzrə mütəxəssis həkim Huri Özkan Yılmaz vurğulayır ki, kondisionerin əsas faydası - havanı sərinlətdiyi kimi rütubəti azaltmaqdır. xəbər verir ki, bu, xroniki tənəffüs xəstəlikləri olan insanların nəfə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az kosmetik vasiteler makiyaj etmek qaydalari hamilelikde qidalanma uşaq və təhsil mətbəx cümə gününün duası qadın sonsuzluğu zehmet ve zinet novruz bayramı haxışta hakistalar xerceng masturbasiya