Tütün qəbulu ağciyər xərçənginin əsas risk faktorudur

Tütün qəbulu ağciyər xərçənginin əsas risk faktorudurSiqaret çəkmək insan orqanizmində bir sıra xəstəliklərə səbəb olur. Bununla yanaşı iştahsızlıq yaradaraq həzm prosesini çətinləşdirir, sümük boşluğu və digər problemlərə zəmin yaradır. Aparılan araşdırmalar göstərir ki, siqaretin tüstüsü insan orqanizmində 50 min beyin hüceyrəsini məhv edir. Lakin təəssüf ki, bir çoxları tütün məmulatlarından istifadəni həyatının ayrılmaz tərkib hissəsinə çevirib. Bunun səbəblərindən biri tütün məmulatlarının tərkibindəki nikotinin insanda asılılıq yaratmasıdır.
Milli.Az bildirir ki, Dövlət Gömrük Komitəsinin Tibbi Xidmət İdarəsi Elmi-Təcrübi Tədris Mərkəzinin mütəxəssisi Şəhla Mirzəzadə AZƏRTAC-a deyib: "Tütün qəbulu, nikotin səbəbindən insanın ürək-qan-damar, həzm sisteminə, mədəyə və ağciyərə birbaşa zəhərli təsir göstərir. Elm sübut edib ki, tütün istifadə edənlərdə kardioloji xəstəliklər, infarkt riski tütündən istifadə etməyənlərlə müqayisədə daha yüksək dərəcədədir. Uzun müddət siqaret çəkənlərdə tənəffüs yollarına ciddi zərər dəyir, nəticədə bir çox tənəffüs problemlərinə zəmin yaranmış olur. Ən vacibi isə tütün qəbulunun ağciyər xərçənginin əsas risk faktoru olduğu sübut olunub".
Tütün asılılığından xilas olmağın yolları barədə məlumat verən mütəxəssis deyib: "İlk növbədə hər şey iradədən asılıdır. Daha yaxşı olar ki, tütündən birdəfəlik imtina edilsin. Əgər ciddi asılılıq və yanaşı gedən xəstəliklər varsa gündəlik tütün qəbulunu azaldaraq tədricən imtina etmək tövsiyə olunur. Təbii ki, belə şəxslərdə imtina prosesinin həkim nəzarəti altında həyata keçirilməsi həm də mövcud xəstəliyin müalicəsi baxımından da yardımçı ola bilər. Amma unutmaq olmaz ki, birdəfəlik imtinada uğur göstəricisi daha yüksəkdir. Bu baxımdan tütündən istifadə edən şəxslər məqsədyönlü şəkildə imtina etmək üçün cəhd göstərməli, sağlam həyat tərzi sürməli, fiziki aktiv olmalı və sağlam qidalanmalıdırlar. Bunlar prosesə dəstək verəm məqamlardır."
Siqaretin törətdiyi fəsadların qarşısını almaq və gəncləri bu zərərli vərdişdən çəkindirmək üçün ölkəmizdə 18 yaşından aşağı olanlara tütün məmulatları satışı qadağan edilib. Tütün məmulatlarının reklamına da icazə verilmir.
Siqareti tərgidəndən sonra orqanizmdə baş verən dəyişikliklərdən danışan mütəxəssis bildirib: "İlk dəyişikliklər 20 dəqiqə sonra özünü büruzə verməyə başlayır, qan təzyiqi, ürək döyüntüləri stabilləşir, qan dövranı sürətlənməyə başlayır. İlk 8 saatda qanda oksigenin səviyyəsi normallaşır, infarkt riski azalır. 48 saat sonra qanda nikotinin səviyyəsi azalır. Üç gün sonra isə tənəffüs yolları və qida borusunun funksiyası yaxşılaşır. 12 həftə ərzində nikotin bədəndən tam şəkildə çəkilir, ağciyərlərin funksiyası bərpa edilir, əl və ayaqdakı keyimələr aradan qalxır".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1217   Tarix: 31 may 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Azərbaycanda minlərlə insan istifadə edir: İnfarkt riskini 53 faiz artırır

Alimlər elektron siqaret istifadəsinin ürək-damar sağlamlığı üçün ciddi risklər yaratdığını müəyyən ediblər. Aparılan elmi araşdırmalara görə, elektron siqaret istifadə edən şəxslərin infarkt keçirmə ehtimalı istifadə etməyənlərl

.

Təzyiq dərmanının tərkibində təhlükəli maddə aşkarlandı

ABŞ-da yüksək qan təzyiqinin müalicəsində istifadə olunan "Ziac" adlı dərmanla bağlı geniş miqyaslı geri çağırma prosesi başlayıb. xəbər verir ki, Qida və Dərman Administrasiyası (FDA) bildirir ki, adi laboratoriy

.

Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb

Bir çox insan telefonu tualetə apararkən riskləri belə nəzərə almadan bunu edir. Lakin getdikcə daha çox insan bu vərdişdən şüurlu şəkildə imtina edir. Səbəblər yalnız gigiyena ilə bağlı deyil; həmçinin cihaz asılılığın

.

Sağlam bildiyimiz təhlükə - ÖLDÜRƏ BİLƏR

Bəzi qidaların düzgün şəkildə qəbul edilməməsi sağlamlıq üçün ciddi riski yarada bilər. -ın məlumatına görə, onlardan biri çia toxumudur. Əgər bir qaşıq çia toxumu udularaq, dərhal ardından bir stəkan su içilərsə, toxumla

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Xəstəliyi olanlar Masazırdan ev almasınlar - Həkim riskləri AÇIQLADI

Son zamanlar xroniki xəstəliyi və ya yüksək qan təzyiqi olan şəxslərin Masazır kimi ərazilərdən ev almaması ilə bağlı fikirlər səsləndirilir. Bildirilir ki, bu cür yaşayış məntəqələri onların səhhətinə mənfi təsir göstər

.

Ürək hüceyrə terapiyasını daha təhlükəsiz edən YENİ ÜSUL

Amerikalı alimlər ürək hüceyrə terapiyasının təhlükəsizliyini artıran yeni yanaşma təqdim ediblər. xəbər verir ki, araşdırma "Science" jurnalında dərc olunub. Harvard Universitetinin tədqiqatçıları aşkar ediblə

.

Yeni il süfrəsinin bəzəyi olan salat zəhərlənmə verə bilər - Belə saxlayın

Mayonezlə hazırlanmış salatlar, xüsusilə də "Olivye" tez xarab olur və düzgün saxlanılmadıqda zəhərlənməyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Natalya Fomenkonun sözlərinə görə

turlar.az

həkim məsləhəti yay geyimləri 2025 yay kolleksiyasi cizgi filmləri gilasın faydası badimcan murebbesi hazirlanmasi veten haqqinda bayati kosmetika novruz bayramı burclerin uyumu brusell bakteriyası uzeyir novruza aid