Tromba, xərçəngə, iltihaba, viruslara və bir çox başqa xəstəliyə təsir edən ədviyyat

Tromba, xərçəngə, iltihaba, viruslara və bir çox başqa xəstəliyə təsir edən ədviyyatGündəlik olaraq mətbəxdə ən çox istifadə etdiyimiz faydalı məhsullardan biri də sarıkökdür. Sarıkök qədim zamanlardan dövrümüzə qədər yeməklərin hazırlanmasında əvəzolunmaz ədviyyat sayılıb. Xalq təbabətində də sarıkökün özünəməxsus yeri var. Sarıkök bir çox xəstəliyin dərmanı sayılır. Bu ədviyyatın faydaları yüzlərlədir. Yəqin ki, çoxları sarıkök haqqında o qədər də məlumatlı deyil.
Sarıkök haqqında daha ətraflı məlumatı, həkim-fitloterapevt Fizuli Hüseynovun hazırladığı materialı təqdim edirik.
Sarıkökün kimyəvi tərkibi
Sarıkökün tərkibində ən aktiv maddə kurkumin və kurkuminin sələfləridir. Məsələn, kurkumin, dimetoksiklokurkumin, monodimedotoksikurkumin, bisdemetoksikurkumin və siklokurkuminlər kimi kurkuminin sələfləri vardır. Bundan başqa zəngin karotinlər hansıki karotinlərin hesabına sarıkök sarı rəngindədir, C vitamini, terpentinlər (bunlar hormonabənzər təsir göstərir), kaliumvə polisaxaridlər vardır.
Sarıkökün xalq təbabətində istifadəsi
Sarıkök təkbaşına hansı xəstəliklərdə istifadə oluna bilər və necə, nə qədər istifadə olunmalıdır? Sarıkök Azərbaycanda bitmədiyindən bizim regionlarda istifadə tarixi Hindistan, Çin, İndoneziya ilə müqayisədə o qədər də qədim deyildir. Məsələn, saydığım dövlətlərdə soyuqdəymə, revmatizmalar, dəri xəstəlikləri, doğuş rahatlaşdırıcı, süd artırıcı, yuxarı tənəffüs yolları xəstəlikləri, ishal, adət pozulmaları, oynaq ağrıları, köpmələr, mədə ağrıları, hamiləlik zamanı ürəkbulanmalar, immunitet artırıcı və sairə kimi xəstəliklərdə geniş istifadə olunmaqdadır. Sarıkökün bu kimi istifadəsi sarıkökün bitdiyi bütün dövlətlərdə istifadə olunmaqdadır.
Azərbaycanda sarıkökdən daha çox yeməklərin bişirilməsi zamanı istifadə olunub. Sarıkök yeməklərə xüsusi bir ətir, dad və sarı rəng verir. Amma Azərbaycanda sarıkök həmdə dərman bitkisi kimidə istifadə edilib. Mədə ağrılarında, iştahsızlıqda, adət pozulmalarında, revmatizmalarda istifadə olunub.
Sarıkökün yuxarıda saydığımız xəstəliklərlə paralel revmatoidli poliartrit xəstəliyində, epilepsiyada, beyinqan dövranı xəstəliklərində, yaddaşsızlıqda, Alzheymer xəstəliyində, müxtəlif mənşəli sklerozlarda, oynaq ağrılarında, ağızda acılıqda, müxtəlif mənşəli köpmələrdə, kolitlərdə, sağ qaraciyəraltı nahiyyələrdəki ağrılarda, ekzemalarda, trofik yaralrda, əl ayaq soyuqluğunda, yüksək xolesterində  və başqa başqa xəstəliklərdə xəstələrimə təyin etmişəm və olduqca faydalı bir təsirini görmüşəm.
Elmi araşdırmalara görə, sarıkök:
Həzmi rahatlaşdırır.
Qurdqovucu təsiri var.
Mədə-bağırsaq  qazlarını çökdürücü təsiri öyrənilib.
Ödün istehsalını artırması kimi təsiri öyrənilib.
Bədəni artıq şlaklardan təmizləyici təsiri öyrənilib.
Qaraciyər qorucu funksiyası öyrənilib.
İltihabəleyhinə təsiri öyrənilib.
Trombların əmələ gəlməsinin qarşısını alması öyrənilib.
Qanda lipidlərin çoxalmasının qarşısını alması öyrənilib.
Xərçəng əleyhinə antioksidant təsiri öyrənilib.
Bakteriyalar əleyhinə antibakterial təsiri öyrənilib.
Göbələklər əleyhinə təsiri vardır. Antifunqal.
Viruslar əleyinə təsiri vardır. Antiviral.
Hüceyrə zəhərlənmələrinə qarşı zəsiri vardır. Sitotoksik.
Şişlər əleyhinə təsiri vardır.
Dəri xəstəliklərinə qarşı təsiri vardır.  
Sarıkökün orqanlara, xəstəliklərə təsiri barədə daha ətraflı məlumatı növbəti dəfə təqdim edəcəyik.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1561   Tarix: 10 yanvar 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır

Kiflənmiş meyvələri qətiyyən yeməyin. xəbər verir ki, bu barədə ekspert Mariya Zolotaryova xəbərdarlıq edib. "Kif göbələkləri insan sağlamlığı üçün təhlükəli sayılır. Onlar təkcə məhsulların görünüşünü korlamır. Hə

.

Ürək üçün faydalıdır deyə ovuc-ovuc yeyilir- qaraciyəri məhv edirmiş

Bu gün ürək sağlamlığı üçün tez-tez tövsiyə olunan bir qida əslində qaraciyərə zərər verir. Ürək sağlamlığına faydaları ilə tanınan bu qida, həddindən artıq istehlak edildikdə yağlı qaraciyər xəstəliyinə səbəb ola bilər

.

Kimlərə süd içmək olmaz? - Açıqlama

Süd və süd məhsullarını tibbi göstəriş olmadan rasiondan çıxarmaq sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyal qastroenteroloq və hepatoloq Aleksandr Andreyev deyib. O bildirib ki, süd məhsulları orqaniz

.

Bu vitamin çatışmırsa insan daim əsəbi olur

Tez-tez sümüklərin sınması, xroniki yorğunluq, qəbizlik və həddindən artıq tərləmə orqanizmdə D vitamini çatışmazlığından xəbər verə bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt İrina Volqina məlumat verib. "Yetki

.

Satış rekordları qıran "qara" diş məcunları - Həqiqətən xeyri var?

Kömür tərkibli diş pastaları indi populyardır, ancaq onların effektivliyi həmişə elmi əsaslarla təsdiqlənmir. xəbər verir ki, bunu tibbi eksperti Natalya Urvantseva deyib. "Qeyri-adi komponentlər, rəngli əlavələr v

.

50 yaşdan yuxarı insanlar bu vitamini İÇSİN

Ekspertlər bildirirlər ki, 50 yaşdan yuxarı şəxslər üçün D vitamini qəbul etmək sağlamlıq baxımından xüsusilə vacibdir. xəbər verir ki, D vitamini sümüklərin sağlamlığını qorumaq, əzələ gücünü artırmaq və immun sistemin

.

Bunları yesəniz, şirniyyatı unudacaqsınız

Şirniyyat bir çox insanın imtina edə bilmədiyi ləzzətdir. Lakin çox istehsal etdikdə artıq çəkiyə, qandakı şəkər miqdarının artmasına, mədə-bağırsaq sistemində problemlərin yaranmasına səbəb olur. xəbər verir ki, zeytun yarpağ

.

Sonsuzluq yaradan qidalar

Son illərdə sonsuzluq hallarının artmasında tibbi problemlərlə yanaşı, gündəlik qidalanmanın da böyük rolu var. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar hormon balansını pozaraq həm qadınlarda, həm də kişilərdə reprodukti

.

Şizofrenlərin ən çox istifadə etdiyi söz açıqlandı

"Mən" sözündən daha çox istifadə edənlər əsasən şizofrenlərdir. xəbər verir ki, bunu psixiatr Vladimir Skavış açıqlayıb. Onun dediyinə görə şizofreniyası olan insanlar danışanda "mən" sözündən sağlam adamlar

turlar.az

hamilelikde qidalanma kosmetika mehsullari gozel gorunmek qara gavali salati 2025 ci ilin debi üzdə sızanaqlar hicab baglama usullari kosmetika novruz hakistasi novruza aid brusell bakteriyası ariqla aslan