Yağ yeməyənlər böyük səhv edirlər - Professor

Yağ yeməyənlər böyük səhv edirlər - Professor"Beyin insan bədənində ən piyli orqandır".
Milli.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı qeriatr, tibb elmləri doktoru, professor, ekspert Kirill Proşayev Gazeta.ru-ya maraqlı açıqlamalar verib.
"Həqiqətən, beynin təxminən 75%-ni su təşkil edir. Amma suyu istisna etməklə, quru maddə əsasında hesablasaq, o zaman beyinin 80%-nin yağ olduğu ortaya çıxır. Ona görə də yağları qida rasionundan çıxaran insanlar səhv hərəkət edirlər. Çünki yağ çatışmazlığı şəraitində beynin fəaliyyəti çətinləşir", - deyə həkim qeyd edib.
Onun sözlərinə görə, beyni qidalandırmaq üçün orqanizmə xüsusilə faydalı doymamış yağ turşuları daxil olmalıdır.
"Məsələn, bu turşular balıq (siyənək, qızılbalıq, skumbriya) və dəniz məhsullarında, bitki yağlarında (kətan, zeytun), qoz-fındıq (qoz, püstə, keşyu), paxlalı bitkilərdə (mərci, lobya) və bəzi digər məhsullarda mövcuddur", - deyə Proşayev əlavə edib.
Bundan başqa, mütəxəssisin fikrincə, beynin effektiv işləməsi üçün, həmçinin şəkərə də ehtiyac var. İstehlak etdiyimiz qlükozanın təxminən 25%-i beyinə bədəndə müxtəlif prosesləri işə salmaq üçün lazımdır.
"Şəkər beyin üçün enerjidir, ona görə də "şəkər - ağ ölümdür" ifadəsi tamamilə yanlışdır. Beynin qlükozaya ehtiyacı var. Amma bu, təbii, o demək deyil ki, biz şəkər yeməliyik. Tərkibində şəkər olan qidaları (banan, bal və s.) qida rasionunuza daxil etmək vacibdir, lakin normanı aşmamaq lazımdır. Fövqəladə hallarda, beyin həddindən artıq məlumat yükündən donduqda və hələ də işləməyə davam etmək məcburiyyətindəsinizsə, bir parça şokolad və ya dadlı konfet zərər verməyəcək, əksinə, kömək edəcək", - deyə həkim vurğulayıb.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 802   Tarix: 23 iyul 2024
f Paylaş


Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Kərə yağından istifadə zamanı edilən səhvlər yeməkləri və həzmi korlayır

Kərə yağı qidalanmada əvəzolunmaz məhsullardan biridir. Lakin bəzi məhsullarla birlikdə istifadə edildikdə, faydasını itirə və hətta sağlamlığa zərər verə bilər. xəbər verir ki, bu barədə "Obet" nəşri yazır. Kər

.

Saçı tökülən qadınlar mütləq OXUSUN

Balıqdan imtina qadınlarda saç tökülməsinə səbəb ola bilər. Bəzi qadınlar saçlarının qalınlığını və həcmini bərpa etmək üçün kosmetik prosedurlara çox pul xərcləməyə məcbur olurlar: maskalar, mezo, plazma və s.  xəbər veri

.

Sağ və sol qollarda fərqli təzyiq nə deməkdir?

Qollar arasında təzyiqdə kiçik bir fərq qeyri-adi deyil, amma nə vaxt narahat olmalısınız? Hansı fərq normal hesab olunur və hansı fərq ürək-damar sistemi ilə bağlı ciddi problemlərin həyəcan verici bir siqnalı ola bilər

.

Yüksək təzyiqin dərmanı tapıldı - Alimlərdən araşdırma

Yüksək qan təzyiqini idarə etmək üçün illərdir duz istehlakını azaltmaq tövsiyə olunur. Ancaq yeni araşdırmalar bunun tək başına kifayət etmədiyini ortaya qoyub. . xəbər verir ki, Kanadanın Vaterloo Universitetindən prof

.

"Kaldı" deyib almırıq, amma faydası çoxdur

Banan adətən sarı rəngi ilə tanınsa da, yaşıl, yəni tam yetişməmiş banan da sağlamlıq baxımından olduqca dəyərlidir. Tropik iqlimlərdə geniş istifadə olunan yaşıl banan həm mətbəxlərdə bişirilərək istehlak olunur, həm d

.

Səhər, yoxsa axşam duş qəbul etməli?

Günün müəyyən vaxtında duş qəbul etmək dərinin sağlamlığına və yuxunun keyfiyyətinə əhəmiyyətli təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, yalnız səhərlər duş qəbul etmək yataq əşyalarında bakteriyaların yığılmasına səbəb ola bilə

.

Hər gün qaşıq- qaşıq yeyirik - Mədəmizi "deşirmiş"

Ən sevilən ləzzətlərdən biri olan mürəbbənin əslində mədəyə və qaraciyərə böyük zərərləri olduğu məlum olub. xəbər verir ki, şəkər və əlavələrlə zəngin olan bu şirin ləzzət hər gün, xüsusilə səhərlər qaşıq-qaşıq yeyildikdə

.

Sarımsağı acqarına udmağın riskləri: Sağlamlığa necə təsir edir?

Sarımsaq tarix boyu həm mətbəxlərdə, həm də xalq təbabətində geniş istifadə olunmuş və sağlamlıq faydaları ilə tanınmışdır. xəbər verir ki, son illərdə isə xüsusilə acqarına sarımsağın udulması tendensiyası güclənib. İmmunite

.

Bu qida bağırsaq xərçəngi yaradır - Uzaq durun

Gənclər arasında kolon xərçəngi hallarında ciddi artım olsa da, mütəxəssislər işlənmiş ət istehlakının əsas risk faktoru olduğunu vurğulayırlar. xəbər verir ki, sağlamlıq mütəxəssisləri emal edilmiş ətin kolon xərçəngin

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az sade makiyaj sekilleri geyim və ayaqqabılar makiyaj etmek qaydalari kartof qizartmasi hazirlanmasi pehriz balaca qablarda keks cins şalvar xeyanet salatlar arxadan olmaq vetene aid atalar sozleri novruz bayrami