Turpun faydaları
Turpun tərkibində olan maddələrə görə orqanizmə aşağıdakı faydaları vardır:
- Soyuqlama zamanı gündə 3 dəfə, hər dəfə 1 çay qaşığı turp suyu içilərsə, xəstəliyin əlamətləri azalar.
- Öskürmə zamanı ballı turp öskürəyi kəsməkdə köməklik göstərir. Bunun üçün turpun sirəsi çıxarılır, acı dadı çıxsın deyə soyuducunun dondurma gözündə saxlanılır. Soyuducudan çıxarılaraq otaq tempraturu aldıqdan sonra 1/1 nisbətində balla qaışdırılıb içilir.
- Turp yemək qara ciyər fəaliyyətini yüksəldir.
- Yüksək təzyiqi aşağı salmaqda kömək edir.
- Tərkibində olan qlukosinatlar xərçəngin əmələ gəməsinə mane olur.
- Bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu təsirə malikdir.
- Diş ətini möhkəmləndirir.
- İştah açır.
- Ödqovucu təsirə malik olduğu üçün bağırsaqlqrın işini asanlaşdırır.
- Mədə-bağırsaq sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
- Qazçıxardıcı təsirə malikdir.
- Bağırsaqları dezinfeksiya edir.
- Xolisistitin müalicəsində faydası var.
- Antioksidant təsirə malikdir.
Turpun zərərləri:
Mədə yarası və mədədə başqa xəstəlikləri olan adamların çox turp yeməsi narahatçılığa səbəb ola bilər.
Böyrəkdaşı xəstəliyindən əziyyət çəkənlərə çox turp yemək olmaz. Çünki turpda çoxlu minerallar var.
Yod çatışmazlığından əziyyət çəkənlərə çox turp yemək məsləhət deyil.
100 qram turpun tərkibində olanlar:
- vitamin A, B1, C
- fosfor 31 mq
- kalsium 37 mq
- kalium130 mq
- protein 1,2 mq
- kalori 20.
Milli.Az / news.milli.az









Uşağın cinsiyyətini Çin təqvimi ilə hesablayın! - 95% DOĞRU
İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Azərbaycan toylarında yengə nə üçün lazımdır?
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Cinsi əlaqə zamanı nə etmək lazımdır?
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Bu 3 içki ömrü uzadır - Sübut edildi
C vitamininin ən yüksək mənbələri: Portağaldan daha zəngin 10 qida
Stomatoloq öpüşməyin dişlərə faydasından danışdı
Məşhur aktyoru öldürən sürücünün həbsi tələb olunur
'UNFORMAL'dan 'Avroviziya' iddiası: 'Təklif gələrsə, gedərik'
Ürək-damar xəstəliklərinin əsas səbəbi bu imiş