Xərçəng, diabet, infarkta səbəb olan maddə tapıldı - Hər evdə var

Xərçəng, diabet, infarkta səbəb olan maddə tapıldı - Hər evdə varYeni elmi araşdırma plastik məhsullarda geniş şəkildə istifadə olunan ftalatların ürək xəstəliklərindən ölüm riskini artırdığını ortaya qoyub.
Milli.Az xəbər verir ki, araşdırmaya görə, xüsusilə 55-64 yaş qrupundakı ürək xəstəliklərindən ölənlərin 13 faizinin səbəbi bu kimyəvi maddələrlə əlaqələndirilir.
Losyonlar, şampunlar, qida qablaşdırmaları və digər gündəlik məhsullarda rast gəlinən ftalatlar insan orqanizmində hormonal pozuntulara səbəb olan "endokrin pozucular" kimi tanınır. Mütəxəssislər bu maddələrin piylənmə, hipertoniya və nəticə olaraq infarkt, insult və ölüm riskini artırdığını bildirirlər.
Ftalatlar nədir və harada tətbiq olunur?
Ftalatlar əsasən plastik məhsulları daha elastik və dayanıqlı etmək üçün istifadə olunur. Bu maddələr PVC materiallarda, döşəmə və divar örtüklərində, oyuncaqlarda, kosmetik vasitələrdə və elektrik kabellərində geniş yer tutur. Uşaqlarda bu maddələrə məruz qalma erkən yetkinlik, sonsuzluq və xərçəng kimi ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Qadınlarda süd vəzi xərçəngi, erkən menopoz və menstruasiya pozuntuları, kişilərdə isə sperma keyfiyyətinin və sayının azalması ilə əlaqələndirilir. Hamiləlik dövründə ftalatlara məruz qalma isə doğulacaq uşaqlarda IQ səviyyəsinin aşağı düşməsi ilə nəticələnə bilər.
Tədqiqatçılar ftalatların istifadəsinə daha ciddi nəzarət və istehsal prosesində şəffaflıq tələb edirlər. Qeyd edək ki, ftalat istifadəsinə dair bəzi qadağalar olsa da, bu maddə hələ də qlobal miqyasda geniş yayılmış olaraq qalır.
Fidan
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 973   Tarix: 02 may 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu vaxta qədər yoluxucu olduğu bilinmirdi - Qadınlardan kişilərə keçirmiş

Prostatitin yoluxucu ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edilib. xəbər verir ki, xroniki prostatit cinsi əlaqə zamanı partnyora keçə bilən bakteriyalarla bağlı ola bilər. Bu barədə uroloq, ali kateqoriyalı həkim Sergey Korolyov danışıb

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Niyə gündə üç dəfə yemək vacibdir? - Diyetoloqdan xəbərdarlıq

Gündə üç dəfə qidalanmadan imtina orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, diyetoloq və qastroenteroloq Viktoriya bildirib ki, qida qəbulları arasındakı fasilə yuxu vaxtı istisna olmaqla

.

Alimlər uzunömürlülüyün sirrini AÇIQLADILAR

Yüz il və daha artıq yaşayan adamlar uzunömürlülüklərinə görə həyat tərzlərindən daha çox genetik kodlarına minnətdar olmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, İtaliyada uzunömürlülərin genlərini araşdıran ekspertlərin kəşflər

.

Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir

Toyuq ətindəki rənglər həm ət yağlılığı, həm də təzəlik səviyyəsi barədə ipucu verir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə ağımtıl və açıq çəhrayı ənglər adətən yağlılıq və birləşdirici toxumaların paylanmasın

.

Zibil qablarından gələn qoxuya SON

Evimizdə istifadə etdiyimiz zibil qabları zamanla içərisində bakteriyaların yaranması səbəbindən pis qoxu yaymağa başlaya bilər. Zibil qabları yuyulsa belə, bu qoxu çox vaxt tam aradan qalxmır. xəbər verir ki, qoxunun evi

.

Niyə gündə mütləq 3 dəfə yemək yeməliyik?

Gündə üç dəfə yeməkdən imtina insanın maddələr mübadiləsini pozaraq hormon balansına mənfi təsir göstərə və qida maddələrinin çatışmazlığına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq və endokrinoloq Viktoriy

.

Tünd şokolad bioloji yaşı azaldırmış

Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan teobromin hüceyrələrin qocalma sürətini yavaşladaraq bioloji yaşı azalda bilər. xəbər verir ki, London Kral Kolleci tərəfindən aparılan tədqiqatda, qanında teobromin səviyyəsi yüksə

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari hamilelikde qidalanma yay geyimləri 2025 dini geyimler edebi janrlar konservləşdirilmiş məhsullar merlin monro kosmetika kahfe fali azerbaycanli is adami amerikada gullelendi baliq ginekoloq xanim.az