Süni şəkildə yetişdirilən qarpızı necə tanıyaq? - Ekspert AÇIQLADI

Süni şəkildə yetişdirilən qarpızı necə tanıyaq? - Ekspert AÇIQLADI"Mövsümündən əvvəl satışa çıxarılan meyvə və tərəvəzlər insan sağlamlığına ziyan vurur". 
Bu sözləri qida məsələləri üzrə ekspert İlkin Şirinov Hit.az-a açıqlamasında deyib. 
O bildirib ki, sağlamlığa zərər  ən çox da allergik xəstəlikləri olan insanlarda özünü biruzə verir:
"Süni şəkildə istixana şəraitində yetişdirilən meyvə və tərəvəzlərin tərkibində azot və nitrat gübrəsi həddindən artıq çox olur. Həmçinin, onların yetişdirilməsi zamanı müxtəlif süni üsullardan da istifadə edilir. Bu da öz növbəsində insanların sağlamlığına mənfi təsir göstərir". 
Ekspert son günlərdə qarpız və yemişin vaxtından əvvəl satışa çıxarılmasından da danışıb. O, vaxtından əvvəl satışa çıxarılan yemişlərin dadının və tamının fərqli olduğunu söyləyib:
"İndidən satışda olan hər hansısa bir yemişdən ona xas olan ətri gəlmir. Hərçənd ki, onun qoxusu aydın dərəcədə hiss olunmalıdır. Hazırda satışda olan yemişlərdən sanki plastik qoxu gəlir. 
Daha dəqiq desək, yemişlərdən elə bil hansısa bir maddənin qoxusunun gəldiyi təəssüratı yaranır. Üstəlik, vaxtından əvvəl satışa çıxarılan yemişlərin dadı da olmur. Onlardan yemişdən daha çox xiyar tamı gəlir. Ən azından məndə belə qənaət yaradır". 
Mütəxəssis qarpızla bağlı da eyni vəziyyətin hökm sürdüyündən bəhs edib:
"Əfsuslar olsun ki, mövsümü olmadan çox erkəndən qarpızlar satışa çıxarılır. Ancaq kimyəvi maddələr hesabına yetişdirilən yemiş və ya qarpız insan sağlamlığına ziyandan başqa bir şey deyil".
İlkin Şirinov təbii yolla yetişdirilən qarpızı necə tanıya biləcəyimizdən də söz açıb:
"Təbii yolla yetişdirilmiş qarpızın rəngi tünd yaşıl olmalıdır. Onun torpaq oturan hissəsi isə azacıq sarımtıl olur. Eyni zamanda, bu qarpızın üzərində hər hansısa çat falan olmur. Təbii yetişdirilən qarpızın suyu da bol olmamalıdır. Lakin süni şəkildə yetişdirilmiş qarpızı kəsəndə onun tərkibindəki suyun axdığı hiss olunur. Bütün bunlara fikir vermək lazımdır".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 563   Tarix: 13 iyun 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yay aylarında bu qidalardan uzaq durun – Mütəxəssis xəbərdarlığı

Yay aylarında yüksək temperatur bəzi qidaların zəhərlənmə risqini artırır. xəbər verir ki, qida təhlükəsizliyi üzrə rusiyalı ekspert Yelena Spetsenko bildirib ki, xüsusilə zülal tərkibli və tez xarab olan məhsullar bu fəsild

.

Demans tədqiqatından heyrətamiz nəticə - Risk artır

Demansda həyat tərzi, spirtli içki istifadəsi, depressiya, havanın çirklənməsi kimi səbəblərlə yanaşı, xəstəliyə yoluxma riskini artıran daha bir amil aşkarlanıb. . -a istinadən xəbər verir ki, ABŞ-da aparılan tədqiqata görə

.

Qan təzyiqini yaxşılaşdırmaq üçün minimum fiziki aktivlik miqdarı açıqlandı

Çox sayda insan yüksək qan təzyiqindən əziyyət çəkir və bu vəziyyət yaş artdıqca daha da ağırlaşır. . HİT.az xəbər verir ki, " saytının yazdığına görə, son tədqiqatda alimlər təzyiqin optimal səviyyədə saxlanılması üçü

.

Yaşlı insanlar üçün əvəzedilməz faydaları var

Qaragilə "pis" xolesterini azaldır, beynin qan dövranını yaxşılaşdırır və yaşlılarda yaddaş və diqqət pozğunluqları riskini azaldır. -ın verdiyi məlumata görə, bu barədə Vyana Universitetinin "Wiener Kinderstudie

.

Qarındakı təhlükəli piy qatından xilas olmağın 10 effektiv yolu - Həkimlər açıqladı

"Vəqərli piy" kimi tanınan visseral yağ qarın boşluğunun dərinliklərində yerləşir və mədə, qaraciyər, bağırsaq kimi həyati vacib orqanları əhatə edir. . xəbər verir ki, qaynarinfo-nun məlumatına görə, həkim Sim

.

Süni şəkildə yetişdirilən qarpızı necə tanıyaq? - Ekspert AÇIQLADI

"Mövsümündən əvvəl satışa çıxarılan meyvə və tərəvəzlər insan sağlamlığına ziyan vurur". . Bu sözləri qida məsələləri üzrə ekspert İlkin Şirinov -a açıqlamasında deyib. . O bildirib ki, sağlamlığa zərər  ən ço

.

Bu 6 peşədə işləyənlər diqqətli olsun - Xərçəng riskini artırır

İngiltərənin aparıcı həmkarlar ittifaqlarından biri olan GMB bəzi peşə sahələrində çalışan şəxslərin sidik kisəsi xərçəngi riski ilə daha çox üzləşdiyini açıqlayıb. xəbər verir ki, həmkarlar ittifaqının son üç ildə xəstəliy

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Dubay şokoladları ilə bağlı saxta məhsul xəbərdarlığı – Ölümcül risk var

Birləşmiş Krallığın Qida Standartları Agentliyi (FSA) Dubayda məşhurlaşmış viral şokoladlarla bağlı saxta və təhlükəli məhsullar barədə xəbərdarlıq yayıb. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, sosial şəbəkələrdə populyarlı

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim seçimi kosmetik vasiteler kosmetoloq dil haqqında aforizmlər salatların hazırlanması qonaq otagi dizayni tutmalar seksler əqrəb qardasa aid haxistalar xanim.az gözellik