Yumurtanın faydaları və zərəri

Yumurtanın faydaları və zərəriYumurta ana südündən sonra insanın ehtiyacı olan bütün qida elementlərini saxlayan tək qida qaynağıdır. Son dərəcə bəsləyici və sağlam bir qidadır.
Yumurtanın zülal dəyəri
Digər qidalarla müqayisədə ən keyfiyyətli zülal yumurtada var. Mütəxəssislər xüsusilə böyüməyə olan müsbət qatqısı səbəbi ilə heyvani zülalın xüsusilə uşaqlar tərəfindən qəbul edilməsini təklif edir. Bu səbəbdən də uşaqlar üçün yumurta çox əhəmiyyətlidir.
Yumurtanın vitamin dəyərləri
Yumurta A, D, E və B qrupu vitaminlər başda olmaqla digər vitaminlərlə də zəngin tərkibə malikdir. Yumurtanın sarısında olan A vitamini hüceyrələrin inkişafına kömək edir, sümük inkişafında iştirak edir, gözə faydası çoxdur daha yaxşı görməyi təmin edir və sağlam dişlər də üçün də çox faydalıdır. Ayrıca tənəffüs və həzm sisteminin sağlam olmasını və infeksiyalardan qorunmasını təmin edir.
D vitamini isə insan bədənində kalsiumun istifadə edilməsini təmin edir.
E vitamini bədəni xarici və zərərli maddələrə qarşı sanki bir qalxan kimi qoruyur.
B qrupu vitaminləri bəzi qida maddələrinin bədəndə enerjiyə çevrilməsinə köməkçi olur. Ayrıca yumurtada olan kolin beyin funksiyalarının yerinə yetirilməsində əhəmiyyətli rol oynayır.
Yumurtanın Mineral Dəyərləri
Yumurta dəmir və sink kimi bədən üçün çox lazımlı olan minerallarla da zəngindir
Yumurtanın yağ tərkibi
Yumurtanın yağlılıq tərkibi olduqca zəifdir. Böyük bir yumurtada 4.5 qram yağ mövcuddur.
Yumurta xolesterolu artırırmı?
Yumurtanın ağından yağ və xolesterol yoxdur. Sarısında isə 213 mg xolesterol var. Yumurtanı daha çox qaynadılmış halda yemək məsləhət görülür.Yağda hazırlanan yumurtanın B vitamini dəyəri ölə bileceyi üçün qaynadılması faydalıdır.
Yumurtanın Zərərləri
Bu cür faydası olan yumurtanı əgər səhv şəkildə istifadə etsəniz zərərləri ilə qarşı-qarşıya qala bilərsiniz. Ancaq bəzi kiçik tədbirlərlə bunun önünə keçə mümkündür. Yumurta əsla otaq istiliyində saxlanmamalıdır. Soyuq yerlərdə hətta soyuducuda saxlanılması vacibdir. Çiy halda istifadə etməmək məsləhətlidir. Yumurtanın bişirilmə müddəti yaxşı müəyyən edilməlidir. Yumurta əgər çox qaynadılarsa ya da boyatsa içindəki dəmir yumurtanın xaricinə axar və yumurtanın bir çox vitamin dəyəri də ölər. Bunu gözlə görmək də mümkündür. Çox qaynadılan bir yumurtanın ağında dəyişik rənglər görürsünüz, həmin o yumurtanın çox qaynadıldıqda axıb gedən dəmir və minerallarıdır. Çox bişirilən bir yumurtanın həzmi son dərəcə çətindir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 955   Tarix: 13 avqust 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yatmazdan əvvəl ayaqlarınıza bunu vurun - Uşaq kimi yuxuya gedəcəksiniz

Stres, iş təzyiqi və günümüzün sürətli ritmi bir çox insanda yuxu problemlərinə səbəb olur. Mütəxəssislər isə bildirirlər ki, keyfiyyətli və kəsintisiz yuxu yalnız zehni deyil, fiziki sağlamlıq üçün də vacibdir. İndi is

.

Hamımızın etdiyi bu vərdiş dəri xərçəngi yaradırmış - Xəbərdarlıq

Yeni araşdırmalar günəş yanığının dəri xərçəngi, xüsusilə də ən ölümcül növlərdən biri olan melanomanın yaranma riskini ciddi şəkildə artırdığını üzə çıxarıb. xəbər verir ki, İngiltərədə aparılan sorğuya əsasən, hər iki nəfərdə

.

Bu xəstəliyi qəti görməzdən gəlməyin: qadınlara daha çox təsir edir

Dünya üzrə 300 milyondan çox insana təsir edən astma xəstəliyi qadınlarda niyə daha çox müşahidə olunur?. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, genetik meyllilikdən tutmuş allerqik quruluşa qədər bir çox səbəbi Sin

.

1 qaşıq yeyənlər 10 il xəstələnmir - Bəhməz deyil

Tarix boyu sağlamlığın simvolu sayılan bəhməz bu gün özünə güclü bir alternativ qazanıb. Söhbət son dövlər daha çox istifadə edilən üzüm marmeladından gedir. . xəbər verir ki, dəmir, antioksidant və vitaminlərlə zəngin ola

.

Əzələ üçün istifadə edirlər, amma orqanları sıradan çıxarır - Ciddi xəbərdarlıq

Son illərdə gənclər arasında əzələ kütləsini artırmaq məqsədilə zülal (protein) tozlarından istifadənin artması sağlamlıq mütəxəssislərini narahat etməyə başlayıb. Qastroenterologiya üzrə tanınmış mütəxəssis zülal tozlarını

.

Faydasını bilən yaşıl soğanın qoxusunu unudar

Mətbəxlərimizin ayrılmaz hissəsi olan yaşıl soğan bəzən kəskin qoxusuna görə ikinci plana atılsa da, sağlamlığa verdiyi saysız faydalarla diqqət çəkir. xəbər verir ki, yaşıl soğanın müntəzəm istifadəsi orqanizmi gücləndirir

.

Psixologiyamızın alt-üst olduğunu göstərən əlamətlər

Psixoloji vəziyyətimizin pozulduğunu göstərən bəzi əlamətlər vardır ki, bunlar bəzən adi yorğunluq və ya stress kimi görünə bilər, lakin əslində daha ciddi problemlərin xəbərçisidir. Aşağıda psixologiyanın alt-üst olduğun

.

Bu ət toyuqdan iki dəfə sağlamdır: Mütləq yeməlisiniz

Sağlam qidalanmaya gəldikdə, bir çox insanlar dərhal toyuq və ya hinduşka ağlına gəlir. xəbər verir ki, ördək ətində toyuq və hinduşka ətindən xeyli çox dəmir var. 100 qram ördəkdə təxminən 2,7 mq dəmir, hinduşka qaraciyərind

.

Ölümdən başqa hər dərdin dərmanı: Bir stəkan bəs edir

Min illərdir Yaxın Şərqdən Asiyaya qədər şəfa axtaranların sevimlisi olan bu təbii içki orqanizmi, həzmi tənzimləyir və immunitet sistemini gücləndirir. Üstəlik, yalnız bir stəkan öz təsirini göstərir. . -ın xarici mediay

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az gelinlikler kosmetik vasiteler reseptler fransiz qadinlari olum haqqinda maraqli faktlar evdarlıq kitabı qalstukun baglanmasi xərçəng bürcü qz eviyçun hakışta baldiz vetene aid bayati bayati