Yaddaş pozuntusunun qarşısını alan qidalar
Ayova Universitetinin alimləri apardıqları araşdırmada insanın ömür boyu istehlak etdiyi qidaların qocalıqda onun idrak qabiliyyətinə təsir göstərə biləcəyini üzə çıxarıb.
Milli.Az xəbər verir ki, tədqiqatda 46-77 yaş arası 1787 nəfər iştirak edib.
Məlum olub ki, pendir zehni qabiliyyəti bir səviyyədə saxlamağa kömək edir. Qırmızı şərab və quzu ətinin müntəzəm istifadəsi də beyin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir. Bununla birlikdə, tədqiqatçılar quzunu başqa bir qırmızı ət növü ilə əvəz etməməyi tövsiyə edir.
Ancaq yüksək miqdarda soya tərkibli qidalar qəbul etmək qocalıqda beyin fəaliyyətini poza bilər. Doğrudur, bu açıqlama yalnız Altsheymer xəstəliyi riski artan insanlara aiddir.
"Pendir və qırmızı şərab əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmaqla yanaşı, pandemiya problemlərinin öhdəsindən gəlməyə kömək edir, həm də bizi zehni qabiliyyətimizin yaşla əlaqəli dəyişikliklərindən qoruduğunu aşkar etmək təəccübləndirdi", - araşdırma müəllifləri qeyd edib.
Alimlər onu da əlavə ediblər ki, qidanın beynimizə təsiri barədə daha dəqiq nəticə çıxarmaq üçün daha çox araşdırmaya ehtiyac var. (publika.az)
Milli.Az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Aygün Kazımovadan Zəfər Gününə özəl mahnı - 'Mərd adam
Corcina oğlunun oyununu izlədi - FOTOLAR
Alimlər ürəyin özünü sağalda biləcəyini göstərən inqilabi kəşf etdilər
Səhər idmanı niyə çətin gəlir? - Mütəxəssislər səbəbləri açıqladı
Narkotik mədəniyyətimizi də məhv edir, hanı Mirkamil, Nurlan Növrəsli?
Samirə Əfəndidən yeni - FOTOLAR
Alimlər uzun ömrlülüyün sirrini tapdı - 100 qramı 2 manatdır
Qəhvə içib yatanlar yuxuda da stress keçirirmiş
Turşudan sonra bu əlamətlər yaransa həkimə gedin, yoxsa