Uşaqlarda ürək qüsurları

Uşaqlarda ürək qüsurlarıDünyada uşaqlar və böyüklər arasında ürək qüsuru olan və ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərin sayı hər il artır. Ürək qüsurları anadangəlmə və qazanılmış olur. Uşaqlar arasında isə ən çox rast gəlinəni anadangəlmə olanlardır. Dünya üzrə hər il 1 milyon dan artıq körpə anadangəlmə ürək qüsuru ilə doğulur. Azərbaycanda isə həmin rəqəm minə bərabərdir.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, həkim-kardioloq Oqtay Musayev bunun müxtəlif səbəblərdən yarandığını deyir: "Ana bətnində bətndaxili inkişaf zamanı ananın keçirdiyi stres və xəstəliklər, qidalanma və ekoloji faktorlar bəzi genetik qüsurlarda əhəmiyyət daşıyır, bəzi hallarda isə bətndaxili dövrdə xüsusi manipulyasiyalarla qüsurlara müdaxilə etmək mümkün olur. Lakin əsas müalicə taktikası doğuşdan sonra başlanılır. Qüsura müdaxilə etmək və korreksiyaetmə dövrü düzgün təyin olunmalıdır. Bəzi qüsurlar var ki, ona doğuşdan dərhal sonra və yaxud körpə dünyaya gəldiyi ilk günlərdə müdaxilə edilməlidir, çünki uşağın həyatı üçün təhlükə yaranır. Bəzi qüsurlar zamanı isə uşağın müəyyən yaş həddinə qədər böyüməsini gözləmək lazım gəlir".
Həkim-kardioloqun sözlərinə görə, bir çox əlamətləri uşaqlarda ürək qüsurunun göstəricisi hesab etmək olar: "Doğuş və ya hamiləlik vaxtı ürək müayinəsi aparılmayıbsa, körpə vaxtlarda və ya böyümə çağında hərəkət etməyə başlayanda, yaxud da südəmər dövrdə qidalanmasının geri qaldığını və çəkisinin çoxaldığını hiss etdikdə, uşaq tez-tez tənəffüs yolu xəstəliklərinə mübtəla olanda, ağlayanda, iməkləməyə başlayanda burun-ağız bölgəsində, çox ağlayarkən əllərində və qulaqlarında göyərmələr olanda uşağın ürəyində qüsur ola biləcəyindən şübhələnmək lazımdır".
Bətndaxili dövrdən başlayaraq, anadangəlmə ürək qüsurlarına diaqnoz qoyulması sonradan yarana biləcək təhlükəli əməliyyat risklərini də aradan qaldırır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1118   Tarix: 31 dekabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Şəkərsiz" şirin qida və içkilər xərçəng yaradır - Açıqlama

"Şəkərsiz" şirin qida və içkilər xərçəng yarada bilər. xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Maria Matveeva bildirib. Onun dediyinə görə "şəkərsiz" məhsullar sağlamlıq üçün o qədər də faydalı deyil və uzu

.

Cəmi 3 ədəd yemək orqanizmi başdan-ayağa gücləndirir

Mütəxəssislərin fikrincə, ən faydalı qoz illərdir bildiyimiz adi qoz deyil, Braziliya qozudur. Selenium, omeqa-3 yağ turşuları, vitamin və minerallarla zəngin olan bu qida immuniteti gücləndirir, dərini cavan saxlayır v

.

Payız yaxınlaşır: Qripdən necə qorunaq?

Payız fəsli ilə birlikdə qrip və digər virus infeksiyalarının yayılma riski artır. Sağlam qalmaq və xəstəliklərdən qorunmaq üçün bəzi sadə, lakin vacib qaydalara riayət etmək vacibdir. xəbər verir ki, şəxsi gigiyena qaydaların

.

Qəfil yemək istəyi xərçəngin əlaməti ola bilər - DİQQƏT

Britaniyalı alimlər qəfil yemək istəyinin bəzi xərçəng növləri ilə əlaqəli ola biləcəyini açıqlayıb. xəbər verir ki, "Daily Mail" qəzetinin yazdığına görə, şokolad, pizza və ya limon kimi qidalara ani həvəsin yaranmas

.

Bu qidalar üzdə sızanaq yaradır - Açıqlama

Soyuq fəsillər yaxınlaşdıqca üz dərisinə düzgün qulluq daha da vacib olur. xəbər verir ki, dermatoloq Qalina Amosovanın açıqlamasına görə səpkilərin qarşısını almaq üçün ilk növbədə üzü düzgün təmizləmək lazımdır. "Yumşa

.

Az yeyirəm, ancaq arıqlamıram. Niyə? - Dietoloq sirri açıqladı

Təkcə porsiyaları kiçiltməklə arıqlamaq mümkün deyil. xəbər verir ki, bunu Dietoloq-endokrinoloq Alena Barredo bildirib. Bir çox insan porsiyalarını azaltsa və şirniyyatdan uzaq durmağa çalışsa da, çəkisi eyni qalır və y

.

Göbələkdən zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etməliyik?

Son illər payız aylarında göbələk zəhərlənmələri ilə bağlı hallar artıb. . xəbər verir ki, əsasən, meşəlik və dağlıq ərazilərdən toplanan yabanı göbələklərin düzgün tanınmaması bir çox hallarda ağır fəsadlara, hətta ölüml

.

Kolbasa və sosiskalar xərçəng yaradır

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, emal olunmuş ət məhsulları, xüsusilə də kolbasa və sosiskalar müntəzəm şəkildə qəbul edildikdə sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, bu məhsulları

.

Turşu xərçəng riskini azaldır

Əhalinin böyük bir hissəsi turşuların mədə üçün yaxşı olmadığına inanaraq istehlak etməkdə tərəddüd edir. Bununla belə, onların ləzzətindən əlavə, ümumi sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olduğu ortaya çıxıb. . xəbər verir ki

turlar.az

yay geyimləri 2025 geyim və ayaqqabılar makiyaj etmek qaydalari 2025 geyim qadın sağlamlığı sonsuzluq və onun müalicəsi necə hamilə qalmaq olar kosmetika hakışta gəncə usaq geyimleri dolça haxisdalar