Təbii şəraitdə yetişən faydalı qida - Şabalıd möcüzəsi
Dərman istifadə edilmədən təbii şərtlər daxilində yetişən şabalıd, qida elementləri və vitamin zənginliyi ilə fərqlənir. Şabalıdın tərkibində 60%-ə qədər nişasta, 15% şəkər, 6% zülal, 2%-ə qədər yağ olur. Bu meyvədə nişasta olmaqla lif, zülal, kalium, fosfor, kalsium kimi minerallar və B qrupu vitaminləri var.
Şabalıd təzə halda yeyilir. Xüsusilə artıq çəki problemi olanlar buna diqqət etməlidirlər. Damar genişlənməsində və yüksək təzyiqdən əziyyət çəkənlərin, şəkər xəstələrinin şabalıd yeməməyi tövsiyə olunur.
Medicina.az şabalıdın faydalarını qeyd edir:
- şabalıd qabıqlarının suda qaynadılmasıyla hazırlanan dərman temperaturu salır və əsəbləri sakitləşdirir;
- meyvəsi, əzələləri qüvvətləndirir, qan dövranını nizamlayır;
- bədəni və zehni yorğunluğu aradan qaldırır. Babasilin meydana gəlməsinin qarşısını alır;
- qanazlığını aradan qaldırır.
Şabalıd ağacının yarpaqlarında qlükozidlər, pektin və aşılayıcı maddə (9%-ə qədər) K vitamini vardır. Ona görə də yarpaqlarından çay dəmləyib içmək daxili qanaxmalara qarşı müsbət təsir göstərir.
Milli.Az / news.milli.az









Vətən haqqında bayatılar
Ehtiraslı öpüşmək üçün bunlara mütləq əməl edin
İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Qaravəllilər
Arzuolunmaz hamiləlik
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Azərbaycanda uşaqlar arasında yeni xəstəlik yayılır - XƏBƏRDARLIQ
Enerji içkisinə görə şikəst qaldı
Kivini qabığını soymadan yeyin
Səsimdən başqa hər yerim əməliyyatla düzəlib' - Ülviyyədən etiraf
Emre Altuğ sabah Moskvada konsert verəcək
Ev dustağı olan rusiyalı bloger dördüncü övladına hamilədir