Yumurtanın faydaları və zərəri

Yumurtanın faydaları və zərəriYumurta ana südündən sonra insanın ehtiyacı olan bütün qida elementlərini saxlayan tək qida qaynağıdır. Son dərəcə bəsləyici və sağlam bir qidadır.
Yumurtanın zülal dəyəri
Digər qidalarla müqayisədə ən keyfiyyətli zülal yumurtada var. Mütəxəssislər xüsusilə böyüməyə olan müsbət qatqısı səbəbi ilə heyvani zülalın xüsusilə uşaqlar tərəfindən qəbul edilməsini təklif edir. Bu səbəbdən də uşaqlar üçün yumurta çox əhəmiyyətlidir.
Yumurtanın vitamin dəyərləri
Yumurta A, D, E və B qrupu vitaminlər başda olmaqla digər vitaminlərlə də zəngin tərkibə malikdir. Yumurtanın sarısında olan A vitamini hüceyrələrin inkişafına kömək edir, sümük inkişafında iştirak edir, gözə faydası çoxdur daha yaxşı görməyi təmin edir və sağlam dişlər də üçün də çox faydalıdır. Ayrıca tənəffüs və həzm sisteminin sağlam olmasını və infeksiyalardan qorunmasını təmin edir.
D vitamini isə insan bədənində kalsiumun istifadə edilməsini təmin edir.
E vitamini bədəni xarici və zərərli maddələrə qarşı sanki bir qalxan kimi qoruyur.
B qrupu vitaminləri bəzi qida maddələrinin bədəndə enerjiyə çevrilməsinə köməkçi olur. Ayrıca yumurtada olan kolin beyin funksiyalarının yerinə yetirilməsində əhəmiyyətli rol oynayır.
Yumurtanın Mineral Dəyərləri
Yumurta dəmir və sink kimi bədən üçün çox lazımlı olan minerallarla da zəngindir
Yumurtanın yağ tərkibi
Yumurtanın yağlılıq tərkibi olduqca zəifdir. Böyük bir yumurtada 4.5 qram yağ mövcuddur.
Yumurta xolesterolu artırırmı?
Yumurtanın ağından yağ və xolesterol yoxdur. Sarısında isə 213 mg xolesterol var. Yumurtanı daha çox qaynadılmış halda yemək məsləhət görülür.Yağda hazırlanan yumurtanın B vitamini dəyəri ölə bileceyi üçün qaynadılması faydalıdır.
Yumurtanın Zərərləri
Bu cür faydası olan yumurtanı əgər səhv şəkildə istifadə etsəniz zərərləri ilə qarşı-qarşıya qala bilərsiniz. Ancaq bəzi kiçik tədbirlərlə bunun önünə keçə mümkündür. Yumurta əsla otaq istiliyində saxlanmamalıdır. Soyuq yerlərdə hətta soyuducuda saxlanılması vacibdir. Çiy halda istifadə etməmək məsləhətlidir. Yumurtanın bişirilmə müddəti yaxşı müəyyən edilməlidir. Yumurta əgər çox qaynadılarsa ya da boyatsa içindəki dəmir yumurtanın xaricinə axar və yumurtanın bir çox vitamin dəyəri də ölər. Bunu gözlə görmək də mümkündür. Çox qaynadılan bir yumurtanın ağında dəyişik rənglər görürsünüz, həmin o yumurtanın çox qaynadıldıqda axıb gedən dəmir və minerallarıdır. Çox bişirilən bir yumurtanın həzmi son dərəcə çətindir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 980   Tarix: 21 iyul 2022
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Qara zirə yağı: Hər dərdin dərmanı

Qara zirə yağı tərkibindəki timokinon adlı təsirli komponent sayəsində immun sistemini gücləndirir, hüceyrə səviyyəsində müdafiə mexanizmini aktivləşdirir və xüsusilə xərçənglə mübarizədə təbii dəstək kimi ön plana çıxır

.

Özbaşına vitamin qəbulu qaraciyəti məhv edir - Açıqlama

Bəzi qida əlavəli həkim məsləhəti olmadan qəbul edilərsə faydasız olmaqla yanaşı təhlükəli də ola bilər. Bu barədə endokrinoloq-ginekoloq Tatyana Ovçarova xəbərdarlıq edib. O bildirib ki, dəmir tərkibli preparatlar yalnı

.

Doğuşdan sonra qadının bədəni çürüməyə başladı - FOTO

Avstraliyanın Melburn şəhərində 38 yaşlı qadın çox nadir və təhlükəli tibbi vəziyyətlə üzləşib. xəbər verir ki, doğuşdan sonra onun döşündə nekrotik erizipel adlı ağır infeksiya yaranıb və bu, toxumaların qaralaraq çürüməsin

.

Saç tökülməsinin gözlənilməz səbəbi: Qidalanma və vitamin çatışmazlığı

Saç tökülməsi yalnız genetik və hormonal faktorlarla bağlı deyil. Mütəxəssislər bildirirlər ki, düzgün olmayan qidalanma və bəzi vitamin-mineral çatışmazlıqları da bu problemin əsas səbəblərindən biri ola bilər. xəbər veri

.

DİQQƏT ! Yuxuda pişik görmüsüzsə ..Ağır xəstəlik gözləyir

Yuxusunda pişik görən adamın, qadın və kişi cinsiyyətinə malik olmasına görə yuxunun təbirləri dəyişir. Əgər bu yuxunu görən adam bir kişisə, bu kişinin normal həyatında diqqətsiz bir şəxsiyyətə sahib olduğu, ətrafındak

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: 50 yaşdan sonra bu qidalar məhdudlaşdırılmalıdır

Qidalanma üzrə mütəxəssislər bildirir ki, 50 yaş və yuxarı şəxslər bəzi qidalardan uzaq durmalı və ya onları çox məhdud şəkildə istehlak etməlidir. Çünki yaş artdıqca metabolizma yavaşlayır, düyün və orqanların həssaslığ

.

Hər gün bir kök yeyin - inanılmaz faydaları

Tərəvəzlər arasında həm ləzzətinə, həm də sağlamlığa faydalarına görə seçilən yerkökü gündəlik pəhrizinizdə mütləq olmalıdır. xəbər verir ki, yerkökünün müntəzəm istehlakı sağlam həyatı dəstəkləyən bir çox fayda gətirir

.

Qan analizi ilə 50-dən çox xərçəng növü müəyyən edilə bilər - YENİ TƏDQİQAT

Yeni aparılan tədqiqatın nəticələri göstərir ki, 50-dən artıq xərçəng növünü müəyyən edə bilən qan analizi diaqnostika prosesini sürətləndirə və erkən müalicə imkanlarını artıra bilər. xəbər verir ki, BBC-nin yaydığı məlumat

.

Nəyə görə payızda çox araq içmək olmaz?

İmmunitetinizi qorumaq üçün payızda spirtdən imtina etməyiniz məsləhətdir. -a istinadən xəbər verir ki, ümumi praktikantı və peşə patoloqu Svetlana Burnatskaya spirtin payızda immuniteti söndürdüyünü bildirib. "Spir

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari toy makiyajlari qadin dunyasi ana və körpə elm biliye aid atalar sözləri nagillar şirniyyat resepti kosmetika janrlar qadin saglamlig haxista xanım az vetene aid atalar sozleri