Uşaqlar kolbasa verməyin - XƏBƏRDARLIQ

Uşaqlar kolbasa verməyin - XƏBƏRDARLIQİşlənmiş ət xərçəngə səbəb ola bilər.
Kolbasa bişirmə prosesində xərçəngə səbəb ola biləcək maddələr əmələ gəlir. 
Milli.Az xarici mediaya istinadla bildirir ki, bunu tibb elmləri namizədi, həkim İrina Baranova xatırladıb. O, heç vaxt özünə və övladlarına kolbasa almadığını bildirib.
Həkimin sözlərinə görə, kolbasaların tərkibindəki konservantlar, ləzzət artırıcılar, stabilizatorlar və digər xammallar məhsulun saxlanma müddətini uzatmalı və görünüşünü yaxşılaşdırmalıdır. Amma emal zamanı onun tərkibində orqanizmə zərərli olan maddələr əmələ gəlir. Onların müntəzəm istifadəsi ilə bağırsaq və mədə xərçəngi riski artır.
Baranova kolbasaların uşaqlar üçün xüsusilə ciddi təhlükə yaratdığını da qeyd edib.
"Kolbasa sadəcə "tez yemək" deyil, onların tərkibində xərçəngə tutulma riskini artıran əlavələr var", - həkim vurğulayıb.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) ilk dəfə 2015-ci ildə emal olunmuş və qırmızı ətin təhlükələrini rəsmi olaraq bəyan edib.
O, vetçina, kolbasa, sosiska və digər emal edilmiş ət məhsullarını kanserogenlərin birinci qrupuna aid edib.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, qalın bağırsaq və mədə xərçəngi daha çox inkişaf edir.
Kanserogenlərin birinci qrupuna siqaret çəkmək və asbest də daxildir, lakin ÜST qeyd edir ki, bu, onların hamısının eyni dərəcədə təhlükəli olması demək deyil.
Eyni hesabatda ÜST qeyd edib ki, emal olunmuş ətin xərçəngə səbəb olmasına dair qəti sübut yoxdur.
Müstəqil tədqiqat təşkilatı Global Burden of Disease Project hesab edir ki, yüksək səviyyədə işlənmiş ətin hər il təxminən 34.000 xərçəng ölümü ilə əlaqələndirilir.
Həmçinin 2015-ci ildə CBS News ÜST-nin hesabatındakı çatışmazlıqları qeyd edib. Bunlara işlənmiş ət yemək və xərçəngin inkişafı arasında birbaşa əlaqəni müəyyən etmək üçün tədqiqatın olmaması daxildir. Üstəlik, təşkilat hansı məhsulların daha çox kanserogen olduğunu qeyd etməyib.
2023-cü ildə ÜST, emal edilmiş ətin xərçəngə səbəb olduğu qiymətləndirməsini davam etdirib. Belə ki, işlənmiş ət istehlakı və meyvə-tərəvəzin az qəbulu, oturaq həyat tərzi, piylənmə, siqaret və həddindən artıq spirtli içki qəbulu kolorektal xərçəngin səbəbləri kimi müəyyən edilib. Bununla belə, istehlak edilən emal olunmuş ətin miqdarı ilə bağlı ÜST-dən hələlik rəsmi tövsiyələr yoxdur.
Əvvəllər Harvard Universitetinin İctimai Sağlamlıq Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, işlənmiş qırmızı ət yemək demansiyanın inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Həftədə iki porsiya işlənmiş qırmızı ət yemək, onu az yeyənlərlə müqayisədə demansiya inkişaf riskini 14 faiz artırır. Maraqlıdır ki, bir porsiya işlənmiş ətin sağlam alternativi ilə (məsələn, qoz-fındıq və paxlalılar) əvəz edilməsi demansiya riskini 23 faiz azaldır. /Lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 672   Tarix: 30 dekabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Saxta spirt zəhərlənməsi zamanı nə etməli? - 5 maddə

Saxta spirt zəhərlənməsi çox təhlükəli ola bilər və vaxtında müdaxilə etməmək ölümcül nəticələrə yol aça bilər. Saxta spirtlərin tərkibində etil spirtinin (alkol) əvəzinə metanol və digər zəhərli maddələr ola bilər ki, bunla

.

Kətan toxumunun faydaları

Kətan toxumu, sağlamlıq üçün bir çox fayda təmin edən və qida dəyərləri ilə zəngin olan bir superfood (superqida) sayılır. kətan toxumunun bəzi faydalarını təqdim edir:. Omega-3 yağ turşuları: Kətan toxumu, xüsusilə alfa-linoleni

.

Gündə bir fincan pivənin faydaları

Orta dərəcədə pivə istehlakı qlükoza metabolizması prosesini yaxşılaşdırmağa və insulin səviyyəsini azaltmağa kömək edə bilər. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, Çindən olan tədqiqatçıların apardığı bir araşdırmay

.

Bayram günlərində necə qidalanmalıyıq?

"Bayram günlərində qidalanma rejimində edilən səhvlər sağlamlıq problemlərinə səbəb olan mühüm mövzudur". xəbər verir ki, bu fikirləri 93 FM dalğasında yayımlanan "Sağlam radio"da qastroenteroloq Emi

.

Makaronun faydaları

Makaron dünyada məşhur yeməklərdən biridir. Mənşəyi İtaliya olan makaron dünyanın bir çox fərqli mədəniyyətində özünəməxsus bir yerə malikdir və bir çox fərqli reseptlərdə istifadə olunur. qafqazinfo-ya istinadən xəbər veri

.

Taxta qaşıqlar bu xəstəliklərə yol açırmış

Mətbəxdə tez-tez istifadə etdiyimiz və əksər insanların metal qaşıqlardan daha sağlam variant olduğunu düşündüyü taxta qaşıqların zərərli olduğu ortaya çıxıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər tavaların cızılmasının qarşısın

.

Yeni il süfrəsinin zərərli məhsulları: Uzaq durun

Yeni il süfrəsində mütləq zərərli məhsullar arasında spirtin adını çəkmək olar. Bu barədə qastroenteroloq Yekaterina Kaşux bildirib. RT ilə söhbətində o qeyd edib ki, spirt əslində zəhərdir və bunun üçün təhlükəsiz dozala

.

Qarabaşaq, ləpə və qəhvənin orqanizmə inanılmaz faydaları

Qarabaşaq, ləpə və qəhvə sağlamlıq üçün müxtəlif faydalar təqdim edən təbii qidalar sırasındadır. xəbər verir ki, hər biri özünəməxsus xüsusiyyətləri ilə orqanizmə müsbət təsir göstərir. Qarabaşaq: Qarabaşaq myüksək protei

.

Tox saxlayan qidalar arıqlamağa kömək edir

Pəhriz saxlayarkən ən vacib şey ölçülü yeməkdir. Köhnə yemək vərdişləri bu vəziyyəti çətinləşdirir. Bu problemi aradan qaldırmağın ən asan yolu pəhriz zamanı tox saxlayan qidalardan istifadə etməkdir. sizə tox saxlayan qidalarl

turlar.az

sonxeber.az qadin dunyasi gözəllik məhsulları geyim şəkilləri ev dekorasiyası bayatilar vetene aid uşaq yeməkləri şorba reseptləri oxatan itburnu qardasa aid haxistalar rus dilini oyrenek 2ci ders ziyafet geyimleri