Süni toyuq ətinin istehsalına icazə verildi – TƏBİİ ƏTDƏN SEÇİLMİR
ABŞ-də səlahiyyətlilər ilk dəfə laboratoriya şəraitində heyvan hüceyrələrindən hazırlanmış toyuq ətinin satışını təsdiqləyiblər.
Bu qərar Kaliforniyada yerləşən iki şirkətə restoranlara və nəhayət supermarket rəflərinə "laboratoriyada yetişdirilmiş" əti təklif etməyə imkan verir.
ABŞ Kənd Təsərrüfatı Departamentinin bu addımı heyvanların öldürülməsini aradan qaldırmağa, heyvan yemini artırmağa və heyvan tullantılarının ətraf mühitə təsirini kəskin şəkildə azaltmağa yönəlmiş ət istehsalının yeni dövrü hesab edilir.
Süni heyvan ətinin satışına icazə verilmiş Good Meat-ı idarə edən Eat Just şirkətinin həmtəsisçisi və baş direktoru Coş Tetrik bildirib ki, bununla heyvanları bəsləmək üçün istifadə edilən yem, su, torpaq istismarın azaldıla bilər. Sözügedən süni ət yeyilmək üçün tam təhlükəsiz sayılır.
Kənd Təsərrüfatı Departamentinin icazə qərarı ABŞ Ərzaq və Dərman İdarəsinin hər iki şirkətin məhsullarının yemək üçün təhlükəsiz olduğu barədə təlimatından aylar sonra verilib.
Good Meat ilə işləyən Joinn Biologics adlı bir istehsal şirkətinə də məhsulların istehsalına icazə verilib. Yetişdirilmiş ət diri heyvanın hüceyrələrindən, mayalanmış yumurtadan və ya saxlanılan xüsusi hüceyrə bankından istifadə edərək polad çənlərdə hazırlanır.
Bu süni toyuq ətini təbii ətdən ayırmaq mümkün deyil.
Süni ət məhsullarının böyük bazara çıxması 10 il çəkə bilər
Satış təsdiqini alan hər iki şirkət ilk istehsalın məhdud olacağını vurğulayıb. Müəssisə ildə təxminən 23 tona qədər süni ət istehsal edə bilər, lakin məqsəd istehsalı ildə 184 tona qədər genişləndirməkdir.
medicalmedia.az
Saglamolun.Az