Uşaqlar kolbasa verməyin - XƏBƏRDARLIQ

Uşaqlar kolbasa verməyin - XƏBƏRDARLIQİşlənmiş ət xərçəngə səbəb ola bilər.
Kolbasa bişirmə prosesində xərçəngə səbəb ola biləcək maddələr əmələ gəlir. 
Milli.Az xarici mediaya istinadla bildirir ki, bunu tibb elmləri namizədi, həkim İrina Baranova xatırladıb. O, heç vaxt özünə və övladlarına kolbasa almadığını bildirib.
Həkimin sözlərinə görə, kolbasaların tərkibindəki konservantlar, ləzzət artırıcılar, stabilizatorlar və digər xammallar məhsulun saxlanma müddətini uzatmalı və görünüşünü yaxşılaşdırmalıdır. Amma emal zamanı onun tərkibində orqanizmə zərərli olan maddələr əmələ gəlir. Onların müntəzəm istifadəsi ilə bağırsaq və mədə xərçəngi riski artır.
Baranova kolbasaların uşaqlar üçün xüsusilə ciddi təhlükə yaratdığını da qeyd edib.
"Kolbasa sadəcə "tez yemək" deyil, onların tərkibində xərçəngə tutulma riskini artıran əlavələr var", - həkim vurğulayıb.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) ilk dəfə 2015-ci ildə emal olunmuş və qırmızı ətin təhlükələrini rəsmi olaraq bəyan edib.
O, vetçina, kolbasa, sosiska və digər emal edilmiş ət məhsullarını kanserogenlərin birinci qrupuna aid edib.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, qalın bağırsaq və mədə xərçəngi daha çox inkişaf edir.
Kanserogenlərin birinci qrupuna siqaret çəkmək və asbest də daxildir, lakin ÜST qeyd edir ki, bu, onların hamısının eyni dərəcədə təhlükəli olması demək deyil.
Eyni hesabatda ÜST qeyd edib ki, emal olunmuş ətin xərçəngə səbəb olmasına dair qəti sübut yoxdur.
Müstəqil tədqiqat təşkilatı Global Burden of Disease Project hesab edir ki, yüksək səviyyədə işlənmiş ətin hər il təxminən 34.000 xərçəng ölümü ilə əlaqələndirilir.
Həmçinin 2015-ci ildə CBS News ÜST-nin hesabatındakı çatışmazlıqları qeyd edib. Bunlara işlənmiş ət yemək və xərçəngin inkişafı arasında birbaşa əlaqəni müəyyən etmək üçün tədqiqatın olmaması daxildir. Üstəlik, təşkilat hansı məhsulların daha çox kanserogen olduğunu qeyd etməyib.
2023-cü ildə ÜST, emal edilmiş ətin xərçəngə səbəb olduğu qiymətləndirməsini davam etdirib. Belə ki, işlənmiş ət istehlakı və meyvə-tərəvəzin az qəbulu, oturaq həyat tərzi, piylənmə, siqaret və həddindən artıq spirtli içki qəbulu kolorektal xərçəngin səbəbləri kimi müəyyən edilib. Bununla belə, istehlak edilən emal olunmuş ətin miqdarı ilə bağlı ÜST-dən hələlik rəsmi tövsiyələr yoxdur.
Əvvəllər Harvard Universitetinin İctimai Sağlamlıq Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, işlənmiş qırmızı ət yemək demansiyanın inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Həftədə iki porsiya işlənmiş qırmızı ət yemək, onu az yeyənlərlə müqayisədə demansiya inkişaf riskini 14 faiz artırır. Maraqlıdır ki, bir porsiya işlənmiş ətin sağlam alternativi ilə (məsələn, qoz-fındıq və paxlalılar) əvəz edilməsi demansiya riskini 23 faiz azaldır. /Lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 766   Tarix: 30 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Civəli termometrlərin apteklərdə tapılmamasının səbəbləri

Bir sıra apteklərdə civəli termometr tapmaq mümkün deyil. Civəli termometrlərin bəzi apteklərdə tapılmamasının bir neçə səbəbi ola bilər. Ən əsas səbəb,civə tərkibli termometrlərin təhlükəsizlik riskləri yaratmasıdır. xəbə

.

"TikTok"da gündəm olan bu oyuncaq nadir psixi xəstəlik TƏHLÜKƏSİ YARADIR

"TikTok"da gündəm olan sızanaq sıxılması ilə bağlı oyuncaqlar uşaqlarda və onların analarında patomimiya adlı nadir psixi xəstəlik təhlükəsi yaradır. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Mash" "Telegram"

.

Gecələr saat 2-3 arasında oyanan şəxslərin nəzərinə - Bu səbəbdən imiş

Gecə yarısı- xüsusən saat 2-3 radələrində oyanmaq bir çox insan üçün adi hala çevrilib. Lakin bunun dəqiq səbəblərini heç kim əminliklə bilmir. xəbər verir ki, bunun əsas səbəbləri arasında stres, hormonal balanssızlıq, narahatlı

.

Ağıllı və çalışqan uşaqlar necə qidalanırlar?

Ağıllı və çalışqan uşaqların düzgün qidalanması onların beyin funksiyalarını və ümumi sağlamlıqlarını dəstəkləmək üçün çox önəmlidir. Bəs uşaqları necə düzgün qidalandıraq ? . xəbər verir ki, balıq, yumurta, qoz, təzə meyv

.

Ac qalmağın inanılmaz FAYDALARI

Ac qalmaq, xüsusilə də aralıqlı oruc (intermittent fasting) və uzun müddətli aclıq kimi metodlarla düzgün tətbiq edildikdə, orqanizmə bir sıra faydalar verə bilər. Bu faydalar həm metabolik, həm də ümumi sağlamlıq baxımında

.

Diş sağlamlığınız üçün bu qidalara üstünlük verin

Dişlərin sağlamlığını qorumaq yalnız düzgün diş fırçalama və müntəzəm diş həkimi ziyarətləri ilə deyil, həm də düzgün qidalanma ilə mümkündür. Dişləri güclü və sağlam saxlamaq üçün bəzi qidaların istehlakı çox vacibdir. 

.

Allergiyaya qarşı 6 təbii üsul

Allergiya bədənin xarici maddələrə (allergenlərə) qarşı həddindən artıq reaksiyaya verdiyi bir vəziyyətdir. Bu maddələr adətən zərərsizdir, amma immun sistemində bəzi insanlar üçün qeyri-adi bir reaksiyaya səbəb olur. Allergi

.

Niyə hər gün duş qəbul etməməlisiniz – FƏSADLARI

Hər gün duş qəbul etmək gigiyenik vərdiş kimi görünsə də, əslində dəri və ümumi sağlamlıq üçün bəzi mənfi təsirlərə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, tez-tez duş almaq aşağıdakı fəsadlara yol aç

.

Hər 12 nəfərdən birində var - Su içməyənlərə XƏBƏRDARLIQ

Hər 12 nəfərin birində rast gəlinən böyrək daşları əzab verici ağrılarla və ani başlayan ciddi şikayətlərlə həyatımızı mənfi təsir edə bilər. Ürəkbulanma, qusma və dözülməz ağrılar, çox vaxt təcili yardımın çağırılmasın

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az toy makiyaji sekilleri qadin sayti geyim və ayaqqabılar kivi murebbesi qiz usagini acmaq qarasin qizlar ucun makiyaj psixoloji məsləhətlər vicdan sanamalar suni mayalanma novruz bayramına aid bakışta gunay