Süni ət təbii ətdən daha sağlamdır?

Süni ət təbii ətdən daha sağlamdır?Sinqapurlu alimlər bitki mənşəli ət əvəzedicilərinin insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı araşdırmalardakı boşluğu doldurmaq üçün klinik sınaq keçiriblər.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, onlar iki növ pəhrizin kardiometabolik parametrlərinə təsirini - heyvan ətinin və ya onun bitki analoqlarının istehlakı ilə müqayisə ediblər.
Eksperiment üçün 2-ci tip şəkərli diabetdən əziyyət çəkməyən, lakin qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsi ilə ona meylli olan 30-70 yaşlı 89 Sinqapur sakini cəlb edilib. Digər seçim meyarlarına piylənmə, ciddi xəstəliklər, siqaret vərdişləri və maddə asılılığının olmaması daxildir. Həmçinin, iştirakçılar xüsusi pəhrizlərə riayət etməməli, tədqiqatın nəticələrinə təsir edə biləcək dərmanlar və ya əlavələr qəbul etməməlidirlər.
Subyektlər təsadüfi olaraq 45 və 44 nəfərlik iki qrupa bölünüb. Bütün tədqiqatı müvafiq olaraq 42 və 40 nəfər tamamlayıb. Səkkiz həftə ərzində bir qrupdakı iştirakçılar adi proteinlə zəngin qidaları müəyyən miqdarda heyvan əti ilə, digər qrupda isə alimlər tərəfindən təmin edilən müvafiq bitki analoqları ilə əvəz etməli olublar. Eyni zamanda, digər protein məhsullarının istehlakını minimuma endirmək təklif edilib.
İştirakçılara öz yemək üsullarını və ədviyyatları seçmək imkanı verilib. Təcrübə zamanı təşkilatçılar ümumi pəhrizə nəzarət ediblər və subyektlər dörd dəfə onlara əvvəllər saxlamağı öyrətdikləri üç günlük qida gündəliklərini təqdim ediblər.
Tədqiqat zamanı könüllülərin qan təzyiqi də ölçülüb və kardiometabolik parametrlər, o cümlədən lipid və lipoproteinlər, qlükoza, insulin, fruktozamin, C-reaktiv zülal və digər biomarkerlər qan testləri vasitəsilə izlənib.
Təcrübənin əvvəlində və səkkizinci həftəsində nəzarət venoz qan nümunələrinin nəticələrinə əsasən, tədqiqatçılar heyvan ətinin istehlakı ilə müqayisədə bitki əsaslı ət analoqlarına keçidin sağlamlığa heç bir aydın faydasını tapmayıblar. Hər iki pəhriz nümunəsi zamanla daha sağlam fruktozamin və HOMA-β səviyyələri ilə əlaqələndirilib.
Qan təzyiqinin və qanda qlükoza səviyyəsinin monitorinqi göstərib ki, müntəzəm ət pəhrizi bu sağlamlıq parametrlərinə nəzarət etməkdə daha effektivdir. Ət qrupunda daha yaxşı glisemik indeks nəticələri, ehtimal ki, bitki əsaslı ət qrupu ilə müqayisədə daha az karbohidrat qəbulu və daha çox protein qəbulu ilə əlaqədardır.
Sinqapur tədqiqatçıları belə nəticəyə gəliblər ki, 8 həftəlik sınaqdan sonra, bitki əsaslı ət analoqları kardiometabolik sağlamlıq üçün daha çox fayda verməyib.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 730   Tarix: 14 aprel 2024
f Paylaş

xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Soğanın hansı növü daha faydalıdır?

Soğan immuniteti möhkəmlədir, dərini cavanlaşdırır, virusları öldürür, damarları təmizləyir. Amma hansı soğanı daha çox yeməliyik- yaşıl, ağ, yoxsa qırmızı?. Eləcə də porey soğanı unutmamalıyıq. İmtahandan əvvəl bunları YEYİN

.

Avropada hər gün minlərlə insan bu səbəbdən ölür

Avropada hər gün 10 min insanın ürək-damar xəstəliklərindən ölümünün əsas səbəbi həddindən artıq duz istehlakıdır. -a istinadən bildirir ki, bu barədə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının Avropa Bürosunun hesabatında deyilir. Bildirili

.

Saç boyaları süd vəzi xərçəngi yaradır?

Saçları davamlı olaraq rəngləyən şəxslərdə döş xərçənginə tutulma riski digərlərinə nisbətən 9 dəfə çoxdur.   -a istinadən xəbər verir ki, elmi araşdırmada 46 min 709 qadın iştirak edib. Tədqiqatlarda Afrika əsilli amerikal

.

Yerkökü xərçəng riskini azalda bilər

Nyukasl Universitetinin alimləri yerkökünün xərçəngin qarşısını almağa kömək etdiyini aşkar ediblər.   -a istinadən bildirir ki, bu nəticəyə gəlmək üçün onlar 4 milyondan çox insanı əhatə edən 200-ə yaxın tədqiqatın meta-analizin

.

İmtahandan əvvəl bunları YEYİN

Son elmi araşdırmalara görə, tərkibində yüksək şəkər olan şirniyyatlar müvəqqəti olaraq enerjini artırsa da, yekun nəticədə konsentrasiyanı azalda bilər. -a istinadən bildirir ki, yaddaş və konsentrasiyanı yaxşılaşdırma

.

Siqareti tərgitdikdən sonra niyə kökəlirik?

"Siqareti buraxdıqdan sonra çəki artımı siqareti tərgitmə faktı ilə deyil, pis qidalanma vərdişləri (şəkər, duz və qızardılmış qidalardan sui-istifadə) ilə əlaqələndirilir". "Unikal"a istinadən xəbər veri

.

Elektron siqaret çəkmək hansı xəstəliklərə səbəb olur?

Elektron siqaret çəkmək hobbisi son dərəcə təhlükəlidir, çünki nəticələri müxtəlif yollarla özünü göstərə bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, Ukraynanın İctimai Sağlamlıq Mərkəzi bu cür təhlükəli əyləncələri sevənləri

.

Yatmazdan əvvəl bunu etmək sağlamlığınıza zərər verə bilər - Həkim AÇIQLADI

Baylor Tibb Kollecindən (ABŞ) dietoloq Roberta Andinqin sözlərinə görə, yatmazdan əvvəl qəbul edilən zəngin qidalar və kofeinli içkilər gecə istirahətinin keyfiyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Eyni zamanda, yüngül bir şa

.

Mütləq səhər yeməyi yeyin

Həkimlərin əksər hissəsi səhər yeməyini əsas qida qəbulu kimi qiymətləndirir. axşam.az-a istinadən bildirir ki, səhər yeməyi orqanizmi "işə salır", ona lazım olan enerji ilə təmin edir. Təəssüf ki, insanların əksə

turlar.az

sonxeber.az geyim şəkilləri makiyaj instagram yemek reseptleri sarmisaqin faydasi qonaq otagi dizayni balıq yeməkləri nergiz pasayeva kosmetika qaynanaya aid xalqlar dostluğu metrosunun üstündə çox təcili mənzil satılır atalar sozleri maskalar big.az