Tikanlarla əhatə olunmuş qanqalın SİRRİ

Tikanlarla əhatə olunmuş qanqalın SİRRİYazın əvvəlində yollarda, tarlaların kənarlarında, biçənək və otlaqlarda bitən ala qanqalın şirəli özəyini böyükdən kiçiyə hamı xoşlayır. Onu dibindən kəsib, bıçaqla tikanlarını təmizlədikdən sonra qabığını soyub yeyirlər. O qədər də dadlı olmasa da, çox faydalıdır. Xalq təbabətində qanqal çox geniş istifadə olunur.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən xəbər verir ki, həkim-fitoterapevt Fizuli Hüseynov bu barədə deyib: "Alaqanqalda zəngin silimarin maddəsi var. Silimarin həm də alaqanqalın yaşıl hissəsində daha çox olur. Ona görə də köpdən əziyyət çəkənlər üçün çox faydalıdır. Həmçinin yaşıl alaqanqal öd ifrazını artırır, ağız acılığına və öd qatılığına da faydalıdır. Öd və qaraciyərdən qaynaqlanan dəri ləkələri zamanı qanqal yeyilməsi məsləhət görülür. Vitamin və minerallarla zəngin olduğuna və yeni qan yaratdığına görə uşaqların da yeməsi xeyirlidir. Bundan başqa qanqal böyrəkləri təmizləyir, böyrək daşları və sidik kisəsi iltihabı zamanı böyük fayda verir".
Ürək, oynaq xəstəlikləri, ateroskleroz, hepatit, öd daşı xəstəliyi, xolesistit, kolit, babasil, mədə xorası, dəri xəstəlikləri, ginekoloji xəstəliklər, otit, düz bağırsaq çatları zamanı qanqaldan müalicəvi vasitə kimi istifadə olunur. Qanqaldan dəmləmə, yağ və müalicəvi toz hazırlanır. Bitkinin ən xeyirli hissəsi onun toxumlarıdır. Qanqal orqanizmi ziyanlı maddələrdən, toksinlərdən təmizləyir, artıq mayeni xaric edir, piylərin parçalanmasını sürətləndirir, iştahanı azaldır.
Həkim-fitoterapevt bitkidən istifadə ilə əlaqədar reseptlər də deyib: "Qanqalın toxumları yığılır, qəhvəüyüdən maşında, yaxud həvəngdəstədə döyülərək toz halına salınır. Gündə 3-4 dəfə 1 çay qaşığı olmaqla yeməkdən 20-30 dəqiqə əvvəl qəbul olunur. Müalicə kursu 1 ay aparılandan sonra 1 ay fasilə verilir və yenidən 1 ay təkrar edilir.
Qanqaldan dəmləmə hazırlamaq üçün 1 çay qaşığı qanqal toxumu 1 stəkan qaynar suda 20 dəqiqə dəmlənilir, süzülür, nahardan və axşam yatmazdan əvvəl yarım stəkan qəbul edilir. Dəmləmə aterosklerozla mübarizəyə kömək edir, mədə-bağırsaq, ginekoloji xəstəliklər zamanı istifadə olunur. Belə dəmləmə, həmçinin qaraciyəri yaxşı təmizləyir, öddə olan durğunluğu aradan qaldırır".
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 955   Tarix: 07 aprel 2023
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Parmesan pendiri əslində nədən hazırlanır? - şoka düşəcəksiniz

Parmezan dünyanın ən məşhur pendirlərindən biridir, lakin bütün istehlakçılar bunun vegetarianlar və veganlar üçün uyğun olmadığını bilmirdi. Onun istehsalı buzov mədəsindən alınan fermentlə bağlıdır.  xəbər verir ki, mövzun

.

Saat 18:00-dan sonra yemək orqanizm üçün vacib imiş

Axşam saat 18:00-dan sonra yemək sağlamlığa zərər verir fikri elmi baxımdan əsaslı deyil. Mütəxəssislərin fikrincə, əsas diqqət yeməyin vaxtına deyil, yatmazdan təxminən üç saat əvvəl qidalanmağı başa çatdırmağa yönəlməlidir

.

"Təzyiqiniz qalxıbsa, oturun, oturmusunuzsa, uzanın"

"Təzyiqin yüksəlməsi halında ilk növbədə, onu artıran amillər aradan qaldırılmalıdır. Xəstəyə maksimum rahatlıq və dinclik təmin etmək lazımdır. Bunun üçün təzə havanın təmin edilməsi çox önəmlidir, çünki çox vaxt pi

.

"Eyni evdə yaşayıb, fərqli dünyalarda yaşayan cütlüklər çoxalıb" - Mütəxəssisdən XƏBƏRDARLIQ

"Son zamanlar cütlüklər arasında baş verən anlaşılmazlıqlar, qarşılıqlı etimadın azalması və emosional uzaqlaşma hallarının artması mütəxəssisləri narahat edir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu cür problemlərin vaxtınd

.

20 il beyinsiz yaşadı

ABŞ-də beynin böyük hissəsi olmadan doğulan qadın 20 il yaşayıb və həkimlərin proqnozlarını alt-üst edib. xəbər verir ki, "People" nəşrinin məlumatına görə Nebraska ştatının Omaha şəhərindən olan Aleks Simpson 2005-c

.

Diş məcunları saçdan hazırlanacaq

Elm dünyasında maraqlı yenilik baş verib. xəbər verir ki, İngiltərənin "Kings College" London universitetinin alimləri insan saçından əldə edilən keratin adlı maddədən diş minasını yenidən bərpa edə bilən diş məcun

.

Alimlər xərçəngin ən ölümcül növlərindən birinə səbəb olan vərdişi açıqlayıb

Mayamidən olan alimlərin apardığı yeni araşdırma müntəzəm spirtli içki qəbulunun mədəaltı vəzi xərçənginin yaranma riskini artırdığını göstərib. xəbər verir ki, Britaniyanın "Daily Mail" nəşrində dərc olunan məlumat

.

Kişilər niyə üşüyür, qadınlar yox?

Qadınların kişilərə nisbətən niyə daim isti hiss etmə səbəbləri araşdırılıb. xəbər verir ki, avstraliyalı cərrah Zak Terner "Nature Climate Change" jurnalında dərc olunmuş araşdırmaya istinad edib. Məlumat New Yor

.

Gündə nə qədər zeytun yemək lazımdır? – faydaları

Zeytun həm qədim dövrlərdən bəri "sağlamlığın simvolu" sayılır, həm də Azərbaycan süfrələrinin ayrılmaz hissəsidir. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsulun faydaları çox olsa da, gündəlik qəbul miqdarı düzgü

turlar.az

maskalar yaz geyimleri 2025 yay geyimləri 2025 içki reseptləri emulqatorlar bilik haqqinda atalar sozu yuxuda balqabaq kosmetika xerçeng xanım az zencefil oğlaq cinsi əlaqə