Yorğunluğunuzun səbəbi bu ola bilər

Yorğunluğunuzun səbəbi bu ola bilərƏgər zəiflik, tez yorulmaq, üşümək hissi, baş ağrısı kimi şikayətləriniz varsa, anemiyanız ola bilər.
Milli.Az axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, anemiyanın qırmızı qan hüceyrələrinin sayının və ya hemoqlobin miqdarının azalması olduğunu ifadə edən mütəxəssislər bunun 3 səbəbinin olduğunu bildirib:
Qan itkisi, qırmızı qan hüceyrəsi (eritrosit) istehsalının pozulması, qırmızı qan hüceyrələrinin məhvinin artması.
Mütəxəssislər deyir ki, qan azlığı hesab edilən xəstədə əvvəlcə sözügedən xəstəliyin həqiqətən olub-olmadığını müəyyən etmək lazımdır. Bunun üçün qan analizləri etmək mütləqdir. Anemiyanın hansı növü olduğunu öyrənmək çox vacibdir. Çünki səbəbi tapmaq üçün qırmızı qan hüceyrələrinin böyük və ya kiçik olduğunu bilmək lazımdır.
Hamiləlik dövründə meydana gələn anemiyaların yüzdə 90-ı dəmir çatışmazlığından qaynaqlanır. Bunun xaricində fol turşusu və B12 çatışmazlığı, nadir hallarda isə talassemiya (Aralıq dənizi anemiyası) kimi hallar da görülə bilər.
Mütəxəssis deyir ki, böyüklərdə dəmir çatışmazlığı daha çox xroniki qan itkisindən qaynaqlanır. Xroniki qanaxmanın əsas səbəbləri mədə xorası, hiatal yırtıq, varikoz damarları, yoğun bağırsaq polipləri, kolit, hemoroid, qanayan bağırsaq parazitləri, sidik yollarında qanaxma, davamlı aspirin istifadəsindən qaynaqlanan qanaxma və ağciyər qanaxmalarıdır.
Əgər vegetariansınızsa, anemiyadan qorunmaq üçün bu vəziyyət barədə həkiminizə məlumat vermək və müvafiq pəhriz proqramına riayət etmək lazımdır. Əgər həkiminiz sizə dəmir preparatlarından istifadə etməyi tövsiyə edibsə, səhər yüngül səhər yeməyindən 1 saat sonra qəbul edilməlidir. Xüsusilə süd kimi qidalarla qəbul edildikdə dəmirin udulması azalır.
Aç qarına dəmir preparatlarının qəbulu bəzi mədə-bağırsaq şikayətlərinə səbəb ola bilər. Qəbizlik və nəcisin rənginin qaralması baş verə bilər. Dərmanı dayandırmazdan əvvəl bu şikayətləri həkiminizə çatdırmaq vacibdir.
Mütəxəssis bildirib ki, anemiya müalicəsi aparılmadıqda və ya gecikdikdə səhhətinizdə ciddi problemlər yaranır. Qavrama, öyrənmə və şərh funksiyaları azalır, diqqətin yayınması, yorğunluq və apatiya artır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 945   Tarix: 30 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

Hamiləlik planlayan qadınlar lakdan uzaq dursun - Sonsuzluq yaradır

Son illərdə gel-laklı manikürün davamlılığı və rahatlığı səbəbindən geniş yayılsa da, onun müntəzəm istifadəsi qadınların reproduktiv sağlamlığına potensial təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, bu barədə məlumatı qadın xəstəliklər

.

Dünyada ölümcül qrip sürətlə yayılır: nə məlumdur?

H3N2 ştammının yaratdığı yeni qrip dalğası artıq onlarla ölkəni bürüyüb. . -ın xarici mətbuata istinadla məlumatına görə, yeddi mutasiyaya məruz qalan virus 30-dan çox ölkəyə yayılıb və bu da tibb işçiləri arasında narahatlı

.

Donuz əti yeyən kişi infarkt keçirdi

Moskvada kişi donuz əti yedikdən dərhal sonra özünü pis hiss edərək xəstəxanaya çatdırılıb. xəbər verir ki, həkimlər ona kardiogen şok və 1-ci tip Kounis sindromu diaqnozu qoyublar. Bu sindrom nadir rast gəlinən, allergi

.

Bayram axşamı içki içənlərə pis xəbər

Kardioloq bayram günlərində ürək üçün gizli təhlükə barədə xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, kardioloq Bindu Çebrolu bildirib ki, bayramlarda spirtli içki, çox yemək, az yatmaq və su çatışmazlığı ürək ritminin pozulmasın

.

İşıqda yatanlara bəd xəbər

Yuxu və oyanma prosesləri melatonin və kortizol hormonları ilə tənzimlənir. xəbər verir ki, Piroqov Universitetinin tibb fakültəsinin mütəxəssisi Aleksandr Vrublevski bildirir ki, düzgün işıqlandırma bədənin yuxuya hazırlaşmasın

.

Sağlam bildiyimiz təhlükə - ÖLDÜRƏ BİLƏR

Bəzi qidaların düzgün şəkildə qəbul edilməməsi sağlamlıq üçün ciddi riski yarada bilər. -ın məlumatına görə, onlardan biri çia toxumudur. Əgər bir qaşıq çia toxumu udularaq, dərhal ardından bir stəkan su içilərsə, toxumla

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

turlar.az

hamiləlik geyim necə seçməli maskalar ləkələr karikatura qadın müdafiəsi qrip və soyuqdəymə kosmetika əqrəb vetene aid atalar sozleri nizami gəncəvi qadin saglamlig salam