Uşaqlarda osteoxondroz

Uşaqlarda osteoxondrozUşaqlarda baş verən bu qrup xəstəliklər ostexondropatiyalar adlanır. Uşaq osteoxondropatiyaları uşaq yaşlarında boyun inkişafının ləngiməsi, sümüklərin hissəvi inkişafdan qalması ilə özünü biruzə verir. Bu zaman sümüklərdə deformasiyalar baş verir, qığırdaq toxuma nekrozlaşır. Xəstəliyin qığırdaq toxumada inkişaf etməsində infeksiyanın rolu olduğu söylənilir. Mütəxəssislər müxtəlif infeksiyaların müxtəlif sümüklərdə osteoxondropatiya səbəb olduğunu söyləyirlər.
Xəstəliyin əlamətləri tədricən inkişaf edir. Əvvəlcə sümüklərdə sızıldayıcı ağrılar, hərəkətlərin çətinləşməsi, qəfil yıxılmalar, ayaqların bir-birinə dolaşmaları baş verir. Bu dövrdə uşaqlar və yeniyetmələrdə güclü ağrılar və axsamaq müşayiət edilmir. Bu zaman adətən valideyinlər həkimə müraciət etmirlər.
Bir müddət sonra isə oynaqlarda gözlə görünən deformasiyalar meydana çıxmağa başlayır və əksər valideyinlər bu zaman həkimə müraciət edirlər. Bu dövrdə uşaqlar bel hissələrdə yorğunluqdan, ağrıdan şikayət edirlər. Osteoxondropatiyalı uşaqlar ayaq üstə durmağa çətinlik çəkirlər və daima özlərinə oturmağa yer axtarırlar, çünki onların ayaq üstə çox dayanmağa heyi olmur. Sonrakı dövrlərdə xəstəliyin əlamətləri kəskinləşməyə bvaşlayır, ağrılar və deformasiyalar artır. Onurğanın deformasiyası kifoz xəstəliyinin inkişafına səbəb olur. Xəstəliyin əsas əlamətləri aşağıdakılardır:
* yorğunluq
* ətraflarda ağrılar
* onurğanın deformasiyası
* aşağı ətrafların deformasiyası
* axsamaq.
Xəstəliyin əmələ gəlməsində irsi faktorun, müxtəlif travmaların, anadangəlmə onurğa beyin patologiyalarının, onurğanı qidalandıran
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1257   Tarix: 05 sentyabr 2020
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

.

Bahalısı da, 2 manatlığı da eyni işi görür, aldanmayın - Həkim

Bahalı diş fırçaları düşündüyünüz qədər fərq yaratmır. xəbər verir ki, bunu hollandiyalı stomatoloq parodontoloq Tima Tomassenin deyib. Alim müxtəlif klinik tədqiqatları müqayisə edərək adi və elektrikli fırçaların təsirin

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğu

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

turlar.az

yay geyimləri 2025 geyim və ayaqqabılar gözəllik məhsulları artiq cekiden azad olmaq masaj üzdə civzələr kətə kosmetika rəksanə itburnu hakışdalar haqisda xanim.az