Ürək üçün faydalı və zərərli qidalar hansılardır? - Həkim məsləhəti

Ürək üçün faydalı və zərərli qidalar hansılardır? - Həkim məsləhətiÜrək sağlamlığını qorumaq üçün yediklərimiz vacibdir - pəhrizimiz yağ turşuları (omeqa-3), vitaminlər, antioksidantlar və minerallar kimi sağlam maddələrlə zəngin olmalıdır.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, onlar xolesterolu, iltihabı azaltmağa kömək edir və orqan və damarların işini dəstəkləyir.
Kardioloqlar ürək sağlamlığı üçün faydalı qidalar arasında ilk növbədə yağlı balığı önə çəkirlər. Skumbriya, qızılbalıq və ya siyənəkdə omeqa-3 yüksəkdir.
Bu qidalar normal ürək ritmini saxlayır və damarlarda xolesterinin yığılmasının qarşısını alır. Həftədə ən azı iki dəfə istehlak edilməlidir ki, bu da aterosklerozun qarşısının alınması olacaq.
Bundan başqa yaşıl tərəvəzlər, giləmeyvə və sitrus meyvələri kimi antioksidantlarla zəngin meyvə və tərəvəzlər də faydalıdır. Sağlam qalmaq üçün gündə ən azı 400 q meyvə və tərəvəz yemək lazımdır.
Kardioloqlar deyirlər ki, həm qoz, həm də ləpəli bitkilər ürək üçün faydalıdır. Onların tərkibində xolesterolu və iltihabı azaldan çoxlu doymamış yağ turşuları və vitaminlər var. Gündə təxminən 30 qram miqdarında badam, qoz, kətan toxumu və balqabaq toxumu ürəyin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edəcək.
Bitki yağları da damarları dəstəkləyən sağlam yağ turşuları ilə zəngindir. Zeytun, kətan və balqabaq yağını salatlara və ya hazır yeməklərə gündə bir neçə dəfə bir xörək qaşığı əlavə etmək olar.
Dənli bitkilər xolesterolu azaltmağa və normal maddələr mübadiləsini dəstəkləməyə kömək edən B vitaminləri və lif ehtiva edir. Tədqiqatlar göstərir ki, pəhrizinə müntəzəm olaraq bu qidaları daxil edən insanların ürək xəstəliyindən əziyyət çəkmə ehtimalı daha azdır.
Ürəyin sağlamlığına zərərli qidalar arasında fastfudlar xüsusi qeyd olunur. Bu qidaların tərkibində yüksək miqdarda doymuş yağlar və trans yağlar var ki, bu da xolesterol səviyyəsini artırır və qan damarlarında tromblaşmanın inkişafına kömək edir, duz isə qan təzyiqini artırır.
Həddindən artıq şəkər və qazlı içkilər piylənməyə və şəkərli diabetə səbəb olur ki, bu da ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır. Şəkər qan damarlarının vəziyyətini də pisləşdirir.
İşlənmiş qidalarda çoxlu miqdarda duz və konservantlar var ki, bu da ürək və damar sağlamlığı üçün zərərlidir.
Doymuş yağlar qanda xolesterinin yığılmasına kömək edir və damarlarda trombun əmələ gəlməsinə və aterosklerozun inkişafına səbəb olur. Həddindən artıq duz qan təzyiqini, insult və ürək çatışmazlığı riskini artırır. Pəhrizdə şəkərin çox olması iltihabı və oksidləşdirici stressi təhrik edir, qan damarlarını zədələyir və qan laxtalanma riskini artırır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1393   Tarix: 05 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

Niyə səhərlər acqarına ilıq su içməliyik?

Son illər sağlam həyat tərzi ilə bağlı tövsiyələr arasında acqarına ilıq su içmək geniş yayılıb. xəbər verir ki, aparılan müşahidələr və elmi məlumatlar bu vərdişin həzm sistemi və ümumi orqanizm fəaliyyəti üçün müsbət təsirlə

.

İşə qaranlıqda gedib-gələnlərin daim depressiyada olma səbəbi açıqlandı

Alman alimlər səhər zəif işığın depressiyaya səbəb ola biləcəyini müəyyənləşdiriblər. xəbər verir ki, Alman tədqiqatçıların araşdırmasına görə səhər saatlarını zəif işıq altında keçirmək sağlam insanlarda depressiyaya xa

.

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu - Mütəxəssisdən tövsiyə

Qış aylarının gəlişi ilə birlikdə tənəffüs yolları infeksiyalarında, xüsusilə mövsümi qrip hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki, qulaq, burun və boğaz mütəxəssisi, dosent İsmayıl Öndər Uysal bildirib ki

.

Hər gün bir stəkan içən qocalmır

Kefirdəki bakteriya immun sistemin yaşlanmasını ləngidir. xəbər verir ki, Yaponiyanın Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdəki xüsusi  bakteriyanın immun sistemi yaşlanmasını ləngidiyini və bəzən geri çevirdiyini aşkar ediblər

.

Bunlar dəmir dərmanlarının təsirini azaldır

Dəmir preparatlarını qəhvə, çay, şərab və süd məhsulları ilə qəbul etmək onların mənimsənilmə effektivliyini azaldır. xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Yelena Şafranskaya məlumat verib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, qı

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

İnfarkt keçirənlərin ortaq vərdişi

Səhər oyandıqdan dərhal sonra fiziki aktivliyin olmaması infarkt keçirmiş insanlarda geniş rast gəlinən vərdişlərdən biridir. xəbər verir ki, bunu britaniyalı kardioloq Sana Sadoksay "Daily Mirror" nəşrinə açıqlamasınd

.

DİQQƏT ! Yuxuda pişik görmüsüzsə ..Ağır xəstəlik gözləyir

Yuxusunda pişik görən adamın, qadın və kişi cinsiyyətinə malik olmasına görə yuxunun təbirləri dəyişir. Əgər bu yuxunu görən adam bir kişisə, bu kişinin normal həyatında diqqətsiz bir şəxsiyyətə sahib olduğu, ətrafındak

turlar.az

toy makiyaji sekilleri qadin dunyasi kosmetika mehsullari 2025 geyim mahuddan tikilen kishi ust geyimi intim məktəb saclarin horulmesi kosmetika oglan evi hakistalar layla sirniyatlar ikizler