Vitaminlər və immunitet: Nələr uşaqlarda immuniteti gücləndirir?

Vitaminlər və immunitet: Nələr uşaqlarda immuniteti gücləndirir?Bağça və məktəbdə uşaqlar tez-tez rast gəlinən yoluxucu xəstəliklərə məruz qalırlar. Uşaqlarda immunitetin möhkəmlənməsi üçün mikrob və bakteriyalara da ehtiyac var. Uşaq yaşadığı mühit və insanlarla nə qədər əlaqəlidirsə, immuniteti bir o qədər güclü olur.
Bu barədə Erkən Uşaqlıq Dövründə İnkişaf layihəsinin (UNICEF və Heydər Əliyev Fondunun Regional İnkişaf İctimai Birliyinin birgə icra etdiyi layihə) məqaləsində bildirilir. Qeyd olunub ki, qarşılaşdığımız bu infeksiyaların 80 faizi viral infeksiyalardır. Lazımsız antibiotiklərdən istifadə edildikdə uşağın mədə-bağırsaq və boğaz florası pozulur və bununla da uşaqda bakterial müqavimət zəifləyə, allergiya və astma əmələ gələ bilər.
Mütəxəssislər bildirib ki, uşaqlıqda immunitetin gücləndirilməsi yetkinlik dövründə sağlam bir həyat sürmək üçün böyük əhəmiyyət daşıyır: "Sağlam qidalanma ilə yanaşı, uşaqların sağlam mühitdə böyüməsi immunitetin inkişafında mühüm rol oynayır. Sağlam mühit isə həddindən artıq gigiyenik mühit demək deyil.
Tərəvəz və meyvələrin tərkibindəki antioksidant, beta karotin, C, E vitaminləri və selenium, sink kimi mikro elementlər, qırmızı və yaşıl bibər, brokoli, kələm, kərəviz, turp, ispanaq kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, balıq və qozun tərkibindəki Omega 3 yağları immuniteti gücləndirir.
Portağal, naringi, kivi və limon C vitamini ilə zəngindir. Gündə ən az 1 portağal, 1 kivi və ya 2 naringi uşağın gündəlik C vitamini ehtiyacını təmin edir.
Meyvə şirələri vitaminlə orqanizmi təmin etsə də, meyvənin tərkibində lif və digər minerallar olduğundan meyvələri yeməyə üstünlük verilməlidir. A vitamini ilə zəngin olan əncir, beta karotinlə zəngin ərik kimi yaz meyvələri qışda qurudulmuş şəkildə uşağa verilə bilər.
Probiotiklər ağız yolu ilə alınan canlı mikroorqanizmlərdir. Bağırsaqda yerləşirlər, zərərli bakteriyalardan qoruyur və həzm etməyə kömək edirlər. Süd məhsulları - qatıq, ayran, kefir və s. probiyotiklərlə zəngindir. Xüsusilə evdə hazırlanmış süd məhsullarına üstünlük verilməlidir.
Sarımsaq, soğan, banan, bütün tərəvəzlər, dənli bitkilər və paxlalılar immuniteti möhkəmləndirən ərzaqların qrupundadır. Protein tərkibli qidaların əsas mənbəyi olan ət uşağın böyüməsini dəstəkləyir".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1124   Tarix: 17 oktyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

101 yaşlı qadın uzunömürlülüyünün sirrini AÇIQLADI - FOTO

Böyük Britaniyada 101 yaşını qeyd edən Coys Linas uzunömürlülüyünün gizlinini bölüşüb. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Linas gənclik illərində atasına fermada yardım edib, daha sonra ayaqqabı fabrikində çalışıb

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

turlar.az

adlarin menasi geyim şəkilləri gözəllik məhsulları dieta moruğun faydasi yuxuyozmalar müxtəlif kosmetika vətən haqqında bayatılar kokelmek vetene aid bayatilar xanim.az faydalı bilgilər