Şokolad desertlərində xərçəng yaradan - maddə tapıldı

Şokolad desertlərində xərçəng yaradan - maddə tapıldıBelçikanın Luvenski Biomolekulyar intitutunun alimləri şokolad desertləri ilə bağlı şok nəticələr əldə edib.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry elmi dərgisində çap olunan məqalədə desertlərdə aşkarlanan maddədən danışılıb.
Əsl, təbii şokoladda zərərli birləşmələr çox az konsentrasiyada olur, amma artıq hazır şirniyyatlarda yüksək dozalardadır.
Məsələn, hazır blinlər, vafli, pirojna, içliyi şokoladlı kekslərdə daha çox kanserogen maddələr var ki, onlar istehsal prosesində yaranır.
İstehsalçı şirkətlər məhsulun görünüşünü yaxşılaşdırmaq və ömrünü uzatmaq üçün fərqli maddələrdən istifadə edir.
Nəticədə daha mürəkkəb molekul birləşmələri, alfa, betta doymamış karbonillər əmələ gəlir.
Bu sinif karbonillər çox reaktivdir, potensial təhlükəlidir, insan orqan, toxumalarını, DNT-ni zədələyir.
Mədəyə düşdükdə mədə turşusu, zülal və mədəaltı vəz fermentləri ilə təsirə girərək, çox sürətlə bölünür və normal hüceyrələri xərçəng hüceyrəsinə çevirə bilər.
Avropa Birliyi ölkələrində, eləcə də 5H, furan 2 qadağan olunub.
Alimlər 10 növ nümunə şokolad və şirniyyatları test ediblər.
Onlar müəyyən edib ki, alfa, betta karbonillər qızdırılma və kakao yağının əlavə edilməsi zamanı yaranır.
Daha sonra 22 adda tort, peçenye, vafliləri yoxlayıblar.
Qablaşdırılmış şirniyyatlarda onlar 10 karbonil aşkar ediblər.
Blin, vafli və tortlarda hər kq-a 4,3 mlq genetoksiki furan -2 aşkarlanıb.
Alimlər müəyyən edib ki, insana gün ərzində 0, 15 mkq genotiksiki maddə düşür. Amma bu desertləri hər gün aşırı yedikdə bu norma 2 dəfəni keçir.
Bu isə xərçəng xəstəliyinin yaranmasına səbəb ola bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 795   Tarix: 31 may 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Xiyarın acı dadının səbəbi nədir?

Xiyarın bəzən ağızda qıcıqlandırıcı və acı dad buraxmasının əsas səbəbi nədir? . xarici mətbauat istinadən xəbər verir ki, bu sualın cavabını 35 illik təcrübəyə malik bağban İrina Alekseeva verib. Onun sözlərinə görə, acılığ

.

Arıqlamaq əvəzinə kökəlirsiniz - bu 5 SƏHVLƏ

Arıqlamağa çalışan bir çox insan elə səhvlər edirlər ki, bu səhvlər nəinki çəki itirməyə mane olur, hətta əlavə çəki yığılmasına səbəb ola bilər. -ın  məlumatına görə, bu barədə tanınmış rusiyalı endokrinoloq və diyetoloq

.

İsti havada soyuq dondurmanın zərərləri: Həkimlərdən xəbərdarlıq

Yay aylarında havaların kəskin istiləşməsi ilə birlikdə insanların sərinləmək üçün dondurmaya daha çox üstünlük verməsi müşahidə olunur. Bəs isti havada soyuq dondurmanın zərərləri nələrdir? . xəbər verir ki, mütəxəssislə

.

Dondurmanı belə yesək, boğazımız ağrımaz

Havalar istiləşdikcə dondurma həm uşaqlar, həm də böyüklər üçün əsl ləzzətdir.  Lakin bu sərin ləzzətdən zövq alarkən sağlamlığa zərər verməmək üçün bəzi sadə, lakin vacib qaydalara əməl etmək lazımdır. . bu mövzuda faydal

.

Bağırsaq və sümük sağlamlığı üçün qatığın yeyilməsi üçün ən yaxşı vaxt

Qatığın düzgün zamanda yeyilməsi həzmi yaxşılaşdırır və bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyir. xəbər verir ki, "Verywell Health"in məlumatına görə, aşağıdakı vaxt tövsiyələrinə əməl etməklə qatıqdan maksimum fayd

.

Körpələr arasında ən çox bu xəstəliklərə rast gəlinir

Keçən il Azərbaycanda bir yaşa qədər körpələr arasında ən çox tənəffüs orqanları xəstəliklərinə rast gəlinib. xəbər verir ki, bu barədə Dövlət Statistika Komitəsi məlumat yayıb. . Məlumata əsasən, bu göstərici hər min körpəy

.

Bu supermeyvə ürək və beyin sağlamlığını gücləndirə bilər

Üzüm həm ilin ən dadlı, həm də ən sağlam mövsümi meyvələrindən biridir. Təkcə şirin dadı ilə deyil, həm də ürək və qan damarlarını gücləndirməsi ilə seçilir. Hazırda mövsümünün zirvəsində olan üzüm gündəlik rasiona daxi

.

Suyun təkrar qaynadılması ilə bağlı risklərə dair xəbərdarlıq

MIREA Rusiya Texniki Universitetinin dosenti Andrey Doroxov bildirib ki, suyun təkrar-təkrar qaynadılmasının zərəri əsasən istifadə olunan suyun keyfiyyətindən asılıdır. Əgər istifadə olunan su sanitar normalara cavab verirsə

.

Antibiotik qəbul edərkən bu qidaları yemək olmaz

Antibiotik qəbul edərkən bəzi qidalardan imtina etmək tövsiyə olunub. xəbər verir ki, " "ya açıqlama verən pediatr Aygül İsrafilova bildirib ki, antibiotiklər orqanizmin bakterial infeksiyalara qarşı mübarizəsin

turlar.az

toy makiyaji sekilleri geyim seçimi qadin sayti sizanaqlara qarsi maska sifahi xalq ədəbiyyatı növləri xina hakista öskürəyin təbii müalicəsi kosmetika şəkərbura masqalar masturbasiya nedir banan baldiza aid