Tənəffüs infeksiyalarına yoluxmuş şəxslərin az bir hissəsi xəstələnir

Tənəffüs infeksiyalarına yoluxmuş şəxslərin az bir hissəsi xəstələnirTənəffüs infeksiyalarına - COVID-19, vərəmə və s. yoluxma daha çox aerogen, yəni hava-damcı yolu ilə baş verir. Yəni, xəstə asqırdıqda, öskürdükdə respirator damcıların sıçraması və hava-toz yolu ilə, məsələn, xəstənin bəlğəmi ilə çirklənmiş torpaqdan, xəstəlik törədicisi ilə çirklənmiş yerlərdən təmasla ola bilər.
Müvafiq tənəffüs infeksiyasına yoluxan xəstələrin izolyasiyası və hospitalizə edilərək müalicə edilməsi vacibdir. Paralel olaraq infeksiya ocağı dezinfeksiya olunmalıdır. Yoluxmadan qorunmaq üçün şəxsi gigiyena qaydalarına ciddi əməledilmə, qoruyucu maskalardan istifadə zəruridir.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, bu sözləri Azərbaycan Tibb Universitetinin (ATU) ağciyər xəstəlikləri kafedrasının müdiri, dosent Rafiq Bayramov deyib.
Professor tənəffüs infeksiyalarına yoluxmuş şəxslərin xəstələnməməsi üçün orqanizmin immun qabiliyyətinin artırılması məqsədilə konkret tədbirlərin görülməsinin vacibliyini vurğulayıb. Tənəffüs infeksiyalarına yoluxmaqdan qorunmağın asan olmadığını deyən R.Bayramov orqanizmin immun statusunun rolundan bəhs edərək bildirib: "Tənəffüs infeksiyalarına yoluxmuş şəxslərin az bir hissəsi xəstələnir. Xəstələnənlər immun sistemi zəif olanlar və yanaşı xəstəliyi olan insanlardır. Ona görə də bu kontekstdə orqanizmin immun statusunun rolu böyükdür".
ATU-nun kafedra müdiri tənəffüs infeksiyaları ilə mübarizə üçün orqanizmin immun sisteminin güclü olmasına bir sıra amillərin təsir göstərdiyini deyib. Onun sözlərinə görə, bu baxımdan ilk növbədə balanslaşdırılmış qidalanma, xüsusilə C vitamini ilə zəngin təbii qidaların qəbulu çox böyük əhəmiyyətə malikdir. Digər tərəfdən, normal gün rejimi, yetərli səviyyədə yuxu da vacibdir. Bunlarla yanaşı, idmanla məşğul olmaq, təmiz hava qəbulu, soyuqdan qorunmaq, stress və təşvişdən uzaq olmaq lazımdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 3972   Tarix: 12 aprel 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Hamiləlik planlayan qadınlar lakdan uzaq dursun - Sonsuzluq yaradır

Son illərdə gel-laklı manikürün davamlılığı və rahatlığı səbəbindən geniş yayılsa da, onun müntəzəm istifadəsi qadınların reproduktiv sağlamlığına potensial təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, bu barədə məlumatı qadın xəstəliklər

.

Sinə xərçənginin də dərmanı tapıldı

Təhlükəli növ döş xərçənginin təkrarlanma riskini azaltmaq üsulu tapılıb. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin (Los-Anceles) alimləri erkən mərhələdə hormonlara həssas döş xərçənginin təkrarlanma ehtimalını əhəmiyyətl

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Donuz əti yeyən kişi infarkt keçirdi

Moskvada kişi donuz əti yedikdən dərhal sonra özünü pis hiss edərək xəstəxanaya çatdırılıb. xəbər verir ki, həkimlər ona kardiogen şok və 1-ci tip Kounis sindromu diaqnozu qoyublar. Bu sindrom nadir rast gəlinən, allergi

turlar.az

toy makiyaji sekilleri yay geyimləri 2025 qaşların formalari bayatilar kök suyu salatlarin bezenmesi uzdeki qara noqteler kosmetika baldiz sirin qogal balıq gozellik xalqlar dostluğu metrosunun üstündə çox təcili mənzil satılır