Ürək üçün faydalı və zərərli qidalar hansılardır? - Həkim məsləhəti

Ürək üçün faydalı və zərərli qidalar hansılardır? - Həkim məsləhətiÜrək sağlamlığını qorumaq üçün yediklərimiz vacibdir - pəhrizimiz yağ turşuları (omeqa-3), vitaminlər, antioksidantlar və minerallar kimi sağlam maddələrlə zəngin olmalıdır.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, onlar xolesterolu, iltihabı azaltmağa kömək edir və orqan və damarların işini dəstəkləyir.
Kardioloqlar ürək sağlamlığı üçün faydalı qidalar arasında ilk növbədə yağlı balığı önə çəkirlər. Skumbriya, qızılbalıq və ya siyənəkdə omeqa-3 yüksəkdir.
Bu qidalar normal ürək ritmini saxlayır və damarlarda xolesterinin yığılmasının qarşısını alır. Həftədə ən azı iki dəfə istehlak edilməlidir ki, bu da aterosklerozun qarşısının alınması olacaq.
Bundan başqa yaşıl tərəvəzlər, giləmeyvə və sitrus meyvələri kimi antioksidantlarla zəngin meyvə və tərəvəzlər də faydalıdır. Sağlam qalmaq üçün gündə ən azı 400 q meyvə və tərəvəz yemək lazımdır.
Kardioloqlar deyirlər ki, həm qoz, həm də ləpəli bitkilər ürək üçün faydalıdır. Onların tərkibində xolesterolu və iltihabı azaldan çoxlu doymamış yağ turşuları və vitaminlər var. Gündə təxminən 30 qram miqdarında badam, qoz, kətan toxumu və balqabaq toxumu ürəyin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edəcək.
Bitki yağları da damarları dəstəkləyən sağlam yağ turşuları ilə zəngindir. Zeytun, kətan və balqabaq yağını salatlara və ya hazır yeməklərə gündə bir neçə dəfə bir xörək qaşığı əlavə etmək olar.
Dənli bitkilər xolesterolu azaltmağa və normal maddələr mübadiləsini dəstəkləməyə kömək edən B vitaminləri və lif ehtiva edir. Tədqiqatlar göstərir ki, pəhrizinə müntəzəm olaraq bu qidaları daxil edən insanların ürək xəstəliyindən əziyyət çəkmə ehtimalı daha azdır.
Ürəyin sağlamlığına zərərli qidalar arasında fastfudlar xüsusi qeyd olunur. Bu qidaların tərkibində yüksək miqdarda doymuş yağlar və trans yağlar var ki, bu da xolesterol səviyyəsini artırır və qan damarlarında tromblaşmanın inkişafına kömək edir, duz isə qan təzyiqini artırır.
Həddindən artıq şəkər və qazlı içkilər piylənməyə və şəkərli diabetə səbəb olur ki, bu da ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır. Şəkər qan damarlarının vəziyyətini də pisləşdirir.
İşlənmiş qidalarda çoxlu miqdarda duz və konservantlar var ki, bu da ürək və damar sağlamlığı üçün zərərlidir.
Doymuş yağlar qanda xolesterinin yığılmasına kömək edir və damarlarda trombun əmələ gəlməsinə və aterosklerozun inkişafına səbəb olur. Həddindən artıq duz qan təzyiqini, insult və ürək çatışmazlığı riskini artırır. Pəhrizdə şəkərin çox olması iltihabı və oksidləşdirici stressi təhrik edir, qan damarlarını zədələyir və qan laxtalanma riskini artırır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1238   Tarix: 05 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Stress və yorğunluğu azaldır - Əsəbləri sakitləşdirir

Jenşen qədim zamanlardan bəri Çin xalq təbabətində istifadə edilən bitkilərdən biridir. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki,  bu bitkinin insan sağlamlığına çoxlu faydaları və töhfələri var. Jenşenin faydalarını təqdi

.

Alimlər HIV-ə çarə tapdılar

Avstraliyada yerləşən Doherty İnstitutunun alimləri HIV-in müalicəsi istiqamətində mühüm elmi irəliləyiş əldə ediblər. Tədqiqatçılar "LNP X" adlandırılan yeni lipid nanopartikullar hazırlayıb. Bu hissəciklər vasitəsil

.

Təzyiqi aşağı salan ən yaxşı MEYVƏ

Damarları tıxayan xolesterolu azaltmaq üçün həkimlər manqo yeməyi məsləhət görür.   xəbər verir ki, diyetoloq Jessika Haggens manqonun damarlara təsirindən danışıb. "Onun tərkibində ürək-damar sisteminin düzgün işləməs

.

Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?

Yuxular hələ də sirri açılmayan qaranlıqla dolu dünyadır. Yuxu əsrlərdən bəri araşdırılan, həm alimlərin, həm də mistika ilə məşğul olanların cavabını tapmaq istədiyi tapmacadır. Fərqli və rəngarəng yuxular bəzən də cinsəlikl

.

Uşaqlara şokolad verilməlidir?

Şokoladı sevməyən uşaq yəqin ki, çətin tapılar. . Uşaqların bir çoxunda bu məhsulu yemək alışqanlıq halını alıb. Şokoladın uşaqlara müsbət, mənfi təsirləri nələrdir? . Çox şokolad yeməyin ziyanı varmı? . Pediatr Mətanət Əliyev

.

Dolğular bədəndə hansı hallarda çürüyə bilər?

Son dövrlərdə estetik və tibbi məqsədlərlə istifadə olunan dolğuların bədənə uzunmüddətli təsirləri müzakirə mövzusu olaraq qalır. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, düzgün tətbiq edilməyən və ya keyfiyyətsi

.

Bu konfetləri yeməyin - Tərkibində xərçəng yaradan maddə tapıldı

Britaniyada məşhur "Jolly Rancher" konfetləri ilə bağlı təcili geri çağırış elan edilib. xəbər verir ki, buna səbəb tərkibində xərçənglə əlaqələndirilən maddələrin tapılmasıdır. Qida Standartları Agentliyinin (FSA

.

Dubay şokoladları ilə bağlı saxta məhsul xəbərdarlığı – Ölümcül risk var

Birləşmiş Krallığın Qida Standartları Agentliyi (FSA) Dubayda məşhurlaşmış viral şokoladlarla bağlı saxta və təhlükəli məhsullar barədə xəbərdarlıq yayıb. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, sosial şəbəkələrdə populyarlı

.

Xərçəng xəstələrinin sayı niyə çoxalır?

"Xərçəng xəstəliyinin dinamikasında artım müşahidə olunur". Xəzər TV-yə istinadən məlumat verir ki, bunu Səhiyyə naziri Teymur Musayev deyib. Nazir bildirib ki, 2022-ci ildə dünyada xərçəngə 20 milyon yeni tutulm

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az hamilelikde qidalanma gelinlikler toy gecesi kolbasa hazirlanmasi ilhamə qasımova qazan kotleti şəxsi inkişaf turpun nağlı baldiza aid haxisda banan bayati efsaneler