Təbii şəraitdə yetişən faydalı qida - Şabalıd möcüzəsi
Dərman istifadə edilmədən təbii şərtlər daxilində yetişən şabalıd, qida elementləri və vitamin zənginliyi ilə fərqlənir. Şabalıdın tərkibində 60%-ə qədər nişasta, 15% şəkər, 6% zülal, 2%-ə qədər yağ olur. Bu meyvədə nişasta olmaqla lif, zülal, kalium, fosfor, kalsium kimi minerallar və B qrupu vitaminləri var.
Şabalıd təzə halda yeyilir. Xüsusilə artıq çəki problemi olanlar buna diqqət etməlidirlər. Damar genişlənməsində və yüksək təzyiqdən əziyyət çəkənlərin, şəkər xəstələrinin şabalıd yeməməyi tövsiyə olunur.
Medicina.az şabalıdın faydalarını qeyd edir:
- şabalıd qabıqlarının suda qaynadılmasıyla hazırlanan dərman temperaturu salır və əsəbləri sakitləşdirir;
- meyvəsi, əzələləri qüvvətləndirir, qan dövranını nizamlayır;
- bədəni və zehni yorğunluğu aradan qaldırır. Babasilin meydana gəlməsinin qarşısını alır;
- qanazlığını aradan qaldırır.
Şabalıd ağacının yarpaqlarında qlükozidlər, pektin və aşılayıcı maddə (9%-ə qədər) K vitamini vardır. Ona görə də yarpaqlarından çay dəmləyib içmək daxili qanaxmalara qarşı müsbət təsir göstərir.
Milli.Az / news.milli.az









Yumurtanı soyuducuda tərs saxlayın - Görün nə olacaq
Qış xəstəliklərinə qarşı müdafiə - Gündəlik C vitamini dozası
Şampuna bu qarışımı əlavə edin - saçınız 7 gün yağlanmayacaq
Xəzər Süleymanlı bu radioda aparıcılıq edəcək
Oksana bu teatrda çalışacaq
Hər 45 dəqiqədən bir oturmağa ara vermək lazımdır: Hərəkətsiz bədəndə nələr baş verir?
Çox səhvlərim olub, peşmanam' - Şəbnəm
Türk kişiləri yaraşıqlılığa görə dünya ikincisi oldu
Elvin Babazadənin ailəsinə ağır itki
Kardioloq Xəbərdar Edir: Soyuq Havada Bu Səhvləri Etməyin
İncə görünmək üçün korset taxanlara xəbərdarlıq
Məşhur aktrisa üçüncü dəfə ana oldu