Yaddaşı gücləndirən beş məhsul

Yaddaşı gücləndirən beş məhsulBir sıra ərzaqların rasiona əlavə edilməsi yaddaşı gücləndirir.
Bu barədə rusiyalı həkim dieotoloq Aleksandra Razarenova məlumat verib.
O, beyin üçün ən xeyirli ərzaqlardan biri kimi faydalı yağlar, kalium, liflər və antioksidanlralra zəngin avokadonun adını çəkib.
"Pantoten turşusu uzunmüddətli yaddaşa müsbət təsir edir. Bu maddə çatışmayanda insan özünü yorğun hiss edir", - deyə həkim bildirib.
Dietoloq bununla belə, artıq çəkili insanlara yüksək kaloriliyinə görə avokadodan sui-istifadə etməməyi məsləhət görüb.
"Rozmarin isə koqnitiv funksiya və konsentrasiya üçün faydalı hesab olunur. Onun tərkibində düşüncə proseslərini dəstəkləmək üçün lazım olan asetilkolin var", - deyə həkim əlavə edib.
Razarenova beyin üçün faydalı məhsullar arasında zeytun yağının adını da çəkib. Onun sözlərinə görə bu məhsuldan müntəzəm istifadə yaddaşı gücləndirməyə və bədəndəki toksinləri zərərsizləşdirməyə kömək edir. Həkim həmçinin bildirib ki, altsheymer xəstəliyinə qarşı effektiv profilaktika üçün bu məhsuldan istifadə tövsiyə olunur.
"Yaşıl çayda sinir və kök hüceyrələri əmələ gətirən antioksidant EGCG var: O, yaddaşa müsbət təsir göstərir. Degenerativ pozğunluqlardan qaçmaq istəyənlər ondan içməlidir. Tərkibindəki "L-teanin" öyrənmə qabiliyyətini və ümumi işləmək qabiliyyətini artırır", - deyə mütəxəssis sözlərinə davam edib.
Beyin üçün ən faydalı beşinci məhsul kimi o, şokoladın adını çəkib. Həkim bildirib ki, kakao ilə zəngin bu məhsulun tərkibində beyni oksigenlə təmin edən üzvi maddələr olur.
"Acı şokolad xüsusilə faydalıdır, hansı ki, həm də yuxululuğun öhdəsindən gəlməyə kömək edir və ümumi tonusu yaxşılaşdırır", - deyə Razarenova sözlərini yekunlaşdırıb.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1028   Tarix: 09 iyul 2022
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Bu şəxslərə 30 qramdan artıq pendir yemək olmaz - Açıqlama

Mütəxəssislər yaşlı insanlara pendir istifadəsində ehtiyatlı olmağı tövsiyə edir. xəbər verir ki, qida eksperti Yelena Sidorovanın sözlərinə görə ürək-damar xəstəlikləri, xüsusən hipertoniya və aterosklerozu olan şəxslə

.

Dişləri ağartmaq üçün limon suyu sürtmək olar? - Açıqlama

Dişləri ev üsulları ilə ağartmaq çox vaxt faydasızdır və ağız sağlamlığı üçün ciddi risklər yaradır. xəbər verir ki, bu barədə "gazeta"ya rusiyalı stomatoloq-terapevt Polina Soldatkina danışıb. "Ən çox istifad

.

Bu ətirlər hormon sistemini pozur - Açıqlama

Bəzi kimyəvi ətirlər təhlükə saçır. xəbər verir ki, bunu R.T.U. MIREA-nın qeyri-üzvi kimya kafedrasının dosenti Andrey Doroxov söyləyib. Ekspertin sözlərinə görə ftalatlar, xüsusilə dietilftalat (DEP) aromanın daha uzun müddə

.

Daimi ağız quruluğu bu xəstəliyin əlaməti ola bilər - Açıqlama

"Daimi ağız quruluğu kserostomiyanın simptomu ola bilər". xəbər verir ki, rusiyalı terapevt Senislava Çeşulina ağızda davamlı quruluğun səbəbinin kserostomiya ( tüpürcək ifrazının azalması və ya dayanması ) olduğun

.

Saç tökülməsinin gizli səbəbləri – Gündəlik qidalanmada böyük səhvlər

Saç tökülməsi genetik və hormonal səbəblərlə yanaşı, qidalanma ilə də sıx bağlıdır. xəbər verir ki, mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, bəzi gündəlik istehlak olunan məhsullar saç sağlamlığını zəiflədərək tökülməni sürətləndir

.

Turşu xərçəng riskini azaldır

Əhalinin böyük bir hissəsi turşuların mədə üçün yaxşı olmadığına inanaraq istehlak etməkdə tərəddüd edir. Bununla belə, onların ləzzətindən əlavə, ümumi sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olduğu ortaya çıxıb. . xəbər verir ki

.

COVİD19-un ən uzunmüddətli yoluxma halı qeydə alındı - 2 il daşıyıcı olub

Amerikalı həkimlər COVID-19-un indiyədək ən uzun sürən yoluxma halını təsdiqləyiblər. xəbər verir ki, məlumata görə, virus İİV-ə yoluxmuş 41 yaşlı xəstənin orqanizmində ölümünə qədər 776 gün qalıb. Bu nadir klinik hadis

.

Zoğalın möcüzəvi faydaları

Son illərdə təbii qidalara maraq artdıqca unudulmuş bitkilər və meyvələr yenidən gündəmə gəlir. Onlardan biri də zoğaldır. Xalq təbabətində qədimdən istifadə olunan bu meyvə həm müalicəvi xüsusiyyətləri, həm də güclü antioksidan

.

"Şəkərsiz" şirin qida və içkilər xərçəng yaradır - Açıqlama

"Şəkərsiz" şirin qida və içkilər xərçəng yarada bilər. xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Maria Matveeva bildirib. Onun dediyinə görə "şəkərsiz" məhsullar sağlamlıq üçün o qədər də faydalı deyil və uzu

turlar.az

geyim necə seçməli toy makiyajlari kosmetika mehsullari xarici seks qadın xinayaxdi bayati qonaq otagi dizayni 2025 kosmetika atalar sözləri sevgi big.az haqisda novruza aid hakistalar