Suçiçəyi

SuçiçəyiSuçiçəyi - intoksikasiya, qısa qızdırma dövrü və ləkəli suluqlu səpgilərlə özünü göstərən, xoşxassəli virus infeksiyasıdır.
Suçiçəyi inkubasiya dövrün 10-cu günündən axırıncı səpgilərin 5-ci gününə qədər xəstələrdən, bəzən də kəmərləyici dəmrovu olan xəstələrdən keçir. Yoluxma hava-damcı yolu ilə, eləcə də ana bətnində baş verir. Uşaqlar bu virusa daha həssas olurlar.
Etiologiyası:
Suçiçəyi virusları kəmərləyici herpesin törəmələrilə eyni olub, III tip herpes virusudur.
Patogenezi:
Yumşaq damağın və udlağın selikli qişalarından daxil olan virus əvvəlcə yoluxma yerinə yaxın limfa vəzilərində, qısamüddətli birincili virusemiyadan sonra uzaq düyünlərdə replikasiya olunur. 10-20 günlük çoxalma dövrü keçən virus 2-cili virusemiya verərərək qan və bütün orqanlara və beyinə yayılır. Dərinin selikli qişalarında və epitelidə toplanır. Ilk növbədə epidermisin səthi, tikanlı qatını vakoullaşdırır və diskompleksləşdirir. Tədricən epidermis hüceyrələri distrofiyaya uğrayaraq tam məhv olur. Epidermisin nekrozu və toxumarası mayenin toplanması nəticəsində suluqlar əmələ gəlir. Xəstəliyin ağır formalarında iri suluqlar əmələ gəlir. Bəzi selikli qişlarda - udlaqda, konyuktivada eroziya və xoralar yaradır. Yaşı böyük uşaqlarda və yaşlılarda ensefalit də yarana bilir, sinir toxumasında ödem, qansızma, distrofiya və nekroz aşkar edilir.
Klinikası:
Inkubasiya dövrü 10-21 gün, orta hesabla 14 gün çəkir. Əksər hallarda xəstəlik səpgi ilə başlayır. Eyni zamanda bundan bir qədər əvvəl yaxud sonra bədən temperaturunun yüksəlməsi də müşahidə olunur. Səpgilər ensiz, qırmızı haşiyə ilə əhatə olunur. Suluq bir boşluqdan ibarət olduqundan onu deşdikdə tamamilə boşalır. Suluqlar 1-3 gün ərzində quruyur, yastı qabarıqlığa çevrilir. Səpmə müxtəlif zamanlarda baş verdiyindən səpgilərin sağalma vaxtı da müxtəlif olur. Hər yeni səpmə zamanı qızdlrma 38-39 dərəcə C-ə çatır.
Diaqnozu:
Diaqnoz qoymaq çətinlik törətmir. Xəstəlik adətən uşaqlar arasında qış-yaz aylarında daha geniş yayılır.
Laborator diaqnoz üçün morfoloji, seroloji və virusoloji metodlardan istifadə olunur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1553   Tarix: 10 aprel 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Kompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri

Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlə

.

Həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqladır

Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik qidalanmada soğanın istifadəsi həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqlama prosesinə dəstək olur. xəbər verir ki, tərkibindəki kversetin, antibakterial maddələr və lif sayəsində soğa

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Ömrü uzadan 10 qida açıqlandı - Daim yeyənlər həkimə getmir

Dünyanın ən güclü 10 qidası açıqlanıb. xəbər verir ki, "Forbes" sağlamlıq üzrə aparılan araşdırmalar əsasında mütləq istifadə edilməli olan 10 təbii qidanın siyahısını açıqlayıb. Bu məhsulların orqanizmi gücləndirdiyi

.

Xolestrini azaldan meyvə - Kilosu 1 manat 50 qəpikdir

Alma yemək xolesterinin səviyyəsini 5-8% qədər azalda bilər. xəbər verir ki, bunu həkim-kardioloq, tibb elmləri namizədi Elena Reznik deyib. Onun sözlərinə görə bu xüsusilə orta səviyyəli xolesterin və ya profilaktik məqsə

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

.

Kağız dəsmal alarkən diqqət - İçində olan bu 3 maddə xərçəng yaradır

Gündəlik istifadədə ən zərərsiz görünən məhsullardan biri hesab edilən kağız dəsmalların tərkibində bəzən gözə görünməyən kimyəvi maddələr ola bilər. xəbər verir ki, xlorlu ağardıcılar, dioxin və furan kimi qalıqlar uzu

turlar.az

reseptler həkim məsləhəti qadın geyimi qazan kotleti hazirlanmasi badimcan tursusu hazirlanmasi mütləq bilməlisiniz sağlam qida kosmetika xalqlar dostluğu metrosunun üstündə çox təcili mənzil satılır suni mayalanma vətənə aid bayatılar oglaq veten seirleri