Vitaminlər və immunitet: Nələr uşaqlarda immuniteti gücləndirir?

Vitaminlər və immunitet: Nələr uşaqlarda immuniteti gücləndirir?Bağça və məktəbdə uşaqlar tez-tez rast gəlinən yoluxucu xəstəliklərə məruz qalırlar. Uşaqlarda immunitetin möhkəmlənməsi üçün mikrob və bakteriyalara da ehtiyac var. Uşaq yaşadığı mühit və insanlarla nə qədər əlaqəlidirsə, immuniteti bir o qədər güclü olur.
Bu barədə Erkən Uşaqlıq Dövründə İnkişaf layihəsinin (UNICEF və Heydər Əliyev Fondunun Regional İnkişaf İctimai Birliyinin birgə icra etdiyi layihə) məqaləsində bildirilir. Qeyd olunub ki, qarşılaşdığımız bu infeksiyaların 80 faizi viral infeksiyalardır. Lazımsız antibiotiklərdən istifadə edildikdə uşağın mədə-bağırsaq və boğaz florası pozulur və bununla da uşaqda bakterial müqavimət zəifləyə, allergiya və astma əmələ gələ bilər.
Mütəxəssislər bildirib ki, uşaqlıqda immunitetin gücləndirilməsi yetkinlik dövründə sağlam bir həyat sürmək üçün böyük əhəmiyyət daşıyır: "Sağlam qidalanma ilə yanaşı, uşaqların sağlam mühitdə böyüməsi immunitetin inkişafında mühüm rol oynayır. Sağlam mühit isə həddindən artıq gigiyenik mühit demək deyil.
Tərəvəz və meyvələrin tərkibindəki antioksidant, beta karotin, C, E vitaminləri və selenium, sink kimi mikro elementlər, qırmızı və yaşıl bibər, brokoli, kələm, kərəviz, turp, ispanaq kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, balıq və qozun tərkibindəki Omega 3 yağları immuniteti gücləndirir.
Portağal, naringi, kivi və limon C vitamini ilə zəngindir. Gündə ən az 1 portağal, 1 kivi və ya 2 naringi uşağın gündəlik C vitamini ehtiyacını təmin edir.
Meyvə şirələri vitaminlə orqanizmi təmin etsə də, meyvənin tərkibində lif və digər minerallar olduğundan meyvələri yeməyə üstünlük verilməlidir. A vitamini ilə zəngin olan əncir, beta karotinlə zəngin ərik kimi yaz meyvələri qışda qurudulmuş şəkildə uşağa verilə bilər.
Probiotiklər ağız yolu ilə alınan canlı mikroorqanizmlərdir. Bağırsaqda yerləşirlər, zərərli bakteriyalardan qoruyur və həzm etməyə kömək edirlər. Süd məhsulları - qatıq, ayran, kefir və s. probiyotiklərlə zəngindir. Xüsusilə evdə hazırlanmış süd məhsullarına üstünlük verilməlidir.
Sarımsaq, soğan, banan, bütün tərəvəzlər, dənli bitkilər və paxlalılar immuniteti möhkəmləndirən ərzaqların qrupundadır. Protein tərkibli qidaların əsas mənbəyi olan ət uşağın böyüməsini dəstəkləyir".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1138   Tarix: 17 oktyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu - Mütəxəssisdən tövsiyə

Qış aylarının gəlişi ilə birlikdə tənəffüs yolları infeksiyalarında, xüsusilə mövsümi qrip hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki, qulaq, burun və boğaz mütəxəssisi, dosent İsmayıl Öndər Uysal bildirib ki

.

Ayaq göbələyi necə keçir? Ayaq göbələyinə nə kömək edir?

Ayaq göbələyi geniş yayılmış dəri problemlərindən biridir və ayaq dərisində müəyyən göbələk növlərinin çoxalması nəticəsində yaranır. Ən çox barmaqların arasında müşahidə olunsa da, növündən asılı olaraq ayağın üst hissəsində

.

Dəri niyə qaşınır? – 15 ən yayılmış səbəb

ərinin qaşınması bir çox xəstəlik və orqanizmdə baş verən pozulmaların ilk əlaməti ola bilər. Bəzi hallarda bu simptom ciddi xəstəliklərin başlanğıcı kimi ortaya çıxır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, səbəbsiz və uzunmüddətl

.

İsti su ilə çimənlərə pis xəbər

Dəri həkimi duşda düzgün yuyunma qaydasını açıqlayıb. xəbər verir ki, dəri həkimi Nikoll Negbenebor bildirib ki, insanların əksəriyyəti duşda səhv üsullarla yuyunurlar. Onun sözlərinə görə duşda əsas məqam suyun düzgün temperaturudur

.

Bişmiş kələmə süd əlavə edin - Aşpazlar belə edir

Peşəkar aşpazların kələm bişirərkən tez-tez müraciət etdiyi bir üsul diqqət çəkib. xəbər verir ki, məlum olub ki, bişmiş kələmə süd əlavə edilməsinin həm dad, həm də sağlamlıq baxımından mühüm səbəbləri var. Mütəxəssisləri

.

Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir

Toyuq ətindəki rənglər həm ət yağlılığı, həm də təzəlik səviyyəsi barədə ipucu verir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə ağımtıl və açıq çəhrayı ənglər adətən yağlılıq və birləşdirici toxumaların paylanmasın

.

Çay deyil, meyvədir

Berqamot çay kimi tanınsa da, əslində, onun sitrus bitkisi olduğundan çoxları xəbərsizdir. Bir versiyaya görə, onu seleksiya nəticəsində əldə ediblər. Başqa bir versiyaya görə, berqamot hibrid deyil, portağalın mutasiyas

.

Bunlar dəmir dərmanlarının təsirini azaldır

Dəmir preparatlarını qəhvə, çay, şərab və süd məhsulları ilə qəbul etmək onların mənimsənilmə effektivliyini azaldır. xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Yelena Şafranskaya məlumat verib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, qı

turlar.az

adlarin menasi geyim seçimi reseptler findiq yaginin faydalari soyuqdəymə müalicə qidalanma qaydaları qadinin arxadan olmasi kosmetika bürclər insan şəkərbura atalar sözü qizliq perdesi