Ürək sağlamlığı üçün çox faydalı ÇƏRƏZ
Ürək xəstəliyi dünyada bir nömrəli ölüm səbəbidir və bu problem son illərdə daha çox artıb.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, belə xəstəliklərin əsas günahkarları yüksək qan təzyiqi, normadan yüksək xolesterin səviyyəsi və siqaretdir. Bununla belə, meyvə, tərəvəz, tam taxıl, az yağlı ət və sağlam yağlarla zəngin pəhriz yemək ürək sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edir.
Bildirilir ki, xüsusilə qoz-fındıq ürək üçün sağlam yağların və zülalların aparıcı mənbəyi kimi tanınır. Onlar ürəyə faydalı yağlar, bitki mənşəli zülallar, lif və əsas mikroelementlərlə zəngindir.
Digərləri arasında qoz omeqa-3 yağ turşuları ilə zənginliyi ilə seçilir və bu baxımdan digər qoz-fındıqları geridə qoyur. Bu qoz-fındıq bir çox sağlamlıq faydası təmin edir.
Qoz və onların ürək üçün faydaları:
Onlar bədəndəki iltihabı azaltmaqda rol oynayan omeqa-3 yağ turşuları ilə yüklənir.
Xroniki iltihabın ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına kömək edə biləcəyini nəzərə alsaq, omeqa-3 əhəmiyyətli dərəcədə kömək edir.
Tədqiqatlar göstərir ki, bir ay ərzində gündə təxminən iki unsiya qoz yemək bədəndə omeqa-3 yağ turşularının səviyyəsini artırır.
Qoz ürək üçün faydalı yağların əla mənbəyidir. Bir unsiya qoz-fındıqda 18,5 qram yağ var, bunun 90%-i doymamış yağdır. Onların tərkibində 13,4 q çox doymamış və 2,5 q mono doymamış yağ var ki, bu da xolesterini aşağı sala və ürək xəstəliklərinin inkişafının qarşısını ala bilər.
Onlar lif və mikroelementlərlə zənginləşdirilmişdir. Qozun hər unsiyasında gündəlik tələbatınızın 7%-ni təşkil edən iki qram lif, həmçinin oksidləşdirici stress, iltihab və yüksək qan təzyiqi ilə mübarizə aparan fitosterollar və polifenollar da daxil olmaqla antioksidantlar var.
Milli.Az