Yeni qarğıdalının fayda və zərərləri nələrdir?

Yeni qarğıdalının fayda və zərərləri nələrdir?Yeni qarğıdalı məhsulu adətən yayın sonunda yığılır. Bu dövrdə qarğıdalı dənələri yumşaq, sulu və xüsusilə şirin olur.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, qarğıdalını bu vəziyyətdə istehlak etməyin faydalı tərəfləri olduğu kimi zərərli tərəfləri də var.
Bu haqda "Hemotest" laboratoriyasının ekspert həkimi, qastroenteroloq Yekaterina Kaşux məlumat verib.
O bildirib ki, yeni qarğıdalı lif, zülal və karbohidratlardan ibarətdir - bədənin ehtiyac duyduğu bütün qida maddələrini özündə cəmləşdirib. Bundan əlavə, yeni qarğıdalı sinir sisteminin normal işləməsi üçün vacib olan B vitaminləri ilə zəngindir. İmmuniteti gücləndirən C vitamini; eləcə də karotenoidlər - lutein və zeaksantin - görmə üçün faydalıdır.
Karotenoidlərlə zəngin qidaların istehlakı piylənmə, II tip diabet və kolorektal xərçəng riskini azaltmağa kömək edir. Qarğıdalı sağlam əzələlərin və güclü sümüklərin qorunması üçün vacib olan minerallar - kalsium, maqnezium, kalium və fosfor ehtiva edir. Saxlama zamanı yeni qarğıdalı tədricən faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Tərkibində C vitamini xüsusilə sürətlə azalır.
Onun sözlərinə görə bəzi insanlar yeni qarğıdalını çiy yeyirlər. Lakin bu formada yemək hər kəs üçün uyğun deyil. Çünki çiy qarğıdalı çoxlu qaba lif ehtiva edir, ona görə də onu həzm etmək çətin ola bilər. Nəticədə bir adam şişkinlik və qarın ağrısı ilə qarşılaşa bilər.
Yeni qarğıdalı soyuducuda, qabığı ilə saxlanmalıdır ki, bu da dənələrin təzəliyini uzatmağa kömək edir. Mütəxəssis qeyd edir ki, qarğıdalılar havalandırılan konteynerə, çantaya qoyulmalı və ya nəm parça ilə bükülməlidir.-Bu, nəm itkisinin qarşısını alacaq və saxlama müddətini uzadacaq. Qarğıdalını bu formada soyuducuda dadını və qida dəyərini saxlayaraq 3-5 günə qədər saxlamaq olar.
Yeni qarğıdalıları daha uzun müddət saxlamaq lazım gəlsə onları dondurmaq olar. Bunu etmək üçün əvvəlcə qabıqlar soyulur, 3-4 dəqiqə qaynar suya batırılır, sonra suda tez soyudulur və qurudulur. Dondurulmuş qarğıdalı öz faydalı xassələrinin çoxunu saxlayır və dondurucuda altı aya qədər saxlanıla bilər.
Yeni qarğıdalı əla mövsümi məhsuldur. Lakin bəzi insanlar onu ehtiyatla istifadə etməlidirlər. Belə ki, qarğıdalı dəridə səpgi, qaşınma, şişlik və qızartı ilə özünü göstərən qida allergiyasına səbəb ola bilər.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 748   Tarix: 29 sentyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Marketdəki məhsulun zərərli olduğunu necə bilmək olar?

Ultra işlənmiş qidalar müasir pəhrizin ayrılmaz hissəsinə çevrilib. Ancaq onların qida dəyəri çox vaxt şübhə doğurur. -a istinadən bildirir ki, bu cür məhsullar toxluq hissi versə də, orqanizmə praktiki olaraq heç bir fayd

.

İmplanrdan sonra niyə tikiş atılır?

İmplant yerləşdirildikdən sonra tikiş atılmasının əsas səbəbi diş ətinin düzgün bərpasını və implantın ətrafında toxumanın sabitləşməsini təmin etməkdir. Bu, bir neçə mühüm funksiyanı yerinə yetirir:. Yaraya qoruma təmi

.

Təzyiqin ölçülməsi zamanı edilən ƏSAS SƏHV

İnsanlar təzyiqin ölçülməsi zamanı bir sıra səhvlər edirlər.   -a istinadən xəbər verir ki,  bu barədə "Johns Hopkins" Tibb Mərkəzindən olan amerikalı tədqiqatçılar izah veriblər. Onların sözlərinə görə, arteria

.

Mikrobu öldürür, sızanağı məhv edir - Naringi qabığının faydaları

Payız aylarında evlərimizİn süfrəsini bəzəyən meyvələrdən biri naringidir. Bu meyvə bütövlüklə şəfa mənbəyidir. Lakin naringini yeyib qabıqlarını zibilə atmayın. Naringinin qabıqlarından həm sağlamlığınız, həm də gözəlliyini

.

Dırnaqda ağ nöqtələrin və zolaqların yaranmasının SƏBƏBİ

Dırnaqlarda ağ nöqtələr və zolaqlar dırnaq boşqabının zədələnməsi nəticəsində yarana bilər. Bunun daha başqa bir səbəbi var. -a istinadən bildirir ki, müəyyən dərmanlar qəbul etsəniz (kimyaterapiyadan danışırıq) və ya ağı

.

Uşaqlar üçün ən yaxşı 4 səhər yeməyi: Həkimlər tövsiyə edir

Səhər yeməyi günün ən vacib qidasıdır. Orqanizmi məhsuldar bir gün üçün enerji ilə təmin edir. Günün müvəffəqiyyəti düzgün başlamasından asılıdır və uşaqlar üçün səhərlər düzgün qida qəbul etmək xüsusilə vacibdir.   -a istinadə

.

Bu yağlar xərçəng yaradır - DİQQƏT

Gündəlik qidalanmamızda yağların böyük yer tutduğu hər kəsə məlumdur. Hazırda mütəxəssislər yağların tərkibindən çox narahatdırlar.  Xarici alimlər demək olar hər gün yağların tərkibini araşdırırlar. Alimlər qeyd edir ki

.

Nar qabığında mükəmməl müalicə - Qaynadıb için

Qurani-Kərimdə də adı keçən möcüzəvi meyvələrdən biri olan nar, müalicəvi xüsusiyyətləri ilə bəşəriyyətə böyük dəstək verir.   -a istinadən bildirir ki, xüsusilə də nar qabıqlarını qaynadıb içmək əlac axtaranlar üçün əl

.

Çia toxumunun faydaları

Çia toxumları (salvia hispanica) sağlam qidalardan biri olduğu üçün son illərdə ən çox tələbat yaranan bitkiyə çevrilmişdir. Asanlıqla həzm olunan və reseptlərə əlavə olunan çox yönlü tərkib hissəsinə malikdir. Kiçik ölçül

turlar.az

sonxeber.az yay geyimləri 2024 reseptler geymler 2024 cavanlaşdırıcı maskalar qarağatın faydaları islamda qadın qadınlar və kişilər kosmetika mikayıl abdullayev pizza novruz bayramına aid hakışta ziyafet geyimleri qogal