Xərçəng yaradan əsas qidadır - Hər kəs bəh-bəhlə yeyir: Onkoloq xəbərdarlıq etdi
Məşhur onkoloq bağırsaq xərçəngi riskini artıran iki qidanı açıqlayıb.
Milli.Az xəbər verir ki, bunlar demək olar ki, hər evdə olan emal edilmiş ətlər, yəni, kolbasa və sosislərdir.
Professor Charles Swanton sağlam olmayan və həddindən artıq işlənmiş qidaların xərçəngə tutulma riskini vurğulayıb. Araşdırmalar göstərib ki, hər gün emal edilmiş ət istehlak edən şəxslərdə bağırsaq xərçənginə tutulma riski 40% yüksəkdir. Bunun əsas səbəblərindən biri, ətlərdəki nitratların zərərli birləşmələrə çevrilərək hüceyrələrə ziyan vurmasıdır.
Son illərdə yaşı 45-dən az olan şəxslərdə xərçəngə yoluxma hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Vanderbilt Universitetindən Dr. Cathy bu artımın qeyri-sağlam qidalanma ilə əlaqəli digər xəstəliklər - yüksək təzyiq, diabet və yüksək xolesterol - ilə bağlı olduğunu deyib. Dünya Xərçəng Araşdırma Fondunun mütəxəssisi Matthew Lambert isə şirniyyat, çips, qazlı içkilər kimi qidalarının lif və əsas qidalanma maddələri daşımadığını bildirib. Bu cür qidalar piylənməyə və hormonal disbalansa səbəb olur ki, bu da xərçəng riskini artırır.
İsmayıl
Milli.Az









Keçmiş ərimin bu addımına görə uşaqlarım havada qalıblar
Uşağın cinsiyyətini Çin təqvimi ilə hesablayın! - 95% DOĞRU
Azərbaycan toylarında yengə nə üçün lazımdır?
Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?
Cinsi əlaqə zamanı nə etmək lazımdır?
Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı
İshalın gizli səbəbləri: allergiya, ferment çatışmazlığı və daha nələr…
Süni mayalanma qorxusu aradan qalxır - Həkim hormonlarla bağlı mifləri qırdı
Musiqi önəmli tərbiyyə üsuludur' - Əməkdar artist
Xatundan eşq etirafı: 'Sən mənim son eşqimsən
Uşağın xatirinə boşanmamaq... - Seçim doğru, yoxsa?
Məşhur müğənni təcili əməliyyat olundu