Uşaqları vaxtından əvvəl qocaldan qidalar - JAMA Network

Uşaqları vaxtından əvvəl qocaldan qidalar - JAMA Networkİspaniya alimlərinin son elmi araşdırmalarının nəticələri sensasiya yaradıb.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, 3-6 yaş arası 1426 uşaq arasında keçirilən analizdə ultraemal edilmiş qidaların uşaqlara necə təsir etdiyi araşdırılıb.
Bu qidalar "zibil qidalar" hesab edilir.
JAMA Network Open dərgisində çap olunan nəticələrə görə, ultraqidalar orqanizmin ümumi vəziyyəti və metobolizmi dəyişir.
Kardiometobolik xəstəliklər - diabet, ürək-damar və piylənmə başlayır.
Artıq bu kimi metobolik pozulmalar uşaq yaşdan erkən başlayır və getdikcə artır.
Həkim nutrisoloq İqor Sitokov uşaqların bədənini zibil qabına çevirməyimizdən danışıb:
"Uşaq sağlamlığı üçün düzgün qidalanma hava-su kimidir. Bu qidalar uşaq orqanizmini qocaldır:
şəkər, şirniyyat, market meyvə şirələri, qazlı şirin içkilər - şokolad, konfet, pirojna, tort, peçenye, səhər tezbazar uşaq yeməkləri, sıyıqları, süni əlavələr olan yoqurt, batonlar, trans yağlar, marqarinlə zəngin qidalar, fast-fud, yüksək kalorili yağlı qidalar- çips, suxarılar, kartof fri, qızarmış toyuq əti həzm sistemindən tutmuş hormonal balansa kimi pozur".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 798   Tarix: 27 may 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Mədə yanmasına səbəb ola biləcək qidalar

Mədə yanması döş qəfəsində və boğaz nahiyəsində hiss olunan yanğı və ağrılı hisslərlə müşahidə olunur. xəbər verir ki, bu vəziyyət adətən mədə şirəsinin tərkibindəki duz turşusu və fermentlərin mədədən yuxarıda yerləşən qid

.

Qəhvə içib yatanlar yuxuda da stress keçirirmiş

İnsan yuxuda da stress keçirə bilər. xəbər verir ki, bu barədə kardio­loq Aurelio Roxas məlumat verib. "Yuxu zamanı bədənin müəyyən vəziyyətləri gündəlik stressin əlaməti ola bilər. Biləklərin bükülməsi və yumruqları

.

100 baldan 99-nu qazandı: Ən sağlam çay məlum oldu

Dünyada sağlam həyat tərzi sürətlə yayılır və bir çoxları hansı çayın daha faydalı olduğu ilə maraqlanır. İngiltərədə qidalanma elmi sahəsində aparılan son araşdırma isə çay dünyasında böyük diqqət çəkib. Sınaqdan keçirilə

.

Turşudan sonra bu əlamətlər yaransa həkimə gedin, yoxsa

Ev şəraitində ət və digər məhsulları konservləşdirmək botulizm təhlükəsini artırır. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt Nadejda Çernışova danışıb. "Botulizm bakteriyasını məhv etmək üçün 120C temperatur lazımdı

.

Çayı şirin edənlərin nəzərinə - bu xəstəliyə səbəb olurmuş

Çaya şirin qatmaq zərərsiz görünə bilər, amma uzun müddət istifadə olunduqda ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.  xəbər verir ki, gün ərzində içilən bir neçə stəkan çaya atılan şəkər tozu və ya qənd fərqinə varmada

.

Bu hissin zəifləməsi qocalığın əsas əlamətidir

Yaşlı insanlarda qoxu hissinin zəifləməsi ürəyin işemik xəstəliyi riskini yüksəldə bilər. xəbər verir ki, bu nəticəyə ABŞ-ın Miçiqan Dövlət Universitetinin alimləri gəlib. Araşdırmanın nəticələri "JAMA Otolaryngology"

.

"Kişilər performans üçün dərman atır, amma bilmirlər ki, arıqlamaq bəs edir"

Uroloq Rodriqo Braz kişilərdə erektil disfunksiya ilə əlaqəli xəstəliklər barədə danışıb. xəbər verir ki, "Metropoles" nəşrinə açıqlamasında həkim bu problemin bir çox hallarda şəkərli diabet və ürək-damar sistem

.

Məşhur sızanaq dərmanı şizofreniya riskini azaldırmış

Elm dünyasını təəccübləndirən yeni araşdırma antibiotiklərin beyin sağlamlığına təsiri ilə bağlı fikirləri dəyişə bilər. xəbər verir ki, Edinburgh Universitetinin, eləcə də Finlandiya və İrlandiya alimlərinin apardığı genişmiqyasl

.

"Payızda xəstələnməmək istəyirsinizsə naharda kələm turşusu yeyin"

Payızın sonuna yaxın orqanizm hava və işıq dəyişikliklərinə uyğunlaşmağa çalışır və bu dövrdə çoxları özünü yorğun hiss edir. xəbər verir ki, bunu endokrinoloq və qidalanma mütəxəssisi Darya Xaykina deyib. "Sağlamlığı

turlar.az

yay kolleksiyasi reseptler gözəllik məhsulları gözəl saçlar həyat stili ana və uşağın ev məktəbi displaziya kosmetika üzeyir hacıbəyli intim munasibetler irem derici namiq qaraçuxurlu məsəllər