Xurmanı çox yeyənlərə zərəri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Xurmanı çox yeyənlərə zərəri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQXurma çoxlarının parlaq dadı və zəngin qida tərkibinə görə sevdiyi dadlı və sağlam meyvədir. Tərkibində maqnezium, kalium, A və C vitaminləri var və qış mövsümündə onu bir çox meyvələr arasında sevimli edən xoş şirin dadı var.
Bununla belə, xurmanın çoxsaylı faydalarına baxmayaraq, potensial sağlamlıq problemlərindən yayınmaq üçün bilməli olduğunuz vacib cəhətlər var.
Milli.Az-ın məlumatına görə, həkimlər qeyd edir ki, xurmanın böyük miqdarda istehlakı ciddi fəsadlara səbəb ola bilər. Bunun əsas səbəbi meyvədə taninlərin olmasıdır - mədənin məzmunu ilə qarşılıqlı əlaqədə olduqda, fitobezoarlar adlanan sıx topaqlar əmələ gətirə bilən xüsusi maddələr.
Fitobezoarlar nədir və niyə təhlükəlidirlər?
Fitobezoarlar mədə və ya bağırsaqlarda taninlər kimi həll olunmayan hissəciklərin yığılması nəticəsində yaranan sərt formasiyalardır. Xurmanı çox miqdarda yemək onların əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər ki, bu da öz növbəsində mədə-bağırsaq traktının tıxanmasına səbəb ola bilər. Bu, kəskin bağırsaq və ya mədə tıkanıklığı kimi özünü göstərə bilən təhlükəli bir vəziyyətdir.
Bu ağırlaşmanın əlamətlərinə aşağıdakılar daxil ola bilər:
• şiddətli qarın ağrısı;
• ürəkbulanma və qusma;
• uzun müddət defekasiyanın olmaması;
• şişkinlik.
Bəzi hallarda problem təcili tibbi yardım tələb edir. Bir fitobezoar ciddi maneə törədirsə, kütləni çıxarmaq üçün laparotomiya kimi əməliyyat tələb oluna bilər. Nadir hallarda vəziyyət daha da ağırlaşa bilər ki, bu da digər ciddi sağlamlıq nəticələrinə səbəb ola bilər.
Ölçüyə riayət etmək vacibdir
Həkimlərin əməl etməyi tövsiyə etdiyi əsas qayda xurma istehlakında ehtiyatlılıqdır. Bu meyvənin az bir hissəsi tərkibindəki vitamin və mineralların yüksək olması səbəbindən orqanizmə fayda verə bilər. Bununla belə, həddindən artıq istehlak, xüsusilə acqarına, fitobezoarların inkişaf riskini artırır.
Belə problemlərin qarşısını almaq üçün həkimlər məsləhət görür:
• Xurmanın istehlakını gündə 1-2 meyvə ilə məhdudlaşdırın.
• Ac qarına xurma yeməkdən çəkinin.
• Həzm prosesini yaxşılaşdırmaq üçün kifayət qədər su içmək.
• Meyvə yedikdən sonra hisslərinizə diqqət edin. Narahatlıq yaranarsa, xurmadan müvəqqəti imtina etmək daha yaxşıdır.
Xurmanın faydaları
Potensial risklərə baxmayaraq, xurma normada istehlak edildikdə sağlam bir meyvə olaraq qalır.
• İmmuniteti yaxşılaşdırır. Tərkibindəki yüksək miqdarda C vitamini sayəsində xurma immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir.
• Antioksidantlarla zəngindir. Vitamin A və digər maddələr hüceyrələri zədələnmədən və vaxtından əvvəl qocalmadan qorumağa kömək edir.
• Ürək-damar sisteminin fəaliyyətini təşviq edir. Meyvənin tərkibindəki maqnezium və kalium qan təzyiqini normallaşdırmağa və ürək sağlamlığını qorumağa kömək edir.
• Həzmi yaxşılaşdırır. Xurmanın tərkibindəki lif normada istehlak edildikdə mədə-bağırsaq traktının işini normallaşdırmağa kömək edir.
Xurma, sağlamlığınızı yaxşılaşdırmaq üçün rasionunuza daxil edilə bilən dadlı və sağlam bir meyvədir. Bununla belə, həddindən artıq istehlak ciddi problemlərə, xüsusən də fitobezoarların əmələ gəlməsinə və bağırsaq tıxanmasına səbəb ola bilər. Bu cür fəsadların qarşısını almaq üçün mülayim şəkildə yeyin və sağlamlığınıza zərər vermədən xurmadan həzz alın./lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 594   Tarix: 17 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qan qrupundan olan insanlar çox yaşayırlar

İnsan ömrü və sağlamlığı ilə bağlı aparılan araşdırmalar nəticəsində 0 qan qrupunun daha uzun ömür və sağlam həyat üçün üstünlük təmin etdiyi müəyyənləşib. xəbər verir ki, araşdırmalara görə 0 qan qrupuna malik şəxsləri

.

Soyuqdəymədən qoruyan 5 möcüzəvi təbii üsul

Son dövrlərdə soyuqdəymə və qrip hallarının artması sağlamlıq mütəxəssislərinin diqqət mərkəzindədir. Xüsusilə qış aylarında, soyuq havanın təsiri və insanların qapalı məkanlarda daha çox vaxt keçirməsi səbəbindən virusla

.

Hansı qəhvə xərçəng riskini artırır?

Hazır qəhvə ən məşhur içkilərdən biridir. Bununla belə, araşdırmalar göstərir ki, həddindən artıq istehlak bəzi xərçəng növlərinin riskini artıra bilər. -ın xarici KİV-ə istinadla xəbərinə görə, təhlükə hazır qəhvənin tərkibindək

.

Portağal qabığının gözlənilməz faydalı xüsusiyyəti

Nigeriyalı tədqiqatçılar aşkar ediblər ki, portağal qabığı həzm prosesini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, həm də bağırsaqda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir. -a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı tədqiqatın nəticələr

.

Xurmanı çox yeyənlərə zərəri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Xurma çoxlarının parlaq dadı və zəngin qida tərkibinə görə sevdiyi dadlı və sağlam meyvədir. Tərkibində maqnezium, kalium, A və C vitaminləri var və qış mövsümündə onu bir çox meyvələr arasında sevimli edən xoş şirin dad

.

Professor AÇIQLADI: Bu meyvə ağciyəri yeniləyir

Heyva, lif, antioksidant və C vitamini ilə zəngin olması səbəbindən immunitet sistemini gücləndirməkdə əhəmiyyətli rol oynayır. Xüsusilə ağciyər sağlamlığı üçün mühüm əhəmiyyət kəsb edir. Ağciyər sağlamlığını dəstəkləyir:

.

Səsə qulaq asmaqla varlanmaq mümkündür?

Sübut olunub ki, pişiklərin mırıltısı insanı sağaldır, zədəli toxumaların bərpasını sürətləndirir. Pişik mırıltısının 25-150 Hz arasında olan tezlikləri sümük və toxumalara yaxşı təsir edir. Bu tezliklər bədənin təbii şəf

.

Yaponiyada yeni sindrom yarandı - Türklər də təhlükədə

Yaponiyada başlayan və bütün dünyaya yayılan Hikikomori sindromu fərdlərin uzun müddət sosial həyatdan uzaqlaşması və tamamilə təcrid olunması ilə xarakterizə edilir. Xüsusilə gənc yetkinlər arasında geniş yayılmış bu vəziyyət

.

Bu məhsul marketlərdən yığışdırılır - Ölümcül maddə aşkarlandı

"Akar" markalı yuyucu maddə satışdan çıxarılır. xəbər verir ki, Türkiyənin Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi bu maddənin zərərli olduğunu elan edib. Bu səbəbdən sözügedən məhsulun marketlərdən yığışdırılması barədə qəra

turlar.az

sonxeber.az kosmetika mehsullari qadın geyimi həkim məsləhəti hamiləlikdə uşağın cinsinin təyini baş gicəllənməsi qış geyimi arıqlamaq dietası cantalar vidyolar nağıllar novruz hakistalari tərəzi