Yemək artıqlarını atmağı necə tərgitməli: 7 məsləhət - FOTO

Yemək artıqlarını atmağı necə tərgitməli: 7 məsləhət - FOTOHər il 1,3 milyard tona yaxın ərzaq zibil qutularına atılır və onların böyük hissəsi zibil poliqonlarına gedib çıxır. Bu, nəinki ətraf mühitə ziyan vurur, eyni zamanda, iqlim dəyişməsinə də mənfi təsir göstərir.
Hazırda planetimizdə təxminən 820 milyonu aclıq çəkir.
Nyu-Yorklu aşpaz Max La Manna hesab edir ki, bu ağılsız israfçılıq insanlığın qarşısında duran əsas problemlərdən biridir.
Hətta Manna bu haqda "Daha çox bitki, daha az zibil" ("More Plants, Less Waste") adlı kitab da yazıb.
Milli.Az bildirir ki, O, BBC-yə müsahibəsində hər birimizin bu problemlə bağlı nə iş görə biləcəyini deyib.
"Atam aşpaz olduğu üçün yemək hələ uşaqlıqdan həyatımın vacib hissəsi olub. Valideynlərim mənə yeməyi atmamağı öyrədiblər", - o vurğulayır.
Yemək artıqlarını atmağı necə tərgitməli: 7 məsləhət - FOTOYemək israfı insanlığın qaşısında duran əsas problemlərindən biridir. Ərzağın təxminən üçdə biri ya sahələrdə çürüyür, ya da zibilə atılır.
Amma israf edilən təkcə yemək deyil. Pul, su, enerji, torpaq və nəqliyyat da boşuna sərf edilir.
Siz yemək atırsınızsa, bu, iqlimin dəyişməsinə də təsir edir, çünki tullantıların böyük hissəsi poliqona atılır və orada çürüyərək atmosferə metan qazı buraxır.
Bütün ərzaq məhsullarını müstəqil bir ölkə kimi təsəvvür etsək, istixana qazlarının həcmi baxımından ABŞ və Çindən sonra üçüncü yeri tutar.
Amma siz bununla mübarizə apara bilərsiz.
Düzgün alış-veriş edin
Yemək artıqlarını atmağı necə tərgitməli: 7 məsləhət - FOTOİnsanların böyük əksəriyyəti həddindən artıq çox ərzaq alır
Biz əksər hallarda lazım olduğundan daha çox ərzaq alırıq.
Mağazaya getməzdən əvvəl bizə olan ərzaqların siyahısını tutmaq və artıq şeylər almamaq lazımdır.
Bundan başqa, yalnız aldığınız ərzaqları tam işlədib qurtarandan sonra təkrar mağazaya getməlisiniz.
Ərzaqları necə saxlamaq lazımdır?
Yemək artıqlarını atmağı necə tərgitməli: 7 məsləhət - FOTOƏrzağı saxlama qaydalarına əməl etməyəndə, o, tez xarab olur.
Çox adam hansı ərzaqları soyuducuya qoymaq lazım gəldiyini bilmir. Nəticədə meyvə və tərəvəzlər çürüməyə başlayır və sonra da zibil yeşiyinə atılır.
Kartof, soğan, pomidor, sarımsaq və xiyarı soyuducuya yığmağa ehtiyac yoxdur, onları otaq temperaturunda da yaxşı qalır.
Göyərtini isə su dolu qabda saxlamaq olar.
Üst-üstə aldığınız çörəyin artığını dondurucuya qoyun.
Supermarketdə və ya hər hansı başqa mağazada görünüşü çox gözəl olmayan, ancaq dadı digərlərindən heç də fərqlənməyən meyvə və tərəvəzləri alın. Ancaq çox adam görünüşə önəm verdiyi üçün onlar satılmamış qalır və zibilə atılır.
Və əgər imkanınız varsa, təzə meyvələri fermerlərdən və ya yarmarkalardan alın.
Yeməyin qalanını soyuducuya qoyun
Yemək artıqlarını atmağı necə tərgitməli: 7 məsləhət - FOTOYeməyin artığı da faydalıdır.
Tez-tez yemək bişirirsizinizsə və həmişə artıq yeməyiniz qalırsa, həftənin bir gününü ayırıb onları soyuducudan çıxarın - ya o şəkildə yeyin, ya da onlardan yeni bir yemək hazırlayın.
Beləcə qalıq yeməklər zibilə atılmaz və siz həm vaxtınıza, həm də pulunuza qənaət etmiş olarsız.
Dondurucunu unutmayın
Yemək artıqlarını atmağı necə tərgitməli: 7 məsləhət - FOTOMeyvə-tərəvəzi və əti dondurucuda uzun müddət saxlamaq olar
Ən yaxşısı ərzağı dondurucuda saxlamaqdır.
Məsələn, yumşalaraq salat üçün yararsız hala gəlmiş tərəvəzləri dondurmaq, sonra da onlardan kokteyl və ya başqa bir şey hazırlamaq olar.
Göyərtiniz çoxdursa, buz qabına yerləşdirib üstünə su tökün və dondurucuya qoyun. Sonra onları ya qızarda, ya da başqa bir yeməkdə istifadə edə bilərsiniz.
İstənilən yeməyin, hətta şorbanın da qalığını dondurucuya qoymaq olar. Beləcə hər zaman sadəcə qızdırılması lazım gələn hazır yeməyiniz olacaq.
İşə yemək aparın
Yemək artıqlarını atmağı necə tərgitməli: 7 məsləhət - FOTOƏn dadlı yemək ev yeməyidir
Ofisdən çıxıb iş yoldaşlarınızla nahar yeməyinə getmək xoşdur, xüsusilə də çox bəyəndiyiniz bir restorana. Amma bu, əlavə xərc və yemək israfı deməkdir.
Ən yaxşısı yeməyi evdən aparmaqdır. Bunun üçün səhərlər nəsə hazırlamağa vaxtınız yoxdursa, dondurucuda qalıb öz vaxtını gözləyən yeməklərdən birini götürün.
Bulyonlar hazırlayın
Yemək artıqlarını atmağı necə tərgitməli: 7 məsləhət - FOTOYemək artıqlarından bulyon hazırlamaq olar.
Tərəvəzləri və istifadə edilmədən qalmış hər nə varsa, hamısını qızardın və ya isidin. Ardınca qazana qoyub zeytun və ya kərə yağı əlavə edib, su və sevdiyiniz ədvaları da tökməklə vam odda bişirin.
Sonra da öz yaradıcılığınızdan zövq alın.
Gübrə hazırlayın
Yemək artıqlarını atmağı necə tərgitməli: 7 məsləhət - FOTOGübrə ərzaq artıqlarından ekologiyaya və təbiətə ziyan vurmadan xilas olmaq üçün çox yaxşı üsuldur.
Bunu evin baxçasında etmək daha rahatdır, amma hamı həyəti olan evdə yaşamır. Bununla belə, gübrəni adi şəhər mənzilində də hazırlamaq mümkündür. O, otaq bitkilərinin inkişafı üçün əla vasitədir.
Addım-addım irəliləyin
Yemək artıqlarını atmağı necə tərgitməli: 7 məsləhət - FOTOYeyinti artıqlarını azaltmağın yolları çoxdur və bunu hər birimiz edə bilərik.
Ailənizin gün ərzində nə qədər ərzaq atdığı barədə düşünsəniz, situasiyanı yaxşılığa doğru dəyişə bilərsiz və çox qiymətli təbii resursların qorunmasına öz töhfənizi vermiş olarsız.
Ərzaq alış-verişinə, onları hazırlama və istifadə vərdişlərinizə minimum dəyişikliklər etməniz belə ətraf mühiti müdafiəyə kömək edər. Bu, heç də mürəkkəb məsələ deyil.
Çox az əmək sərf etməklə, siz zibilə atdığınız yeməyin, sərf etdiyiniz pulun və zamanın miqdarını xeyli dərəcədə azalda və təbiətə kömək etmiş olarsız.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1380   Tarix: 05 yanvar 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dünyanın ən nadir qan qrupu kəşf edildi

Fransız alimlərin apardığı adi bir qan testi gözlənilməz tibbi sirri üzə çıxarıb - Qvadelupadan olan bir qadının qanında indiyədək məlum olmayan, planetin ən nadir qan qrupu aşkar edilib. xarici mediaya istinadla xəbər veri

.

Günəşdə dəri niyə daha çox qaşınır?

Yay fəslinin gəlişi ilə birlikdə insanların günəş altında qaşınma problemi artıb. xəbər verir ki, dermatoloqlar bu halın əsas səbəbləri barədə xəbərdarlıq edirlər. Onların sözlərinə görə günəş şüalarına qarşı allergik reaksiyalar

.

5 dəqiqəyə xoşbəxt olmağın yolu

İnsanlar adətən xoşbəxtliyi pulda, karyera uğurlarında və ya tanınmaqda axtarırlar. Lakin araşdırmalar göstərir ki, əsl xoşbəxtlik daha sadə və gündəlik sosial münasibətlərdə gizlənir. Bir insanla səmimi sarılmaq, ya da sadəc

.

Bu şəxslər üçün gün eynəyi taxmaq TƏHLÜKƏLİDİR

Gün eynəkləri təkcə dəbli aksesuar deyil, həm də gözləri zərərli ultrabənövşəyi (UV) şüalardan qorumaqda vacib rol oynayır. Amma alimlərin fikrincə, bəzi hallarda onları taxmamaq daha faydalı ola bilər. Alimlər nə deyirlər?

.

Bu pendirdə yumurtadan dəfələrlə çox protein var

Dietoloqlar tərkibi ilə heyrətləndirən pendirin adını açıqlayıblar - onun tərkibində adi yumurtalardan bir neçə dəfə çox protein var. . -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu məhsul artıq "protein bombası"

.

Gündə bir qaşıq qəbul edin - Xərçəngdən qoruyur

ABŞ-də aparılan yeni tədqiqat göstərib ki, zeytun yağında olan təbii maddə xərçəng hüceyrələrini cəmi 30 dəqiqə ərzində məhv edə bilər. xəbər verir ki, zeytun yağı ilə bağlı araşdırma Rutgers Universiteti və Hunter College-d

.

Qarpız tumları təbii "viaqra"dır?

Qarpız tumlarının "təbii viaqra" təsiri göstərdiyi irəli sürülür. Lakin, mütəxəssislər bildirir ki, bu məlumatın elmi əsasları yoxdur. xəbər verir ki, qarpız tumları protein, sink, maqnezium və omeqa yağ turşular

.

Həm arıq saxlayır, həm də ürəyə xeyirdir - Hazırda mövsümüdür

Yay aylarında bazarlarda bolluqla rast gəlinən nektarin təkcə dadı ilə deyil, sağlamlığa faydaları ilə də seçilir. Şaftalıya bənzərliyi ilə tanınan bu meyvə hamar qabığı və ətirli dadı ilə fərqlənir. bildirir ki, nektari

.

Naxçıvanda min bir dərdə dərman olan suyun sirri nədir?

Naxçıvan Muxtar Respublikası ərazisində 200-dən çox mineral bulaq mövcuddur. Onların əksəriyyəti müalicəvi xüsusiyyətləri ilə tanınır. Culfa şəhərindən 8-9 kilometr aralıda yerləşən Darıdağ arsenli mineral suyu da həmin bulaqlarda

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az makiyaj instagram geyim seçimi yemek reseptleri mirzə ələkbər sabir satiraları ancelinacoli bürclər iyun 2025 üzə qulluq baldiza aid haxisda nağıllar novruza aid hakışta novruz bayramina aid hakisdalar bahar