Xroniki qastrit

Xroniki qastritXroniki qastrit, mədənin selikli qişasında bir sıra morfoloji dəyişikliklərin inkişafı ilə xarakterizə olunan uzunmüddətli gedişə malik xəstəlikdir.
Təsnifatı:
Müxtəlif kriteriyalara əsasən təsnif olunur:
Etioloji faktora görə:
Mikroblu
- Helicobacter pylori
Mikrobsuz
- Autoimmun
- Alkoqollu
- Prezeksiyadan sonrakı
- Qeyri steroid iltihabəleyhinə preparatların təsiri nəticəsində
- Kimyəvi agentlərin təsiri ilə şərtlənən
Tipinə görə:
- Qeyri-atrofik (tip B, səthi, antral diffuz, hipersekretor)
- Atrofik (tip A, mədə cismindən diffuz, B12 vitamin defisitli anemiya ilə assosiasiya edən)
Lokalizasiyasına görə:
- Antral qasrit
- Mədə cismi qastriti
- Panqastrit
Xroniki qeyri-atrofik (helikobakterli) qastrit xroniki qastritin ən çox rast gəlinən formasıdır.
Epidemiologiyası: Yoluxma fekal-oral və oral-oral yolla baş verir. İnkişaf etmiş ölkələrdə əhalinin 50%-dən çoxunda inkişaf edir ki, bu zaman yoluxma ən çox uşaq, yeniyetmə, həmçinin də cavan yaşlarda əmələ gəlir.
Helikobakter pylori-nin məskunlaşması, sonradan isə sonradan isə sahibinin orqanizmində inkişaf etməsinə imkan verən bir neçə faktorlar məlumdur.
- Çıxıntılar (bığcıqlar) Helikobakter pyloriyəmədə şirəşi və selik qatında hərəkət etməsinə imkan yaradır.
- Helikobakret pylori mədənin epitel hüceyrələrinin plazmolemmasına bitişməyə və bu hüceyrələrin sitoskletinin komponentlərini parçalamağa qabildir.
- Helikobakter pylori ureaza və katalaza ifraz edir.Ureaza mədə şirəsində olan sidik gövhərini parçalayır ki, bu zaman mikrobun əhatəsində Ph-2 artır və Helikobakter pylori-ni mədənin turş mühitini bakteriasid təsirdən qoruyur.
- Helikobakter pylori bəzi immun reyaksiyaları, xüsusən də faqositozu ləngitməyə qabildir.
Helikobakter pylorinin patogenliyi - Bir neçə mexanizm mövcuddur ki, bunların da köməyi ilə Helikobacter pylori xəstəliyinin inkişafı baş verir.
Xəstəliyin əlamətləri xəstəliyin əlamətlərindən, mədənin secretor funksiyasından, iltihabi prosesin yerləşdiyi yerdən asılıdır. Xəstəlik gənc yaşlarda başlayır, xəstələrin mədə nahiyyəsində ağrılar və dispeptik sindromlar olur. Ağrı intensiv  xarakter daşıyır, tutma şəklində olur. Bəzən ağrılar yeməkdən dərhal sonra baş verir, pəhriz pozulduqda əmələ gəlir.
MÜALİCƏSİ: Müalicəsi pəhrizdən, turşuluğu azaldan, həzmi normallaşdıran dərmanlardan ibarətdir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1162   Tarix: 22 sentyabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Təzyiq dərmanının tərkibində təhlükəli maddə aşkarlandı

ABŞ-da yüksək qan təzyiqinin müalicəsində istifadə olunan "Ziac" adlı dərmanla bağlı geniş miqyaslı geri çağırma prosesi başlayıb. xəbər verir ki, Qida və Dərman Administrasiyası (FDA) bildirir ki, adi laboratoriy

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

Uşaqdan böyüyə hamı bəh-bəhlə yeyir - Beynin düşməni olan 6 qida

Nevroloqlar beynə ən zərərli olan 6 qidanı açıqlayıb. xəbər verir ki, nevroloqlar beynin uzunmüddətli fəaliyyətini zəiflədən 6 gündəlik qidanı müəyyənləşdirib. Mütəxəssislər bu məhsulların həm geniş istifadə edildiyini, hə

.

Hansı kosmetoloqlardan razı qalmısız? - SORĞU

Son dövlər vətəndaşların kosmetoloqlardan şikayət halları artmaqdadır. şikayətləri nəzərə alaraq sorğu keçirir. Razı və narazı qaldığınız kosmetoloqların adlarına "Facebook" səhifəmizdəki sorğuda qeyd edə bilərsiziniz.

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Sinə xərçənginin də dərmanı tapıldı

Təhlükəli növ döş xərçənginin təkrarlanma riskini azaltmaq üsulu tapılıb. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin (Los-Anceles) alimləri erkən mərhələdə hormonlara həssas döş xərçənginin təkrarlanma ehtimalını əhəmiyyətl

turlar.az

kosmetoloq geyim dəbləri toy makiyaji sekilleri tənəffüs orqanları analiq məktəbi mayasiz pizza xemiri seks pozasi kosmetika hakista turpun nağlı veten qurd xəstəliklərinə qarşı mualicə tərəzi