Xoş ətri və dadı ilə süfrənizə rəng qatan ƏDVİYYATLARIN FAYDALARI

Xoş ətri və dadı ilə süfrənizə rəng qatan ƏDVİYYATLARIN FAYDALARIŞirniyyatlara və yeməklərə əlavə ləzzət qatan ədviyyalar, sağlamlıq üçün də olduqca faydalıdır.
Qədim dövrlərdən bəri şəfa mənbəyi olaraq istifadə edilən ədviyyatlar, bu gün də bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu təsir göstərir və yaranma risqini aşağı salır.
Milli.Az Lent.az-a istinadən təkcə dadı ilə deyil eyni zamanda sağlamlığa faydası ilə seçilən bir neçə ədviyyatı sizə təqdim edir.
Sarıkök
Sarıkök tərkibindəki antioksidan birləşmələr sayəsində sağlamlıq üçün vacib bir ədviyyatdır. Tərkibi yod, fosfor, dəmir, kalsium, C, B1, B2, B3 vitaminlər ilə zəngindir.
Təzə sıxılmış sarıkök şirəsi müxtəlif dəri xəstəliklərinin sağalmasına kömək edir.
O müxtəlif xərçəng xəstəliyi növlərində də müalicəvi təsir göstərir. Öd kisəsi xəstəlikləri olan insanların sarıkök istifadə etməsi tövsiyyə olunmur.
Darçın
Darçın xoş ətri və ləzzəti ilə bərarər, tərkibi faydalı vitamin və mikroelementlərlə zəngindir. O immun sistemini gücləndirir, orqanizmin virus və mikroblara qarşı müqavimtini artırır. Soyuqdəymə və qrip zamanı darçından faydalanmaq olar. O eyni zamanda stress və narahatlığı aradan qaldırmağa da kömək edir.
Zəncəfil
Zəncəfil qədim zamanlardan bu yana möcüzəvi sağlamlıq vasitəsi kimi istifadə edilir. O həzmi yaxşılaşdırır, qan dövranını sürətləndirir və bədən temperatorunu tarazlaşdırır. Tərkibi faydalı mineral və vitaminlərlə zəngin olan bu ədviyyatın tənəffüs yolu, şəkərli diabet kimi xəstəliklərin müalicəsində istifadəsi müsbət nəticə verir.
Zəfəran
Azərbaycanda istifadəsi olduqca populyar olan bu ədviyyatın tərkibində 150-dən çox xüsusi maddə var. C vitamini, maqnezium, dəmir, kalsiumla zəngin olan zəfəran qandakı şəkərin miqdarını tənzimləyir. Arıqlamaq istəyənlər üçün də istifadəsi oldqca əlverişlidir, çünki, iştahı azaldır. Bundan əlavə o, xərçəng risqini azaldır. Lakin hamilələr üçün zəfərandan istifadə etmək təhlükəli hesab olunur.
İstiot
Gündəlik məişətdə istiotun bir neçə növündən (ağ, qara yaxud qırmızı istiot) istifadə olunur. İstiot potasium, maqnezium, dəmir, C vitamini və faydalı minerallarla zəngindir. Öskürək, soyuqdəymə və qripin qarşısını almağa, həzm sistemini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Diş çürüməsinə qarşı istifadəsi də olduqca effektivdir.
Hil
Hil efir yağları, kalsium, fosfor, maqnezium, sink, dəmir, B qrupu vitaminləri, C vitamini ilə zəngindir. O, orta əsrlərdə Asiyada dərman kimi istifadə edilir və apteklərdə satılırdı. Məhz bu səbəbdən də hil, "Kralların ədviyyatı" adlandırılır.
Hil təbii antiseptik hesab edilir və mikrobları məhv etmə gücünə sahibdir. O, ağızdan gələn pis qoxunu aradan qaldırır, həzm sistemini yaxşılaşdırır, xərçəng risqini azaldır.
Milli.Az  /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1217   Tarix: 19 iyul 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yayda soyuqdəymə: İsti havada insanlar niyə xəstələnir?

Soyuqdəymə adətən qış fəslilə əlaqələndirilsə də, bir çox insan elə yayın qızmar günlərində bu xəstəliyə tutulur. Bəs isti havada virusla yoluxmaq necə mümkün olur? . xəbər verir ki, ukraynalı pediatr Darya Vlasenko bu sual

.

Qadınlara bir, kişilərə ayrı dərd olub – Həkim qorxulu xəstəlikdən DANIŞDI

Hormonal Pozuntu - bu problem getdikcə ciddi təhlükəyə çevrilib. Hazırda dünyanı öz cənginə alan bu dərd əvvəllər tək-tük insanlarda, daha çox isə yaşlılarda görünürdü. Hormon pozğunluğu ən birinci şəkərli diabetə səbəb olurdu

.

Qısa müddətdə necə arıqlamaq olar - AÇIQLAMA

Müasir cəmiyyətdə gözəllik standartlarının və sürətli nəticə gözləntilərinin artması insanların qısa müddətdə arıqlamağa çalışmasına səbəb olur. Xüsusilə bayram və xüsusi günlər ərəfəsində insanlar ideal bədən formasına çatma

.

Qiyməti 30 qəpiyə düşdü: Damarları açır, şəkəri tənzimləyir, mikrobları qırır

Adana, Türkiyə - Türkiyənin mühüm kənd təsərrüfatı bölgələrindən olan Adanada erkən soğan yığımına başlanılıb. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, ötən illə müqayisədə bu il soğanın həm məhsuldarlığı artıb, həm d

.

1 qaşıq yeyənlər 10 il xəstələnmir - Bəhməz deyil

Tarix boyu sağlamlığın simvolu sayılan bəhməz bu gün özünə güclü bir alternativ qazanıb. Söhbət son dövlər daha çox istifadə edilən üzüm marmeladından gedir. . xəbər verir ki, dəmir, antioksidant və vitaminlərlə zəngin ola

.

Yeməkdən əvvəl dondurma yemək olar? - Mütəxəsisslərdən XƏBƏRDARLIQ

Yaz aylarının yaxınlaşması ilə birlikdə, dondurma sevənlərin sayının artacağı şübhəsizdir. Lakin yay aylarının istilərində bəzən insanlar bu soyuq və şirin qidanın vaxtı ilə necə istehlak edilməsi mövzusunda suallar verir

.

Ölümcül virus yayıldı - 9 milyon insan təhlükədə

"Aspergillus fumigatus" adlı ölümcül göbələk növü yayılır. xəbər verir ki, alimlər bu patogenin Afrika və Cənubi Amerikadan şimala doğru hərəkət edərək, milyonlarla insanın sağlamlığını təhlükə altına ata biləcəyin

.

İmtahandan əvvəl bu meyvəni yeyin - Zehniniz açılacaq

Zehni performansınızı artırmaq istəyirsinizsə, qəlyanaltınıza bu qidanı əlavə etməyiniz tövsiyə olunur. xəbər verir ki, "Food & Function" jurnalında yayımlanan yeni araşdırmaya görə, hər gün 50 qram qoz yemə

.

İllərlə zərərlidir deyib yeməyə imkan verməyiblər - Əslində çox faydalı imiş

"İstədiyiniz qədər kabab yeyə bilərsiniz, amma yanında çörək və ya düyü yeməyin". xəbər verir ki, bunu Prof. Dr. Canan Karatay deyib. Onun sözlərinə görə yağlardan qorxmağa ehtiyac yoxdur, çünki bədəni kökəldə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az aksessuarlar geyim necə seçməli geyim seçimi qadın aksesuarları infeksion xestelikler kişi geyimləri 2025 qadın sinəsi hakisda burcler haqqinda kökəlmək üçün gozde olar efsaneler